Una prolongació de Barcelona

Aquesta setmana «Fira de Girona» ha tornat a aparèixer als mitjans. Ho ha fet a través d’una entrevista de Ràdio Girona a la seva nova directora Coralí Cunyat i l’arribada de l’ExpoJove a les seves instal·lacions. Cunyat, exregidora de turisme de CiU a la ciutat, que va ser escollida màxima dirigent de la Fira sense passar cap procediment obert, va fer divendres unes declaracions que no poden deixar indiferents a ningú: «Girona té prou atractiu per ser una prolongació de Barcelona i del turisme de negocis».fira-de-girona

A mi la frase em va esparverar. Ho reconec. La vaig llegir al vespre i vaig haver de fer un tuit per comentar-la. No me’n vaig poder estar. El doble objectiu de la Fira de Girona que Coralí Cunyat s’imagina passa per bastir un projecte com a simple accèssit a la proposta que ja té Barcelona i enfocada bàsicament a un sol sector, el dels negocis. Les declaracions em van semblar d’una mirada curta. Per començar, tan sols cap al Sud, a Barcelona, abandonant un Nord que tenim quasi més a prop amb propostes igualment interessants. En segon lloc perquè situava Girona sense capacitat d’elaborar una proposta pròpia, sense els coneixements per traçar el seu propi camí ni potenciar les seves pròpies habilitats. Com una prolongació. I és que durant l’entrevista, la directora de la Fira de Girona no va situar de forma clara, més enllà del que hem comentat, quin era el pla estratègic pels propers quatre anys. I tot, malgrat des del mes d’abril de l’any passat se sabia que si Carles Puigdemont guanyava de nou l’alcaldia, Cunyat passaria a dirigir la Fira. Ja se sap que els nomenaments a dit funcionen així.

Ara bé, de l’entrevista el que més em va sorprendre és l’anàlisi que va fer la Coralí Cunyat, compartit per molts ciutadans de Girona, sobre els últims quatre anys i Fira de Girona. Cunyat va reconèixer, en un exercici d’autocrítica destacable, que la tasca del primer Govern Puigdemont havia sigut més aviat discreta en aquest àmbit. I en això té tota la raó. Una gestió poc lluïda i ben opaca com, per exemple, ho demostra el fet que fins l’arribada de la nova directora, era molt complicat pel grup municipal de la CUP-Crida accedir a informació bàsica sobre la mateixa Fira. Veurem com avança, a partir d’ara. Amb remodelacions i canvis. Una proposta que Coralí Cunyat ha esmentat és la de cedir l’espai per projectes de la indústria cultural. I aquesta em sembla una bona idea. Però nosaltres ho ampliaríem més. No únicament per aquelles propostes que incorporin el segell de «festival» sinó també per iniciatives ciutadanes, culturals i també veïnals que puguin servir per aprofitar molt més bé els milers de metres quadrats de la Fira. Aquesta obertura i connexió de l’espai amb la ciutat hauria de ser la prioritat número 1 d’aquests tres anys que tenim per davant. Perquè la Fira està estancada i li cal una sacsejada i una redefinició completa, procés amb el qual la CUP-Crida per Girona ens comprometem a participar si som cridats a files.

De moment, i segons l’entrevista de Ràdio Girona, aquest procés de redefinició col·lectiva no és previst. Una llàstima. A l’entrevista, però, hi trobareu més elements pel debat. Especialment perquè es pot percebre que encara queden molts detalls per lligar a la proposta actual de la Fira. I també per dos detalls més que parlen per si sols. D’una banda, la concepció de la directora quan explica que per ella «La Fira és una empresa més de la ciutat» oblidant que es tracta d’una Fundació finançada únicament per institucions públiques i la col·laboració no monetària de la Cambra de Comerç. Lapsus preocupant. De l’altra, la sensació permanent de no saber si la Coralí Cunyat parla com a regidora de l’equip de govern o com a directora d’un nou projecte per a la Fira. Argumentacions i justificacions que van des del 2007 quan va entrar com a regidora de CiU fins a l’actualitat. Un barrig-barreig que no ajuda a aclarir quin és el seu paper al capdavant d’aquesta institució.

Per últim i ja que som a la setmana de l’Expojove, cal explicar que l’entrada de la nova direcció a la Fira no ha servit per acabar amb una de les incongruències més preocupants que hi ocorren cada any, la presència de l’exèrcit espanyol i la seva propaganda bel·licista en un espai educatiu i formatiu. Han preferit mirar cap a un altre costat i no fer cas a un clam del sector educatiu i de cooperació. Començar per aquí hagués estat un bon punt de partida, senyora directora. De debò.


lluc  @llucsalellas


3 pensaments sobre “Una prolongació de Barcelona

  1. Durant molts anys la directora de Fira de Girona va ser Anna Albar, una professional del tema, ja que recordo que amb ella es van iniciar moltes fires i a més era una persona que només parlava de la feina que feia, no de política, però si mal no recordo a l’arribar el govern Puigdemont va sentir que no tenia prou llibertat per fer la seva feina i va plegar, produint-se un buit, al no tenir ningú que estigués a la seva alçada.

    Jo desconec personalment a la la Sra. Anna Albar, no en tinc ni idea de les seves idees polítiques (ni m’importa), només recordo que la veia en les múltiples entrevistes i rodes de premsa en les que presentava amb entusiasme les properes fires que s’anaven celebrant al Palau Firal al llarg de l’any o quan anunciava alguna novetat i sembla em va semblar que era una bona professional, que feina la feina amb entusiasme i amb bons resultats. Amb ella la Fira va créixer i això és un fet. Deixar perdre un bon professional per no donar-li prou llibertat, o perquè no té les mateixes idees polítiques (que no sé si era el cas) que el partit que governa, ho trobo molt lamentable i poc professional. Els bons professionals s’han de conservar, ja que en els últims anys poques novetats hi ha hagut al Palau Fira, tret de l’Expo camping i una fira que van fer al voltant del món del ciclisme, fires que s’han fet a Girona perquè els organitzadors són de la província, sense gaire o cap mèrit per part de Fira de Girona.

    Per altra banda hi ha un tema que últimament està sortint molt: la manera com la Sra. Coral.lí Cunyat va aconseguir el càrrec de directora de Fira de Girona sense cap procediment obert. Aquest és un fet (cert o no, això jo no ho sé) vox populi i que vosaltres com a formació política (no com a conversa de sobretaula) heu dit més d’una vegada. I jo em segueixo preguntat: s’ha denunciat el procediment de nomenament d’aquest càrrec? Ho heu denunciat? O és que l’assumpte està tan ben lligat que no cal fer procediments oberts per adjudicar aquest càrrec? És un tema que m’interessa i que segurament molts gironins també.

  2. Bon dia,

    Comparteixo molt el que expresses en el teu comentari. Amb la senyora Albar ens hi vam trobar ara fa uns mesos i vam tenir un intercanvi d’impressions al voltant del projecte de la Fira i de molts altres temes de ciutat. Va ser interessant poder escoltar el seu punt de vista malgrat alguns aspectes no ens posàvem d’acord. Sobre les preguntes que ens fas referents al procediments d’elecció, són políticament denunciables però en aquest cas no han incomplert cap legislació. És a dir, és prou evident que el nomenament s’hauria d’haver fet de forma oberta, però tenen dret a fer-la a l’antiga. I així anem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s