Girona i els clubs cannàbics, un camí equivocat

Que a Girona hi ha centenars de consumidors de cànnabis és un fet com una casa de pagès. Ho demostra la quantitat de socis que tenen les associacions cannàbiques a la ciutat. És una realitat que compartim amb la resta de ciutats catalanes i segurament europees. I és que el consum de cànnabis en espais privats no és il·legal i està estès en una part important de la població. Conec moltes persones que en consumeixen i respecto i defenso el seu dret a fer-ho, malgrat els riscos per a salut que implica el seu consum. Un fet ben diferent és el negoci estructurat a partir de xarxes de mercat negre que continuen esteses arreu del territori, lligades a productes derivats del cànnabis, i que em generen el més profund rebuig. Hem de diferenciar els debats.

Per això sempre he pensat que calia una doble línia d’actuació. D’una bacannabis-leafnda cal regular però, alhora, també cal sensibilitzar i educar respecte del consum de cànnabis. Aquesta és una idea compartida a la CUP-Crida per Girona que va servir per contextualitzar el nostre vot contrari a la proposta d’ordenació dels clubs cannàbics feta per l’equip de govern de CiU i el PSC al ple de dilluns. La proposta ens sembla més propera a una dinàmica prohibicionista que no pas reguladora, com ho demostren diversos factors. En primer lloc, perquè quan situem els 200m de distància respecte a tots els edificis i parcs protegits per la normativa gironina en un mapa, ens adonem que gairebé no queden espais on poder situar clubs cannàbics a la ciutat. Tan sols a la punta de Sant Daniel, a dalt de tot de Montjuïc, a l’extrem de Taialà, a la zona de Mas Xirgu i a algun puntet isolat en alguna zona de l’Eixample. De fet, segons l’actual alcaldessa, el que ha volgut fer l’equip de govern és equiparar els clubs cannàbics amb els prostíbuls i les cases d’apostes, i per això els aplica una legislació similar en aquest camp. Incomprensible, des del meu punt de vista.

En segon lloc, perquè aquests clubs tenen una normativa molt especial sobre com han de ser: no poden tenir senyalització exterior, està prohibit vendre-hi alcohol i se’ls obliga a fer un horari de quasi-botiga sense cap argumentació que així ho justifiqui. (Tant és així que en la fase prèvia i de debat entre els grups, l’equip de Govern va reconèixer que els horaris proposats sí que podien ser percebuts com excessivament restrictius. Malgrat això, no ho han canviat.) Finalment, cal recordar que tenim l’exemple de Barcelona, on aquesta demanda encara és més constant i activa, que ha situat la distància mínima entre espais protegits i possibles clubs cannàbics en 150 metres, 50 menys que a Girona, però suficient com per garantir una distància de “seguretat”. En podríem haver pres exemple.

En definitiva, doncs, la regulació gironina se situa lluny d’allò que la CUP-Crida per Girona ens hauria agradat en aquest àmbit. I més en un moment en què tenim a tràmit una ILP al Parlament de Catalunya, la “Rosa Verda”, amb més de 67500 signatures que l’avalen per poder fer una legislació catalana pròpia. Una iniciativa que promou l’elaboració d’una llei que no negui ni criminalitzi una realitat, sinó que creï espais de seguretat i consum responsable, que n’allunyi les màfies i que conscienciï també sobre els efectes negatius que té també el consum de cannàbis. A Girona hem perdut una oportunitat de fer-ho diferent, hem decidit prohibir més que regular, i ningú encara ens ha donat una argumentació completa de perquè ho fem així. Som conscients que parlem d’un tema de fons, gens superflu, però tenim la sensació que, una vegada més, a l’equip de Govern de la ciutat, l’ha guanyat l’estètica.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s