Welcome to Girona

«El perfil de seguidors de «Joc de Trons» és el d’un professional liberal mitjà alt que busca cultura, patrimoni i gastronomia, és el tipus de persona que ens agrada que visiti la nostra ciutat». Aquestes paraules són de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, recollides pel Diari de Girona la setmana passada. Les he rebut per diverses bandes i, en tots els casos, m’han arribat acompanyades de certa indignació. No és pas d’estranyar. I és que les declaracions de l’alcaldessa acumulen una càrrega de classisme i exclusió implícita que no hauria de ser pròpia de la màxima representant de la ciutat. M’explico.

Foto: La Vanguardia
Foto: La Vanguardia

Més enllà dels dubtes sobre a partir de quines dades l’alcaldessa s’atreveix a concretar el tipus de professió i l’estatus social dels seguidors de «Joc de Trons», les paraules de la Marta Madrenas porten implícit que Girona només rep de forma agraïda un tipus de persones. Un model estereotipat de persona adinerada que és metge o advocada o arquitecta o dentista o economista. Allò de Girona, ciutat acollidora, ho deixem per un altre dia. Allò de la ciutat dels treballadors i les treballadores, funcionaris o a compte d’altri, igualment dignes de la feina que fan, també ho deixem per més endavant. A Girona, professionals liberals i llestos. Com si aquesta classe fos implícitament més «bona» que qualsevol altra. Com si el seu comportament, la seva despesa o la seva actitud fos per definició la correcta. Com si no hi haguessin casos de mala praxi en aquest estament com n’hi poden haver en d’altres, sovint més difoses.

Sóc perfectament conscient que les declaracions de la Marta poden ser matisades. Per això li preguntarem sobre aquest tema en el ple de dilluns vinent. Ara bé, el matís no transformarà el fons d’unes declaracions classistes on es posen barreres allà on hi hauria d’haver finestres. A tots ens agrada que a Girona hi vinguin persones que busquen aprenentatges a través de la cultura, no només l’oficial, la gastronomia o el territori. Però aquest anhel no és qüestió de classe, alcaldessa. La voluntat de descobrir i d’aprendre, per sort, floreix a tot arreu. I alguns, a més a més, batallem perquè sigui comuna per a tothom i no únicament privada per a pocs.

Malauradament, però, les seves declaracions no ens han sorprès del tot. Des que vostè va agafar la vara de l’alcaldia no li hem vist fer cap gest simbòlic més enllà de les paraules amb l’afer dels refugiats. Fixi’s que no li parlo ni tan sols de polítiques de fons i transformadores, només d’accions de suport explícites i visibles a les persones refugiades. Li vam demanar que, com molts altres municipis, baixés la bandera de la Unió Europea en senyal de protesta per l’acord amb Turquia, que posés informació a l’Ajuntament per difondre les accions i la feina de les entitats que treballen amb les persones refugiades o que busqués agermanaments concrets i pràctics amb localitats gregues com ha fet, per exemple, Barcelona. I res de res. Com si bufés tramuntana i les propostes no li arribessin.

Les prioritats s’han mogut en d’altres esferes. Ja ho sabem. Ho hem vist. De fet, ahir, Dia del Treballador, l’alcaldessa de Girona no va participar de cap dels actes que es feien per reivindicar els drets de les persones assalariades, col·lectiu, majoritari a la nostra ciutat. Malgrat ser una persona activa a les xarxes socials, tampoc en va fer cap comentari i des de l’Ajuntament, espai de publicitat permanent de festivals i esdeveniments, no es va fer ni tan sols una referència breu a aquesta Diada. Com si no hi hagués prous motius per protestar enmig del mar de precarietat i atur en què vivim. Cadascú situa la seva activitat política on creu i fer-ho és el seu dret. Res a dir-hi. Tanmateix, i veient com de desequilibrada és la balança a la nostra ciutat amb l’equip de govern actual, li demanaríem a l’alcaldessa que en l’eufòria dels discursos no perdi el món de vista i mantingui el discurs de consens que a Girona tothom hi és benvingut.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s