Què és prioritari subvencionar a l’Auditori?

poli

Fa prop d’un mes vaig anar a parar quasi de rebot al 1r Congrés de Caps i Comandaments de les Policies Locals de Catalunya que es feia a l’Auditori de Girona. Se’ns va convidar com a CUP a exposar quin model de participació en les polítiques de seguretat ens imaginàvem per a les nostres viles i ciutats. La celebració feia el seu goig. Esmorzar i aperitiu inclosos i una sala de cambra plena de gent amb vestit de gala. Una vegada més i ja en van moltes, cotxes aparcats a La Devesa saltant-se la normativa (quines paradoxes, no?) i més cotxes al mateix hall de l’Auditori. A fora, desplegament de la unitat antiavalots de la policia municipal sense gaire més sentit aparent que la visualització que a «Girona hi anem forts».

El debat va ser profund i interessant malgrat que les paraules cupaires no van acabar de convèncer a tots els presents ja que proposàvem canvis profunds en l’organització i la definició dels cossos de seguretat locals. La qüestió és que ja que era un esdeveniment fet a l’Auditori – Palau de Congressos, edifici d’una Fundació de la qual l’Ajuntament n’és la principal font de recursos, vaig demanar-ne l’expedient per conèixer les condicions i si hi havia hagut algun tracte diferent al de les entitats o promotors culturals que habitualment hi organitzen esdeveniments.

La primera sorpresa va ser que el conveni i totes les comunicacions de l’Ajuntament i l’Auditori per l’organització del Congrés de caps de policies locals de Catalunya estaven fets en llengua castellana contradient el reglament propi de l’Ajuntament gironí en aquest àmbit. Així que vaig mirar quina empresa hi havia darrere l’organització d’aquest esdeveniment i vaig veure que es tractava de Sedana Events i la senyora Merche Bodega, amb residència fiscal a la Comunitat de Madrid. Tot plegat es feia més comprensible encara que alhora un pèl més obscur. I és que segons l’ABC, Merche Bodega, propietària única de Sedana Events, és la dona de José Cano de la Vega, comandament de la policia local de Fuenlabrada i president d‘UNIJEPOL (no té web), l’associació que reuneix tots els caps de les policies local d’àmbit de l’Estat. Segons la premsa madrilenya, Cano de la Vega, des de la seva situació de poder, hauria procurat perquè totes activitats relacionades amb congressos i trobades de policies locals fossin gestionades per l’empresa de la seva dona, Sedana Events (Font. Fuenlaleaks). I pel que sembla aquesta ombra havia arribat fins i tot al congrés dels policies catalans. Quines casualitats

Tot aquest sarau per començar i encara no havia arribat a les condicions per la celebració del Congrés a l’Auditori gironí. En aquest apartat, vaig comprovar que l’Ajuntament va fer servir un dels seus comodins anuals que té per poder utilitzar gratuïtament l’espai i el va cedir a la coordinadora de comandaments policials perquè s’estalviés el lloguer de 1800 euros que costava la Sala de Cambra i el Hall pel muntatge, la sessió d’un matí i el desmuntatge. Aquesta cessió gratuïta no anava acompanyada de cap informe que avalés la decisió ni tan sols d’una explicació per part de la regidoria pertinent. Simplement, l’expedient incorporava una creueta que ho indicava. Les preguntes, doncs, semblen òbvies: Quantes vegades l’Ajuntament pot fer ús d’aquest comodí? Quins criteris es fan servir per escollir quines propostes són més interessants per fer cessions gratuïtes de l’Auditori? Cal argumentar-los? A on els podem trobar publicats? I la llista d’anteriors sessions gratuïtes és disponible alguna banda per a la ciutadania? És un acte tancat per a comandaments policials una de les millors propostes que tindrà l’Auditori enguany per donar-li aquest premi? S’ho mereix Sedana Events? Sóc del parer que aquestes preguntes no hauria de fer falta que les fes un regidor de l’oposició un pèl curiós per conèixer-ne les respostes. En el camí de la transparència, aquesta informació s’hauria de tenir ja incorporada al web de l’Auditori. Proposta pel senyor Ribas. Ara que tenim regidor, com a mínim ja tenim interlocutor.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s