La CUP conversa amb el Celler de Can Roca

Descobrir els projectes que passen a la ciutat és una obligació de tot regidor. I així ho entenem també a ca la CUP. Per això, hem iniciat una ronda de trobades i contactes amb entitats, col·lectius i projectes singulars que han sorgit a la nostra ciutat. Des de l’àmbit econòmic a l’esportiu, el polític o el cultural. I per això ho expliquem. Tenim el deure d’escoltar. Sempre. I mentre lluitem per uns serveis funeraris dignes, per una ciutat on els barris prenguin el pes que es mereixen i una Girona que lideri la lluita contra el canvi climàtic, procurem escoltar. I això vam anar fer també divendres al Celler de Can Roca on ens vam reunir amb dos dels tres germans, en Josep i en Jordi, que regenten el que és considerat millor restaurant del món amb seu al barri de Taialà-Germans Sàbat.celler

Hi vam anar conscients que el Celler no és el nostre espai del dia a dia. Ni tampoc el nostre espai de confortabilitat ni pràctica política i així els hi vam transmetre a en Josep i en Jordi (en Joan era de viatge). La sinceritat, de fet, va ser un fil conductor de tota la trobada que va durar més de dues hores. Per part d’uns i dels altres. Ells, de forma transparent i apassionada ens van mostrar tot el projecte, de la cuina al celler, i de la masia als racons menys coneguts on investiguen des de noves fermentacions a propostes de reciclatge de vidre. Nosaltres, escèptics amb l’esnobisme que a vegades es mou en aquest món, vam obrir ulls i parar les orelles per aprendre de cada paraula mentre els explicàvem també perquè en el seu moment vam ser l’únic grup del ple que no vam votar a favor de la reforma del planejament urbanístic ad hoc perquè el Celler pogués fer una ampliació.

Les dues hores de conversa, però, van donar per molt. Per tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà l’agent que més situa la ciutat a nivell internacional ara mateix i poder entendre, encara més bé, la profunditat del projecte. Però també per compartir i debatre sobre elements centrals de la política avui a Girona, el país o al món. Per escoltar les seves idees i per fer-los arribar les nostres propostes. Un debat que en diversos moments ens va portar a coincidir, especialment en la crítica cap al model de producció i de destrucció que actualment viu el planeta, en la necessitat de situar el canvi climàtic com un tema central en tota acció política o en la reivindicació de la cultura pròpia, la pagesia i els aprenentatges dels processos migratoris viscuts a Girona i a Catalunya. Ho vam fer, per exemple, a través de la figura de l’artista banyolí resident a Bolonya, Joan Crous, impulsor de diverses cooperatives i projectes socials transformadors a la ciutat italiana. Crous és font d’inspiració pels germans Roca i un referent poc conegut a terres catalanes. Però també vam dissentir, com és lògic, d’algunes propostes que ells han apadrinat a través dels bancs. En vam parlar.

Vam aprendre molt dels germans Roca. Del Celler com a projecte però també de gastronomia i filosofia. I vam aprendre com ho fem amb totes les entitats, associacions o projectes singulars quan ens hi reunim. Perquè juntes formen un capital social, cultural i polític que sustenten la Girona que se situa al mapa de la gastronomia mundial però també aquella que en el mateix barri de Taialà i Germans Sàbat organitza aquesta setmana la Setmana de la Felicitat, o en d’altres dates, el carnestoltes, la festa major i desenes d’activitats vitals i imprescindibles pels seus veïns. És la ciutat viva que ens fa i desfa i que cal potenciar com la que més i no pas tallar-li les ales com sovint ha passat. I prioritzant, sempre, qui menys recursos té. El Celler és un projecte únic, irrepetible i que impressiona. Autèntic. I en aquesta autenticitat i en l’arrelament a l’entorn és on hem de buscar tots les nostres maneres de fer. També a l’hora de fer política. Gràcies per obrir-nos les portes i per deixar-nos escoltar-vos. Al Celler i a tots els que cada dia us dirigiu a nosaltres. És un plaer. Seriosament. Un plaer autèntic. De tres estrelles


lluc  @llucsalellas


3 pensaments sobre “La CUP conversa amb el Celler de Can Roca

  1. •la crònica es atìpica en la @Cup.
    •tota ella denota l’ego per trovar la porta
    desenrocada i la panxa satisfeta.
    •es el preu de l’èxit gastronòmic del mòn mondial, encara que sigui “capitalista”

  2. tot i l’admiració que profano cap els germans Roca i els nostres grans mestres de cuina catalans, també m’agradaria que hi hagués dins el sector, per fi, un canvi de filosofia laboral i poder fer possible la compatibilització de la vida laboral amb la personal….fixeu-vos que dic PERSONAL i no familiar ja que treballant en el mon gastronòmic és difícil tenir temps propi….per això no entenc com gent amb tantissima sensibilitat no sigui capaç de tenir-la cap a la seva gent…..això els honoraria encara més.

    • Tens raó. La dignitat laboral del sector hauria de ser una prioritat per tothom. Tb per qui té visibilitat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s