De la monotonia al caos i el que ens espera

Al ple d’ahir es respirava una atmosfera estranya. Abans de començar, crec que només la futura nova alcaldessa somreia a tort i a dret i l’alcalde en funcions iniciava el ple ufanós però amb cert nerviosisme i amb la voluntat d’anar per feina. Més enllà dels protagonistes principals, però, es percebia un cert cansament i desànim, tant en la resta del govern actual i futur com a l’oposició. El ple va començar amb un to monòton en què els punts passaven quasi sense ni anunciar-se i fins i tot la renúncia de l’exalcalde Albert Ballesta passa pràcticament desapercebuda si no fos que des de la CUP vam voler dir-hi la nostra. Ens resultava estranya la seva absència i vam voler agrair, malgrat tot, els servei a la institució. En aquests dos mesos hem estat molt crítics amb les seves actuacions i amb les formes mostrades i ens mantenim en què no s’han fet les coses com s’havien de fer. El Sr Ballesta n’és responsable des del moment que va decidir jugar a aquest joc però no és l’únic que ha de donar explicacions, l’estratègia “errònia i erràtica”, com bé deia ahir en Lluc, d’aquests dos mesos ve dirigida des de la cúpula convergent a la ciutat, i tant l’actual govern com els partits que el formen haurien, com a mínim, de demanar disculpes pel desgavell creat i la mala imatge oferta de la institució.

Després de la nostra intervenció, ja venien les propostes de les comissions informatives. Per primera vegada, com va fer notar en Lluc, es portaven a ple propostes noves i constructives a iniciativa del propis govern, hem hagut d’esperar 10 mesos i tot i així, vam veure que una d’elles queia poc abans del ple. La proposta de reglament de polítiques municipals d’igualtat de gènere no es va arribar a portar a votació, sembla que la futura regidora d’Igualtat preferia revisar-la amb calma. El mateix passava amb una modificació de plantilla que preveia la creació d’una plaça nova a l’àrea de serveis socials. De nou, ajornaments. Les primeres intervencions generalitzades, doncs, van arribar al punt 7, l’avanç de la modificació puntual del PGOU núm. 65 ús de càmping, és a dir l’enviament a la Generalitat de Catalunya d’una proposta de 9 zones de la ciutat on creiem que es podrien establir càmpings per tal que la Generalitat dictamini si hi està d’acord o no. És un primer pas que no compromet a res, per això tots els grups van votar-hi a favor.

No va ser doncs fins l’apartat de mocions que va començar una dinàmica d’intervencions una mica distreta. Primer amb les de les entitats, la que presentava la JERC demanant més amplitud d’horaris de biblioteques i aules d’estudi a la ciutat va anar endavant amb el vist-i-plau trampós de l’actual i futur govern que va demanar introduir un “s’estudiarà” al segon punt de manera que no es comprometen a fer efectives les demandes inicial sinó a valorar-ho. La segona va generar el rebuig previsible de PP i C’s amb intervencions d’aquests darrers mancades de respecte com d’habitual i els diàlegs creuats també habituals entre la CUP i el PP als quals el portaveu de CiU malda per afegir-se.

Tot darrere les mocions dels grups municipals, quatre de quatre aprovades. En la primera, tots els grups ens sumem a demanar el segell de reconeixement de la Ciutat Amiga de la Infància, alguns volem deixar clar que no ens interessa el segell sinó la feina que es faci per ser de debò mereixedors de la distinció. Després la nostra demanant l’aprovació d’un pla d’acollida que reculli les actuacions previstes per la llei d’acollida de persones immigrades i retornades a Catalunya i el lideratge de l’Ajuntament en la prestació i coordinació dels serveis d’acollida previstos. També va endavant la del PP, sobre el projecte de rehabilitació de l’antic Cinema Modern. Una vegada més hem de recordar que les mocions són per complir-les i que el govern té temes pendents des fa massa temps. La resposta en forma de compromisos del nou regidor de cultura, Carles Ribas, ja no convenç a ningú: massa temps d’inactivitat i massa promeses que s’ha endut el vent. Tanca la ronda la proposta d’ERC per una Girona respectuosa i més amable amb els animals que comporta que el Sr Ribas torni a lluir-se explicant les actuacions previstes pel centre d’acolliment per gats i gossos, sembla però, que oblida que la moció és força més àmplia.

Amb la part de control i la ronda de precs i preguntes torna a arribar la diversió. L’absència del Sr. Alcalà ve molt bé al govern per declinar totes les preguntes vinculades a la seva àrea com perquè ens hem gastat més de 6000€ en la Diada de la Policia Municipal (auditori, aperitiu, dinar per 92 i condecoracions) i en canvi no celebrem diades així per la resta de personal del consistori. Més que les mateixes preguntes, però, la diversió rau en endevinar qui respondrà què, la sensació a l’oposició i al públic és que ni en el si del mateix govern saben qui ha de respondre què. El Sr. Ribas acaba responent sobre urbanisme del mandat passat, sobre sostenibilitat i cultura; el Sr. Sánchez contesta des de joventut un tema que diu que no porta, respon una pregunta de cooperació i dubta amb la de participació que acaba responent la Sra. Planas. El Sr. Berloso torna a respondre una versió pròpia d’allò que ja ha respost al Sr. Sánchez (sobre l’espai per joves Can Gibert que es preveia obrir a principis de 2014, llegiu-ho aquí) referint-se al “centre obert per mainada i tal” i també la Sra. Madrenas i diu la seva en relació a l’edifici que també ha d’acollir el Centre de Distribució d’Aliments. I enmig de tot plegat, l’alcalde en funcions fa repetir al Sr. Sánchez una explicació que ja havia donat però que, pel que sembla, ell no havia sentit. En resum, un desgavell preocupant al qual se sumen unes quantes respostes del tipus “les circumstàncies han comportat que encara no…” o “hem hagut de posposar-ho a l’espera del nou cartipàs…” Molt decepcionant tot i preocupant perquè això es complicarà d’aquí ben poc amb l’entrada de 4 nous regidors i regidores al govern i amb un cartipàs que sembla un puzle mal fet on cadascú ha triat les peces que volia sense tenir en compte si les podria ajuntar. Agafeu-vos fort, que això continua.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s