Discurs del nou ple d’investidura

Des de la CUP-Crida per Girona, en primer lloc, volem tenir unes paraules pels milions de refugiats que malviuen entre les fronteres d’una Europa que mira cap a una altra banda. Avui aquells que representen la Troika i l’Europa del capital, des de les seves cadires, els negaran aquells drets que un dia que els van otorgar des de la falsedat i la doble moral. Per això volem aprofitar per denunciar-ho però també per emplaçar a la nova alcaldessa a que assumeixi el repte de convertir de debò Girona en una ciutat d’acollida. En aquest sentit, li demanem que tingui un primer gest abaixant la bandera de la UE perquè onegi a mig pal.
Dit això, d’entrada, Sra. Madrenas, la volem felicitar per la nova responsabilitat i desitjar-li molta sort. Agraïm que hagi decidit assumir aquest repte i confiem que aquests tres anys que li queden per endavant siguin plens d’encerts.
Ara bé, no acceptem la lògica de fer cau i net. Creiem que aquests dos darrers mesos passaran factura al govern, a l’Ajuntament i a la ciutat i crec que és el nostre deure posar-ho de relleu. Des de la renúncia de l’exalcalde Puigdemont hem presenciat una forma de fer política que no ens agrada i que entenem que continua amb aquest nou pacte. Priorització dels interessos de partit per sobre dels de ciutat, pugnes internes de poder, concessions per mantenir equilibris dintre el grup municipal, manca de transparència i fins i tot acusacions i manques de respecte a l’oposició. És per tot això que avui hem decidit no participar activament d’aquesta nova votació, nosaltres, com la ciutadania de Girona, n’estem fartes, fartes del que entenem que ha esta una farsa i un menyspreu a la ciutat.
Dos mesos d’improvització i paràlisi del consistori que es sumen als 8 mesos anteriors amb una més que minsa activitat com hem posat de relleu en nombroses ocasions. Tot plegat entenem que és el resultat d’una estratègia de partit erràtica i errònia que està tenint i tindrà conseqüències per la ciutat. Reconeixem que hi ha hagut gestos de canvi per part seva, però de la mateixa manera que defugim la crítica personalista perquè entenem que les decisions que ens han portat on som no han estat unipersonals, creiem que aquesta manera de fer no es resol només amb un canvi de cara al capdavant. Entenem que els canvis que calen són profunds, de manera d’entendre la política, el treball en equip i la relació amb els altres grups i amb la ciutadania. No veiem en el canvi una reflexió a fons en aquest sentit.
Avui, tot just fa uns moments ha donat una imatge idíl•lica de Girona que no compartim perquè creiem que està allunyada de la realitat. Ha explicat de manera molt benvolent el passat però ha passat de puntetes l’explicació del futur. Precisament, si avui vostè és alcaldessa de Girona és gràcies a un pacte amb el PSC. Un pacte que ens retorna el fantasma de la sociovergència. Allà on vostès veuen estabilitat, nosaltres més aviat veiem continuisme i manteniment de l’estatus i del poder com a objectiu i motor de l’acció política. Un pacte que es formula a partir d’un repartiment de quotes però del qual encara no sabem sobre quin programa se sustenta. Un pacte entre dos grups que fa dos dies jugaven a ser oposats: quantes mocions han votat junts? Un pacte que ens preocupa especialment en el moment polític que vivim com a país. Quines contrapartides té? Més enllà de la llibertat de vot en temes nacionals, quina serà l’acció de govern davant el procés independentista? Qui farà què quan calgui desobeir i trencar les cadenes que ens lliguen a l’estat espanyol?
Hi havia alternatives, nosaltres en vam posar sobre la taula però han preferit la comoditat d’una suposada estabilitat fins i tot admetent contradiccions des del primer moment. No ho podem compartir. Ens han volgut lluny, sense ni tan sols parlar amb el que és el tercer grup del ple, però nosaltres seguirem fent oposició, respectuosa però contundent quan calgui, com crec que hem fet fins ara. Plantegem models de ciutat allunyats, és ben cert i per això serem aquí per reivindicar les nostres propostes i per portar la veu de l’esquerra anticapitalista i independentista en aquest ple.
Al mateix temps, però, agraïm les mostres de diàleg rebudes i una vegada més insistim en la nostra voluntat de construir per la ciutat. Per això reiterem la voluntat de recuperar els projectes de ciutat dels quals havíem començat a parlar i tornar-ne a parlar. En el diàleg ens trobarà sempre. Ànims i sort.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s