Crònica 16. Les places de gerència

Aquesta setmana llegíem al diari que la Diputació ha tret a concurs les places de gerència dels ens autònoms. Ho ha fet nou mesos després que comencés la legislatura, és a dir tard, i de forma poc acurada. Per començar, tenint en compte que la llei marca clarament la necessitat de fer aquests concursos per oferir les places directives, el President ha deixat passar més de 30 setmanes sense cap altra raó de fons que la de guanyar temps a nivell personal. I ho dic perquè les convocatòries són estàndards i tal com apareixen ara podien haver aparegut fa temps, tots més contents, els òrgans amb la direcció coberta i els tempos complerts. Assumim, doncs, que anem tard.pere vila

Ara bé, aquí no s’acaba el tema. Perquè a més de tard, sembla que anem malament. I és que, segons les mateixes notícies, no s’han convocat totes les places de gerència sinó que la del Patronat de Turisme de la Costa Brava, ocupada per l’exalcalde de CiU a Blanes, Ramon Ramos i amb una retribució de 84000 euros anuals, no sortirà a concurs. I aquest fet és greu, per nosaltres. En primer lloc perquè creiem que aquestes places no s’han de posar a dit (en el cas de SUMAR SL hi trobem també un regidor de CiU a Olot, Estanis Vayreda, que va guanyar el concurs després d’estar un temps nomenat discrecionalment), sinó que tractant-se d’organismes amb capital públic la gerència ha de ser escollida a través de processos oberts i de concurrència pública. Si més no per començar a trencar amb la política del dit que tot ho escull i el clientelisme que sovint se’n desprèn.

I és que, a més a més, a hores d’ara ningú ha argumentat perquè el cas d’en Ramon Ramos i la gerència del Patronat de Turisme és diferent a la resta. És al President de la Diputació, Pere Vila, qui li tocarà fer-ho. Fins que no ho faci, doncs, es fa difícil endevinar-ne els motius encara que potser es tracta d’un simple acord intern de partit que la ciutadania desconeixem. Precisament, la setmana passada la CUP vam ser els únics que ens vam abstenir en designar el senyor Ramos com a representant a l’Agència Catalana de Turisme. I ho vam fer per coherència amb la crítica en el seu procés d’elecció com a gerent del Patronat. I ho expliquem. Com ho fem amb les nostres altres abstencions respecte inversions del Patronat que no compartim. Una situació que sovint provoca que la CUP sigui l’única veu crítica dins el Patronat.

Sobre les gerències, però, tampoc tot s’acaba aquí. I és que dins les places convocades hi ha també places d’alta direcció per organismes com SEMEGA, sector primari, o el Consorci de les Vies Verdes que compten amb un pressupost molt ajustat i que potser no necessitarien d’una plaça d’alta direcció específica per gerenciar-los sinó que amb l’equip actual de treballadors dels organismes i l’estructura de la Diputació en faríem prou. És una reflexió per posar sobre la taula. El mateix Pere Vila reconeixia al més d’octubre que momentàniament: «les places estan cobertes amb funcionaris de la casa i s’està fent una feina molt bona en tots els organismes». Cal considerar que a vegades només amb la plaça de gerent, l’organisme ja hi destina entre el 5 i el 10% del pressupost.

Per concloure, una última consideració després de la reunió d’ahir de Dipsalut, on vam fer arribar la necessitat d’incrementar el suport als dentistes solidaris i vam expressar la nostra sorpresa davant els prop de 5000 euros gastats per comprar pals per fer marxa nòrdica als itineraris saludables. I és que les convocatòries de les places els manca precisió, detall i sobretot especificació. Per entendre’ns, per ser gerent de Dipsalut, tan sols demanen haver estat en un càrrec de direcció abans i tenir coneixement de llengua catalana, ve per llei i ni tan sols es preveu una entrevista amb els candidats. Curiós. Veurem com acaba.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s