Menstruació i llibertat de les dones. Una resposta.

No em puc estar de respondre l’article de l’Helena Boadas d’avui al Diari de Girona. Sota el titol “De copes menstruals i esponges marines”, l’autora aprofita la repercussió mediàtica que ha tingut la moció que la CUP de Manresa ha presentat al seu ajuntament per dir-hi la seva. Critica fortament la proposta d’aquest grup municipal però basant-se en unes premisses  falses i/o que com a mínim dubto que hagi comprovat.

En primer lloc, diu literalment que veu en la moció de la CUP de Manresa “la voluntat d’imposar aquests mètodes i demonitzar la resta”. Doncs em sembla que veu més del que hi ha, senyora Boadas, i us animo a que llegiu la moció per comprovar que no hi ha cap voluntat d’imposar sinó d’informar de les característiques dels diferents mètodes i de facilitar la informació i accés a aquells mètodes més difícilment accessibles a les joves i adolescents (de cost inicial més elevat, amb menys publicitat comercial, menys conegut per les famílies i persones que acostumen a donar informació a les joves en primera instància…). De veritat que m’agradaria que la senyora Boadas em digués on veu la voluntat d’imposar res.

En segon lloc, reprovo que doni per fet que les responsables de netejar les compreses avui en dia siguin les dones. A casa meva, fregar i posar rentadores (entre d’altres dels bolquers de roba que fa servir la nostra mainada, per posar un cas similar) és una responsabilitat compartida entre dos i entenc, per tant, que si fes servir compreses de roba la seva neteja també ho seria. De la mateixa manera que la compra de compreses entenc que també pot fer-la qualsevol.

En aquest sentit, afirmar que la moció de la CUP és un pas enrere, és gravíssim. Les compreses reutilitzables no són ni tornaran a ser mai segurament el mètode més estès, precisament per les exigències de dedicació que la seva neteja comporta, però no per això hem de negar que existeixin, ja que poden ser útils en algunes ocasions o per determinades persones. En canvi, cada vegada més estès és l’ús de la copa menstrual que no té aquests inconvenients i és considerada com a molt pràctica per la majoria de gent que la utilitza. I sí, també té alguns inconvenients (tot i que relativitzaria els que planteja l’article), com en tenen les compreses o els tampons. Precisament, per això, cal facilitar al màxim la informació sobre els diversos mètodes des de la imparcialitat i el més àmplia possible (avantatges i convenients, practicitat, conseqüències ambientals i per a la salut, cost econòmic…)

En tercer lloc, l’article obvia les referències geogràfiques. La moció es va presentar a Manresa i dono per fet que els regidors i regidores d’aquest municipi coneixen força millor que la senyora Helena Boadas la realitat de la formació que reben els i les joves manresanes en els instituts i en tallers organitzats pel mateix ajuntament. I precisament aquesta realitat es descriu perfectament en l’explicació de motius de la moció. Ningú diu que no s’estigui fent res, però crec que la demanda de més informació sobre la menstruació en el sentit que proposa la moció als i les joves podria generalitzar-se pràcticament a tot el país.

I és trist que es targiversi la informació d’aquesta manera perquè perden força arguments que sí que es reconeixen en el mateix article (“cada dona ha de trobar el mètode de contenció de la sang que vagi més amb ella”, “el respecte no l’hauríem de perdre mai”, “fem divulgació sobre aquests mètodes alternatius, és clar que sí, és molt necessari”) i que de fet eren també l’objectiu de la moció.

Té gràcia que entre tantes veus crítiques amb la moció no n’hi hagi, en canvi, que critiquin la banalitat i absurditat i la imatge de món de fantasia que venen molts anuncis de compreses i tampons i que reprodueixen els mateixos estereotips sexistes que hem d’aguantar dia rere dia les dones i homes.

Avui podem dir que el gran èxit d’aquesta moció ha estat que ha servit per donar a conèixer i generar debat sobre els diferents mètodes de recollida de sagnat menstrual disponibles avui en dia i, per tant, per anar trencant el tabú que encara avui en dia impera sobre la menstruació. Ara bé, també és cert que el tractament que se n’ha fet sovint ha estat un reflex més d’aquest tabú, basant-se en falsedats (l’article del Diari de Girona n`és un exemple) i des de l’atreviment i el sarcasme de la ignorància (i això va per tots els homes i dones que sense tenir ni idea d’aquests mètodes i/o del que significa la mateixa menstruació han fet burla i llançat afirmacions simplistes sobre el contingut de la moció).

Personalment, fa ja força anys que faig servir la copa menstrual i moltes conegudes meves potser ni tan sols ho saben, precisament perquè a no ser que se’ns pregunti sobre el tema o aparegui en una conversa no acostumo a explicar-ho perquè no tinc cap “missió evangelitzadora” d’imposició de determinats mètodes de recollida de sagnat. M’indigna la relació que s’estableix a l’article entre l’ús d’aquests mètodes i el fer un pas enrere en la llibertat de les dones, m’indigna que es qüestioni el respecte a l’altre de les companyes de la CUP de Manresa, i m’indigna que es parteixi de falsedats per banalitzar un tema tan important. Una sempre té la sensació que si la regla la tinguessin els homes el tractament seria tot un altre.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s