Fira de Girona, Expjove i la cançó enfadosa de l’exèrcit

Girona fa temps que es reivindica com a ciutat de pau i diàleg. Des del Consell de Cooperació i Solidaritat, òrgan de consulta i participació de l’àrea de cooperació de l’Ajuntament de Girona, s’han anat impulsant accions sovint en col•laboració amb la Coordinadora d’ONG Solidàries per promoure el valor del pacifisme a Girona tant als centres educatius com entre la ciutadania en general. Un bon exemple en són els tallers a escoles i instituts que culminen en cantates de la pau o la Festa de la Pau que fa anys que reivindica el Dia de la No Violència i la Pau a les Escoles (DENIP) el 30 de gener al parc del Migdia. I la llista és molt més llarga.

Apostar pel pacifisme és incompatible amb la promoció d’un cos basat en el militarisme i que afirma que fa missions de pau amb un arsenal d’armes que creix i es fa més mortífer any rere any. Per això entenem que en una ciutat que treballa per la pau, l’exèrcit espanyol no hauria de tenir cabuda en una fira on assisteixen pràcticament tots i totes les joves de la ciutat. Expojove va néixer amb la voluntat de promoure entre els i les joves la continuïtat en la formació postobligatòria, un enfocament interessant que s’ha anat pervertint ja que enguany es presenta com l’aparador des d’on els joves defineixin el seu futur formatiu o laboral. Tot i així, oferir l’exèrcit com a sortida laboral no és compatible amb la promoció del pacifisme com a aposta de ciutat. Des de la CUP hem denunciat aquesta presència en nombroses ocasions com ha fet també el Consell de Cooperació i Solidaritat que fa anys que intenta evitar-la.

Aquest esforç, però, s’ha convertit en una cançó enfadosa. Així, en els primers intents semblava que havíem arribat tard a proposar canvis i per això l’any passat des del Consell vam començar a treballar des de l’inici del mandat per tal que l’exèrcit no fos present en l’edició d’Expojove d’enguany. No ens n’hem sortit i no pas perquè alguns no hi hagin dedicat esforços. S’ha fet la proposta en les reunions del patronat de Fira de Girona i al ple de l’Ajuntament, ens hem reunit amb el Departament d’Ensenyament, principal impulsor d’Expojove (o això creiem) i s’ha parlat amb tots els que en principi coordinen la fira.

Tot això, però, ha estat una veritable cursa d’obstacles. En primer lloc perquè sembla que ningú té clar o ens vol explicar qui pren les decisions a Fira de Girona. D’entrada, existeix un patronat amb presència de l’Ajuntament i aquesta aporta ni més ni menys que 95000€ al pressupost anual de la Fira. A més la directora ha estat posada a dit i actualment és la Coralí Cunyat, exregidora de CiU a qui abans d’acabar el mandat ja li havien assegurat la feina (http://www.diaridegirona.cat/girona/2015/04/11/cunyat-tancara-llista-ciu-dirigir/718727.html). Tot fa pensar que l’Ajuntament alguna capacitat de decisió hauria de tenir, però en canvi quan se’ls demana explicacions sobre les accions de Fira de Girona, s’expulsen la responsabilitat d’una manera inadmissible. En segon lloc no hi ha hagut manera d’aclarir qui té la potestat per decidir quins són els expositors de la fira. Pel que sembla Fira de Girona no té un protocol o pautes clares sobre els requisits que cal complir (més enllà dels econòmics) per exposar a les seves fires i afirma que aquesta decisió correspon als coordinadors. En aquest cas, el Departament d’Ensenyament va ser l’impulsor de la fira originàriament i encara avui ocupa la meitat dels estands i s’encarrega de gestionar la presència dels i les joves a través dels centres de formació secundària. El departament, però, assegura que no té incidència sobre l’altra meitat dels estands ja que és Fira de Girona qui s’encarrega de buscar expositors que amb les seves quotes cobreixin les despeses de la fira. I així es van passant la pilota l’un a l’altre marejant les entitats del Consell implicades en el tema mentre els representants del govern de CiU al consell s’ho miren passivament o hi posen mà per embolicar-ho encara més. L’altra que s’ha dedicat a embolicar la troca és la regidora del PP, Concepció Veray. La Sra. Veray és membre de ple dret del Consell però no hi ha posat mai els peus i en canvi vol passar per sobre de les decisions que s’hi prenen. És amb aquest objectiu que va aparèixer, per sorpresa de les entitats designades per representar el consell, en la reunió amb el Departament d’Ensenyament. Venia a dir que no estava d’acord amb la proposta sense tenir en compte que s’equivocava d’espai i que la seva opinió l’ha de donar al Consell no en una reunió i que com a membre del mateix hauria d’acceptar les decisions que s’hi prenen. Després s’estranyen quan els diem que no són demòcrates.

