El perill d’alta contaminació a la plaça d’Europa

Us deixem aquest article d’en Jordi Navarro, exregidor gironí i membre de la comissió ambiental de la CUP-Crida per Girona

1386061519958-2_gFa uns mesos va esclatar amb força l’escàndol protagonitzat per l’empresa Wolkswagen, el totpoderós grup alemany, que no va dubtar a manipular els límits permesos d’emissions de particules de Dioxid de Nitrògen (NO2). Un monumental cas de corrupció que ha esquitxat de ple el prestigi d’una de les marques d’automòbils més reconegudes a nivell internacional.

I és clar, aquest escàndol de proporcions globals ha reobert el debat sobre la contaminació a les ciutats. I són tantes les evidències científiques que contrasten els perills per a la salut humana i el medi ambient que representa l’elevada concentració d’aquest tipus de gasos, que alguns estats i administracions han començat a actuar.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ja estudia la possibilitat de prohibir i restringir la circulació de vehicles dièsel a partir de l’any 2018. Es dóna la casualitat que la ciutat de Barcelona i el conjunt de l’AMB acumula uns índex de contaminació preocupants que la situen com una de les urbs més contaminades d’Europa. El mateix està passant a Paris, Londres, Brussel·les, Manchester i altres ciutats d’arreu del món. La contaminació s’ha convertit en una de les primeres causes de mortalitat i malalties i és evident que cal actuar, per una qüestió de seguretat i salut pública.

A Girona ens trobem que la reestructuració urbana que ha suposat l’arribada del TAV (amb tot el cúmul de retards, desastres i imprevistos inclosos, com era previsible d’altra banda!) es tradueix en l’aparició d’una nova estació soterrada de busos que acollirà una flota molt elevada de vehicles dièsel. I és evident que es preveu un elevat trànsit de busos que funcionen amb dièsel i que hi haurà elevades dosis de NO2 que afectaran a la salut dels gironins i gironines, i sobretot del veïnat de les zones més properes.

Davant d’aquest evident risc crec que és de rebut que tal i com alerta des de fa temps un veí, es faci un estudi científic independent i rigorós per avaluar els riscos que comportarà l’elevada concentració de contaminació a la plaça d’Europa i les rodalies de l’espai.

Fa un temps els polítics locals i un sector important de ciutadans i ciutadanes se’n reien dels problemes ambientals que genera el trànsit, però avui dia ja hi ha governs locals i regionals valents i conscients de que cal actuar i implantar mesures de xoc per a protegir la salut pública. A Girona ho estem esperant: som-hi?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s