Els papers de Panamà i la política

L’hora de jeure dels diumenges s’ha anat transformant amb el temps en una hora de notícies. Els reportatges del 30 minuts, ahir imprescindible de nou, o les aportacions de l’Évole o Pastor sovint sacsegen les xarxes i l’opinió ciutadana. Ahir, més enllà de Rajoy, el seu ridícul i els temes passats per sobre del periodista, l’atenció la va acaparar la filtració dels «Papers de Panamà». Milions de papers amb noms i cognoms de persones, molts d’il·lustres i amb recorregut econòmic i polític, que han gestionat les seves fortunes a través d’empreses offshore a Panamà evitant així pagar els impostos corresponents. Malgrat tots sabíem que era probable que aquesta estafa sistèmica existís, la corroboració d’ahir al vespre indignava a tothom. Encenia les xarxes i situava, un cop més, el dèbil control dels Estats amb els rics sobre la taula.

A El Confidencial hi trobareu els detalls. Només de l’Estat espanyol hi ha 1200 societats, 558 accionistes, 166 clients intermediaris i 89 beneficiaris. Aviat és dit. Gent que durant anys han estafat la hisenda espanyola i que porten noms com Pilar de Borbón (un cognpanamaom pilar del negoci brut a l’Estat), Lionel Messi, Pedro Almodóvar o la família oligàrquica i terratinent Domènec, una de les principals receptores d’ajudes per l’agricultura de la Unió Europea. A nivell internacional, destaquen molts altres noms, relacionats amb dictadures de l’Orient Mitjà així com l’actual President de l’Argentina i candidat avalat per l’FMI, Mauricio Macri, o el Primer Ministre Islandès, Sigmundur David Gunnlaugsson.

Les xarxes van bullir i la crítica va aparèixer. Però no per part de tots. Veus que piulen amb insistència davant desgràcies que succeeixen malauradament dia rere dia a Europa i arreu del món ahir van callar. La notícia no era suficientment greu per ells malgrat és una de les demostracions més fefaents de l’estafa sistèmica, coordinada i permesa per la legislació internacional que patim les classes populars catalanes i d’arreu del món. Però no. Ni la Marta Madrenas, ni la Silvia Paneque, ni el mateix Carles Puigdemont, per dir il·lustres polítics gironins actius a les xarxes han opinat. Tampoc ho han fet Pedro Sanchez ni Mariano Rajoy. L’evasió fiscal demostrada i contrastada de milions d’euros de les arques públiques de l’Estat no els sembla un tema d’actualitat suficient. El robatori que afecta els serveis socials i les polítiques públiques mai és tema de debat per ells. L’evasió fiscal no surt com una de les seves preocupacions. Fixeu-vos-hi. La pregunta és, doncs, per què callen?

La resposta vàlida hauria de comptar amb la seva motivació però es fa difícil de pensar que, com a mínim, si no piulen, com sí fan en molts altres temes, és perquè no ho consideren una prioritat per resoldre. Un problema de fons a posar-hi remei, una estafa per denunciar. I això és greu. Perquè es tracta del crim organitzat per evitar pagar els impostos i redistribuir la riquesa a partir dels seus paràmetres teòrics. Només a Catalunya, el frau fiscal és de 16.000 milions aproximadament i representa un 24% del nostre PIB. Però alguns no en parlen. No en parlen mai. Ni quan es detecta a Barcelona, ni quan el líder ho feia a Andorra ni quan apareixen desenes de casos a Panamà. Mouen el silenci per no alterar, per no ajudar a visualitzar el problema. No fos cas que la gent se’n cansés i digués prou d’aquests partits i d’aquests líders que amb el seu silenci dificulten que hi hagi cap canvi real per aturar el frau fiscal i l’estafa permanent que exigeix fins l’últim cèntim a uns mentre és molt laxe amb d’altres. Un canvi que, d’altra banda, a molts ens agradaria que fos sistèmic, profund i d’arrel amb la desigualtat capitalista que ens ofega.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s