La joventut adormida

Alguns diuen que la infància i la joventut són els tresors més preuats de qualsevol societat. A la nostra, però, la joventut darrerament és notícia sobretot en negatiu: atur juvenil, fracàs escolar, violència adolescent intrafamiliar… Girona no és una excepció i crec que cal donar-hi un bon tomb. Per sort, tenim entitats juvenils ben actives que donen vida a la ciutat i ofereixen alternatives. Sovint, però, no troben ni el reconeixement que es mereixen ni el recolzament que necessiten. I és que, a diferència d’aquestes entitats, la política de joventut a la ciutat fa temps que està adormida. La mediocritat de la tasca realitzada per l’anterior regidoria amb Roser Urra al capdavant ha donat pas a un “anem fent” que no s’acaba de materialitzar en res concret. És evident que joventut no ha estat una àrea prioritària, el fet que a la web encara aparegui la regidora del mandat passat o l’enllaç a un bloc del Consell de Joventut inactiu des del 2010 són ben simptomàtics però també és preocupant que es facin enrere amb accions previstes sense ni explicar-ne els motius. Aquest és el cas del centre jove que en el local on també ha d’anar el Centre de Distribució d’Aliments i el centre obert del barri. L’obertura es va preveure inicialment per a principis de 2014 i havia de ser un espai de gestió compartida amb serveis socials en la línia del que està funcionant als Químics. Així ho explicava el regidor Berloso fa més de dos anys (veieu notícia) però en canvi arran d’una pregunta nostra al ple del març vam saber que dos anys més tard el local encara no està enllestit i que a més no està previst que joventut hi tingui cap paper. Així, sense més explicacions. De fet, si feu l’exercici d’escoltar les respostes que donava l’equip de govern a les nostres preguntes, dóna la sensació de que cadascú parla d’una cosa diferent i no saben ni de què els parlo (a partir d’aquí, minuts 3.41 i 4.01). Molt vergonyós.
Una vegada més, les accions van endavant gràcies a un equip tècnic que fa bona feina però que també té uns límits. Un equip tècnic que, de fet, és tan reduït com que l’àrea només disposa de 5 persones de plantilla i 4 de programes, mentre que els altres 9 professionals que hi treballen són tots de contractació externa sovint amb jornades parcials i alguns només per la temporada de gestió del programa de vacances. Precisament, a tot això, a més, cal tenir en compte que, en canvi, assumeixen altres competències que creiem que no corresponen a política juvenil com el programa de vacances (casals d’estiu) o la cessió de recursos per a entitats (equips de llum i so).
El darrer pla local de joventut va passar sense pena ni glòria. Va començar amb mal peu, retallat pressupostàriament, sense participació dels i les joves i realitzat quasi per obligació després de l’aprovació d’una moció presentada per la CUP, i la seva aplicació ha estat igual de desinteressada. Ara estem pendents de l’aprovació del nou pla, que correspon a aquest mandat, i tot i la nostra insistència, no veiem avanços significatius en aquest sentit.
El nou canvi al capdavant de la regidoria apareix com un nou contratemps que voldria creure que comportarà canvis positius però el cert és que no ho tinc gens clar, la sensació és que l’àrea s’ha convertit en una d’aquelles maries que toquen a l’últim que arriba i que, per tant, difícilment tindrà la força suficient en el govern per exigir més recursos i més específic i reconeixement per les polítiques de joventut. La veritat és que caldria, fa molta falta. Una ciutat com Girona no es pot permetre tenir la joventut adormida.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s