1 de maig: per una República Catalana de la Classe Treballadora

Diumenge és Primer de maig, dia dels treballadors i les treballadores. De les seves lluites. D’exigir els seus drets. De sortir al carrer i manifestar-nos per dir que: «Sí, som aquí i no renunciem a res. Ho volem tot». Fa temps que des de diversos sectors han procurat deslegitimar la jornada, oblidar-ne la seva importància i suggerir-la com un tràmit. Fa 30 anys l’11 de setembre també procuraven que fos així. Perfil baix, discursos plens de tòpics i que arribés l’endemà sense que la Diada fos recordada per gaire res. Tanmateix, diverses organitzacions i persones van decidir que l’11 de setembre no era un dia més, sinó una jornada de lluita i de dignitat. I a poc a poc van anar recuperant-ne l’esperit i massificant els carrers. Mireu on som avui. També a Girona on durant molts anys l’esquerra independentista va aconseguir omplir la Plaça Catalunya cada 11 de setembre a la tarda.

iac girona 2Per això fem una crida a participar als actes de l’1 de maig a la ciutat de Girona. Amb l’esperit rebel. Treballadors de tot tipus, aturats, jovent i jubilats. Constituint un espai comú, de ruptura i de carrer. A més a més, enguany tenim l’oportunitat de participar d’actes de caire anticapitalista, socialista i revolucionari des de les 11h fins a les 19h. Un exemple de la vitalitat organitzativa i de la força que han anat acumulant els moviments socials a la ciutat. Així, a les 11h davant de la Cambra de Comerç, la COS i l’IAC, amb la col·laboració de diverses organitzacions de l’Esquerra Independentista (CUP, SEPC, Assemblea de Joves del Gironès) organitzen un esmorzar-acció amb la participació de la gent de #CorresEscales, les treballadores de la neteja en lluita i encausats per la Vaga General del 2012. A les 12h, hi ha dues manifestacions, la tradicional dels sindicats del pacte i la netament anticapitalista amb la CGT i altres col·lectius com l’Espai Antiracista i Malapècora que comença a la Rambla i acabarà a la Plaça Josep Pla amb el dinar d’aniversari de l’Ateneu Popular Salvadora Catà.

A la tarda, i com a novetat, l’esquerra independentista ha apostat per intentar aglutinar en una manifestació totes les lluites i els anhels cap una «República Catalana de la Classe Treballadora» que sortirà a les 18h de la Plaça del Vi. Amb aquesta marxa, que té àmbit de Comarques Gironines, i que és convocada per la COS, la CUP, Assemblea de Joves, SEPC, ARRAN i Poble Lliure, es vol mostrar la necessitat d’engegar una transformació en clau de ruptura que garanteixi el dret laborals i socials de tots i totes. Una proposta que ha de ser de caire socialista, ecologista, feminista i en clau de Països Catalans. Així mateix, en el trajecte de la manifestació es farà un homenatge a les dones treballadores de la ciutat, i més concretament de l’antiga fàbrica Grober. L’acte acabarà amb els parlaments de representants de LAB i del diputat de la CUP al Parlament de Catalunya, Benet Salellas.

L’1 de maig es preveu intens i mogut enguany. Tan de bo ajudi a germinar a la llavor de revolta que ens agradaria que amarés a les nostres pells en una nova primavera rebel. Depèn de nosaltres. De vosaltres. Us animem a participar dels actes, a prendre-hi part i a fer-ne difusió. Ara és l’hora de reivindicar que no només no ens deixarem trepitjar sinó que constituirem quelcom nou, transformador, amb la justícia social i ambiental com a punt en comú. I si voleu començar a mitja setmana, el dimecres a les 19h al Casal de Joves 4 Rius (carrer St. Josep 7), xerrada amb Albert Botran: «La revolució econòmica pendent». I a partir de divendres, als actes d’1 any d’Ateneu Popular Salvadora Catà. Per molts anys. Per molta lluita. La Girona rebel desperta.


Laia Pèlach, Lluc Salellas      Laia Pèlach i Lluc Salellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s