Parlem de música

Vivim setmanes de música a la ciutat. Sabates noves i Festival “Strenes”. Alhora el Surdo plegava veles dissabte davant d’un Mirona plena i entusiasta amb els ritmes percusionantes. Girona viu en un permanent va i ve de festivals. Ara música; ara sèries; ara literatura; ara el que toqui del catàleg i no parlem gaire mai del fons: de la lògica, de l’estratègia o dels que sempre hi som més enllà de la temporalitat festivalera. De les estructures i de la cultura perenne que supera el format de l’empresa que ofereix un producte cultural a canvi d’una subvenció municipal i la ciutat com a escenari. Dels espais per a creadors on aprendre, créixer i desenvolupar-se com a artistes, per exemple.forn

A Girona en tenim d’aquests. De gent i d’espais. A la Marfà s’hi fa una feina excel•lent amb els recursos que tenen i hem de felicitar tot l’equip de suport a la creació en múltiples disciplines, també en l’àmbit juvenil. S’hi deixen la pell. Ara bé, a Girona també tenim una problemàtica (de moltes) per resoldre tant aviat com puguem: la normalització de les actuacions en petit format a espais com bars, locals i centre socials que viuen avui al marge de la llei catalana i/o espanyola i que troben problemes constants en la seva programació cultural; també a causa de les exigències de l’equip de Govern municipal.

Ben diferent que a Barcelona on ja treballen per promoure la cultura de petit format amb espais i creadors  que aposten per aquesta via. Per trobar una sortida necessària als centenars d’implicats en aquesta cultura de base, diària, imprescindible. I a Girona tocaria començar un camí similar. Fent un estudi de la realitat que tenim: espais que programen, artistes, demandes i propostes per desenvolupar, per exemple. Liderant una campanya institucional pel canvi de normatives catalana i espanyola (mentre hi siguem) que, entre d’altres, rebaixi l’IVA abusiu cultural. Buscant respostes a preguntes com ara com ho fem per garantir espais i condicions de qualitat pels artistes? O com aconseguim que la programació sigui diversa, descentralitzada i tingui en compte criteris que els festivals sovint no prioritzen?

M’han arribat veus que hi ha projectes incipients en aquest sentit. I és bo. Però nosaltres volem reivindicar una vegada més la necessitat que aquest sigui un tema de primer ordre per la nova regidoria de cultura. Que en Carles Ribas s’hi posi i ho treballi. I si la línia és promoure la cultura, permetre que els espais puguin programar i normalitzar aquesta situació, nosaltres hi serem. Colze a colze. I segur que els horaris no seran el problema. En el programa electoral portàvem la proposta que l’Ajuntament impulsés una coordinació d’espais de programació de “cultura off”, un circuit,  i que els ajudés a tirar endavant amb la capacitat i l’experiència acumulada. Creiem que la proposta continua essent factible i imprescindible. Destinem prop de 100.000 euros municipals al Festival Strenes, potser caldria que aquesta línia de promoció de la cultura  menys efímera que proposem tingués també atenció per part de l’actual Govern municipal. Tant a nivell econòmic, com tècnic, com de relat públic. Si més no perquè hi hagi balança i no tinguem una sola cistella amb ous. És a dir: creure que la cultura no és només aconseguir que hi hagi un bons concerts un mes a l’any. Una explosió. Pa per avui.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s