Una visita agradable i un exemple d’èxit.

Fa uns dies el nou regidor de Paisatge i Habitat Urbà ens va convidar a tots els regidors i regidores a una visita per diversos entorns on l’Ajuntament de Girona està treballant. Ens va semblar una gran idea i evidentment vam organitzar-nos per assistir-hi. Les visites sobre el terreny són una molt bona manera de conèixer la feina que s’està fent des de l’Ajuntament i podrien ser una pràctica habitual de totes les àrees. Celebro, doncs, que el regidor entrant s’hagi iniciat amb una proposta com aquesta.

Ara puc dir que va valer la pena, la visita va ser tant agradable com interessant. Concretament vam visitar dues zones de Girona on s’està fent un treball d’ordenació paisatgística: la llera del ter  entre el Pont de la Barca i el Trueta i la façana de la muntanya entre Sant Daniel i Torre Gironella. La feina que se’ns va mostrar porta dos anys de recorregut i, des de la ignorància en la matèria, vaig descobrir-ne elements que crec que són especialment rellevants.

En primer lloc, s’ha fet tot amb personal de l’Ajuntament amb el suport d’un expert en la matèria de la ciutat, en Martí Franch. Des del disseny fins a les tasques de desbrossament, adequació dels terrenys i la vegetació… s’han fet de forma coordinada entre tècnics de l’àrea de medi ambient i les brigades municipals amb el suport de personal provinent de programes d’ocupació. Això ha significat una gran implicació de tots aquests professionals que s’han format, han entès el projecte i se l’han fet seu. De la visita me n’emporto grans vistes però sobretot la il·lusió que desprenien les explicacions dels professionals que ens van acompanyar. Això, a més a més, facilitarà, d’una banda, el manteniment d’aquests espais garantint que perduri l’esperit inicial del projecte i, de l’altra, que el treball que s’ha fet en aquests espais es pugui anar estenent a altres zones de la ciutat per acabar conformant l’anhelada anella verda.

I això ens porta al segon element clau, l’esperit de mínima intervenció i respecte a les característiques del propi entorn natural que guia el projecte. Pel que vaig entendre, la voluntat és la de crear recorreguts i espais agradables que ens acostin i realcin allò que ja té el propi entorn (vistes al riu o a la catedral, llums i ombres, espais de pas i recessos…). Per això les actuacions són localitzades i concretes, diferenciades tram a tram i tenint en compte elements naturals (vegetació i fauna) però també la presència d’elements arquitectònics o històrics com la mateixa mina d’aigua.

Tot plegat a més, ha fet que el cost del projecte no sigui especialment elevat sobretot tenint en compte que també s’ha valorat que el manteniment sigui mínim i el pugui assumir el mateix personal. En definitiva, em va semblar un exemple del que podem fer simplement posant en valor, d’una banda, els professionals que tenim a l’ajuntament i de l’altre el que ens ofereix la ciutat. Un exemple d’actuació pensada en els gironins i gironines però de la qual, evidentment, també podran gaudir totes i tots aquells que ens visitin. Crec que ens aniria molt bé que altres àrees s’impregnessin d’aquest esperit.

La visita, també m’ha portat a preguntar sobre l’estat de l’anella verda. Em consta que des de la FAV estant treballant en una proposta però també des de l’Ajuntament cal anar avançant en la seva materialització. I ha estat el nostre company Jordi Navarro qui me n’ha detallat la importància. El seu objectiu principal és el de reconnectar els espais naturals que envolten la nostra ciutat i convertir-los en vertaders corredors biològics i focus de biodiversitat. Les gironines i gironins tenim la sort de viure en un territori ambientalment molt ric i interessant tot i que dissortadament no s’han fet prou actuacions per a posar en valor aquest patrimoni natural. Els valors ambientals i culturals d’espais tant sensacionals com son els aiguabarreigs del Ter, el Güell i l’Onyar son notables, i cal que espais com la Devesa, les Hortes de Santa Eugènia, el Pont Major, els boscos de Taialà, la Vall de Sant Daniel, la riera bullidors i la seva riba puguin interactuar amb més facilitat. Actuacions com les que s’estan fent actualment a la riba del Ter ens poden ajudar a potenciar la biodiversitat i a fer més visibles espècies tant interessants com el salze, el vern, el freixe o la balca, que aquesta primavera ha esclatat amb una tonalitat de verds lluents que fa molt de goig. Una vegetació esplendorosa que acull una avifauna que engloba rapinyaires, fringilids, anàtides..i diverses espècies de mamífers, rèptils i anfibis molt interessants.

Cal, doncs, continuar treballant i avançar de forma decidida cap a la consolidació de l’anella verda i complementar les accions ja realitzades amb d’altres de senyalització, limitació del trànsit (el cas de l’aiguabarreig del Ter-Güell clama el cel), extendre-ho a tots els espais naturals que envolten la ciutat i sobretot de posar en valor i donar a conèixer el fet que dins del nostre municipi tenim espais de la xarxa PEIN i Natura 2000 amb un alt valor i reconeixement. Si s’aposta per aquí i es manté l’esperit d’aquestes actuacions, és evident que ens sumarem a les propostes que ajudin a impulsar aquesta anella verda.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s