Uns i altres, per acció o per omissió, han provocat que enguany encara haguem de suportar la presència de l’exèrcit a l’Expojove. Però el problema de fons és que la sensació és que si no canvien els interessos i la implicació dels diversos actors amb capacitat per decidir-ho, continuarà així l’any vinent i l’altre i l’altre. Precisament avui teníem convocada una reunió entre la comissió delegada per aquest tema des del Consell, Fira de Girona i les diferents organitzacions coordinadores de la fira Expojove (Consell Comarcal del Gironès, Generalitat, Ajuntament de Girona i Universitat de Girona) però resulta que es va desconvocar per convocar-nos a un nova reunió el mateix dia i hora de la Comissió de Seguiment de l’ExpoJove on l’ordre del dia és la constitució de la mateixa comissió així com la presentació i l’aprovació de la proposta de document a lliurar als organitzadors de l’ExpoJove. Us sona allò de “si vols retardar alguna cosa eternament, crea una comissió”? doncs crec que aquest n’és un clar exemple.

I és que, al final, la qüestió és: creieu de debò en la idea de Girona, ciutat de Pau i Drets Humans? Enteneu el que implica treballar per aquests valors? Esteu d’acord que és incompatible permetre la promoció de l’exèrcit a la ciutat i declarar-se ciutat pacifista? Crec que el govern actual, tot i el compromís adquirit per l’en seu moment alcalde Puigdemont en el ple, no té gens clares les respostes a aquestes preguntes i mentre segueixi així, res canviarà a no ser que una vegada més siguin les entitats i l’oposició qui insistim a explicar-ho i persistim en no permetre-ho. I ho farem, no en dubteu.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


2 pensaments sobre “Fira de Girona, Expjove i la cançó enfadosa de l’exèrcit

 1. En tot aquest assumpte, que hi ha hagi presència militar a l’Expojove encara és el menys important. No la defenso, ni molt menys, però lamentablement des de que vaig fer pràctiques dels meus estudis en un institut i posteriorment vaig treballar en d’altres, vaig comprovar com entrar a l’exèrcit és una via de sortida laboral i fins i tot personal per a joves amb fracàs escolar i procedents de famílies desestructurades, perquè aquest és el perfil de molts joves que hi acaben entrant. Ara no sé exactament si és igual que fa uns anys, però fa uns anys hi havien joves que aconseguien treure’s el graduat escolar i el carnet de conduit a l’Exèrcit, trist però era així.

  No defenso l’exèrcit i no li veig quasi cap avantatge però mentre n’hi hagi tampoc es pot negar la seva existència. Jo tinc un dilema en aquest sentit: podem impedir que l’Exèrcit no es promocioni a l’Expojove tot amagant una realitat i sortida laboral existent pel sol fet que no ens agrada? És ètic “amagar-lo”? Podem amagar la seva existència, però amb això no fem desaparèixer l’exèrcit. Està clar que els joves que han estat educats per la pau (per dir-ho d’alguna manera) no tenen pas pensat n’hi acostar-s’hi.

  De tot l’exposat, com a gironina més rellevant trobo recordar com es va posar a dit l’actual directora de Fira de Girona, un cas gens dissimulat però que suposo que deu sernmolt ben justificat i legalitzat perquè ningú, ni cap dels partits que esteu a l’oposició, heu denunciat l’adjudicació d’aquesta feina. Si dieu que ha sigut a dit (veritat o no, és vox populi), per què ningú ho denúncia?

  I l’altre punt important és el fet de “passar-se la pilota”. Fira de Girona no té res a dir sobre els expositors? L’Ajuntament tampoc tot i formar part d’aquest Patronat sobre Fira de Girona? ç

  I aquest Patronat, en què consisteix? Qui en forma part? Hi ha gent que cobra per formar-ne part, a l’estil Palau de la Música Catalana, o com va?

  Els gironins desconeixem masses coses.

 2. Gràcies pels teus comentaris, una vegada més, en relació a Fira de Girona i el seu patronat dir que és cert, desconeixem masses coses perquè hi ha una gran manca de transparència. En Lluc al ple ja ha explicat les dificultats que vam tenir perquè se’ns facilités informació com el pressupost o l’organigrama de la Fira. Segurament mereixeria un article específic explicar el que en sabem de com funciona.
  Sobre el tema de l’exèrcit, dir-te que, d’una banda, jo sí que crec que és incoherent amb considerar-se ciutat de pau, permetre aquesta presència i insistir que no és una demanda únicament des de la CUP sinó que ve avalada pel Consell de Cooperació i Solidaritat. D’altra banda, però, estic molt d’acorda amb la teva aportació sobre el perfil dels joves que s’hi acosten i precisament pel que expliques, considero que és injust que el promocionem com a sortida laboral. Com pot ser que el missatge que donem sigui que només si es comprometem amb la violència per fidelitat a la pàtria podran sortir-se’n personal i professionalment? Perquè només si t’allistes pots treure’t el carnet de conduir, una carrera o el carnet de pilot gratuÏtament, formacions que són inassequibles econòmicament per molts i moltes joves?
  Són precisament les entitats que treballen per la pau a través de tallers en escoles i instituts les més preocupades pel tema, fent treball de formigueta és difícil competir amb qui té tots els recursos i mitjans (recordem el pastís del pressupost que s’emporta cada any el ministeri de defensa?)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s