A sant de què, un vicealcalde a Girona?

Poc a poc anem coneixent detalls del cartipàs que ha proposat Convergència i Unió amb l’arribada d’Albert Ballesta al capdavant del consistori gironí. A nosaltres ens el va presentar dimarts i ens va confirmar que encara no tenia els suports suficients per tirar-lo endavant però que hi havien certs elements que eren intocables en la negociació. Em vull centrar en un d’ells, el del càrrec de vicealcalde per a Eduard Berloso, actual regidor de serveis socials de l’Ajuntament de Girona i una de les principals figures de Demòcrates (escissió d’Unió) a la ciutat.berloso

La creació del càrrec de vicealcaldia és totalment sobrer en un moment com l’actual en què la gent el que vol és pragmatisme, resultats i menys càrrecs a dit que es fan incomprensibles per la majoria social del nostre país. Barroquisme polític. I no ho dic perquè sí. Eduard Berloso serà vicealcalde de la ciutat perquè aquesta va ser la condició del pacte perquè Demòcrates acceptés que Albert Ballesta fos alcalde. És a dir, l’acord que va fer alcalde la persona que anava de número 19 a la llista de CiU el mes de maig acabarà portant també que el que anava de número 10 sigui el nou número 2 del Govern amb un càrrec fet a mida.

Tant és així que per fer-ho possible caldrà reformar el Reglament Orgànic Municipal (ROM) ad hoc. Una reforma que fa mesos que s’hauria d’haver fet d’acord amb la moció aprovada pel ple el mes de juliol passat a proposta de la CUP-Crida per Girona sobre la participació dels ciutadans al plenari però que l’equip de Govern ha frenat durant tots aquests mesos. Lentitud per desenvolupar el contingut de les mocions que impliquen més participació ciutadana i urgència per crear un càrrec com el de «vicealcaldia» fruit d’un pacte de despatxos incomprensible. Aquesta és la realitat que ens trobem durant aquest mes de febrer estrany i primaveral.

Ara bé, l’arribada de Berloso a la vicealcaldia té altres elements qüestionables. D’una banda, la seva gestió al capdavant de serveis socials els últims quatre anys i mig no ha aixecat precisament passions sinó més aviat al contrari. Tant l’oposició com les entitats del sector han sigut crítiques i ell s’ha mostrat sovint incapaç de teixir ponts amb aquells que desenvolupàvem aquesta crítica alhora que formulaven propostes. Poca capacitat de diàleg, doncs. De l’altra, el seu ascens al càrrec de vicealcalde, malgrat no comportar un increment de sou, sí que significarà més poder polític per a Berloso que passarà a presidir la comissió de treball de caps d’àrea i podrà participar a la Junta de Portaveus on ara mateix CiU ja hi té l’alcalde i el portaveu del grup municipal, Carles Ribas. D’aquesta manera, CiU pretén tenir 3 figures a la Junta de Portaveus mentre la resta de grups hi mantenim una sola persona. Desequilibris constants i un govern que actua com si tingués una majoria política que no té dins el ple. De nou, incomprensible.

Finalment, la vicealcaldia per a Eduard Berloso significarà que passi a ser la persona forta de Demòcrates dins l’executiu municipal i passi a comandar-lo quan l’alcalde no hi pugui ser (vacances, viatges,…). Un fet que a la pràctica també comporta que la Isabel Muradàs passi a tenir un paper molt més secundari malgrat la seva tasca ha sigut de les més ben rebudes com a primera tinent d’alcalde els últims mesos. Els homes de CiU van agafant poder mentre les dones, que ocupaven els principals llocs de sortida i de treball rere en Carles Puigdemont queden relegades a causa dels acords de despatxos que ningú, a hores d’ara, ha arribat a entendre. Potser abans de seguir embolicant la troca, valdria més que l’alcalde fes un cop de cap i es replantegés aquesta decisió. Com a mínim, des de la CUP-Crida per Girona li agrairíem. I segurament no seríem els únics. De debó.


lluc  @llucsalellas


3 pensaments sobre “A sant de què, un vicealcalde a Girona?

  1. Cada vegada fa més malapinta com s’està gestionant el relleu!
    Compto que l’oposició hi estarà a sobre, sobretot vosaltres, perquè molt em temo que fara falta i que encara veurem alguns despropòsits més!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s