Quant costa enterrar la sardina a Girona?

Serveis funeraris Girona.inddAvui som(s) dimecres de cendra. La tradició marca aquest dia com el de l’enterrament de la sardina. És a dir, el final del carnestoltes i el principi de la Quaresma. Es diu que popularment tothom sortia a fer un berenar abans de l’inici de la Quaresma i així posava punt i final a la disbauxa del carnestoltes abans de les múltiples abstinències dels 40 dies següents. Bé, la pregunta que ens fem des de la CUP-Crida per Girona, aprofitant aquesta data assenyalada, és senzilla: Quan costa enterrar avui en dia la sardina a Girona? Amb aquest joc de paraules comencem la campanya per aconseguir uns serveis funeraris dignes i amb preus justos.

I és que hem decidit tornar el debat al carrer d’on va sortir la demanda que va portar a la CUP-Crida per Girona a fer la proposta de moció al ple de dilluns que l’aliança de la dreta gironina (CiU, PP i C’s) va tombar sense cap altre argument que «l’empresa actual fa bona feina». És a dir, les coses ja estan bé com estan. Una anàlisi que dista i molt de l’opinió de la majoria de gironins i gironines que valoren negativament el preu i el monopoli privat actual del servei funerari a la ciutat. Un negoci altament rendible que dóna beneficis considerables a una multinacional, Mémora, propietat d’un fons de capital risc, gràcies a la mercantilització de la mort dels gironins i les gironines. (Per saber-ne més, aquí).

Per això hem engegat una campanya que té tres àmbits d’actuació molt clars. Un primer és l’inici d’una iniciativa ciutadana prevista en el reglament de la Participança. Així, la CUP-Crida per Girona recollirà signatures (un mínim de 900) de ciutadans de la ciutat perquè l’Ajuntament tingui un paper actiu en la prestació de serveis funeraris fet que permeti millorar la qualitat del servei i garantir-ne uns preus justos (aquells que vulgueu podreu signar a les parades que farem i també al Casal El Forn). Aquesta acció anirà acompanyada també d’una petició via la plataforma Change.org que hem iniciat aquest matí. Finalment, també hem obert un espai de queixes sobre el model funerari de la ciutat a través del correu girona@cup.cat. Una tasca que volem fer de forma cooperativa amb la feina ja feta per part de l’Oficina Municipal d’Informació de Consum (OMIC) i el Defensor de la Ciutadania.

Cadascú sabrà si els 40 dies que vénen són de replegament o de disbauxa, però siguin com siguin creiem que farem un favor a la ciutat i sobretot a la seva gent si aconseguim que aquesta iniciativa ciutadana tingui tota la força necessària que permeti transformar el vet al canvi de model del dilluns passat en una victòria popular que garanteixi uns serveis funeraris dignes i amb uns preus justos.


Laia Pèlach, Lluc Salellas      Laia Pèlach i Lluc Salellas


Un pensament sobre “Quant costa enterrar la sardina a Girona?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s