Plantem cara al negoci de la mort

Una versió reduïda d’aquest article, va ser publicada al Punt Avui en data 7 de febrer de 2016: http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/939300-plantem-cara-al-negoci-de-la-mort.html

La mort d’una persona estimada suposa avui a Girona una despesa mínima de 5000 o 6000€, un escàndol. Aquest fet no és exclusiu de la nostra ciutat però també és cert que hi ha molts municipis on la realitat és molt diferent. Aquest context respon principalment a la situació de monopoli amb què s’ofereix aquest servei a la nostra ciutat i que s’explica per diversos motius. D’una banda, l’Ajuntament de Girona disposa d’una ordenança de serveis funeraris de l’any 98 que ha quedat desfasada des que l’any 2010 va modificar-se la Llei 2/1997 sobre serveis funeraris. De l’altra, l’única empresa que opera actualment a la ciutat és una multinacional americana sense escrúpols moguda exclusivament per l’interès econòmic. Una empresa que s’expandeix pel territori a còpia de pressionar i absorbir les petites i mitjanes empreses que encara operen en algunes zones geogràfiques concretes. Una empresa que no vol competència i que fa el que calgui per evitar-la.
A això cal afegir-hi el context en què es requereix aquest tipus de serveis. És una demanda forçosa i de primera necessitat, que es produeix de forma imprevista i exigeix una decisió ràpida i sovint compartida entre diverses persones en un moment de màxima emotivitat. A més, la manca d’experiència sovint suposa que la decisió de compra es prengui sense informació prèvia dels serveis i, per comoditat, cercant un proveïdor que ofereixi un servei integral que requereixi la mínima gestió i presa de decisions.
Tot plegat genera un context d’indefensió a la ciutadania i, cada vegada més, la gent que ha hagut d’enterrar algun familiar o conegut, es fa conscient d’aquesta realitat i de les múltiples estratègies que utilitza l’actual operador a la ciutat per treure la màxima rendibilitat del negoci de la mort. La preocupació social en aquest sentit ha crescut i ja fa temps que molta gent ens ha demanat que actuem perquè els gironins i gironines puguin disposar d’uns serveis funeraris de qualitat a un cost assumible. Qui més qui menys coneix de prop algun cas, relats d’experiències desagradables viscudes alhora de gestionar l’enterrament d’un ser estimat.
En l’actual context, l’única garantia per a la ciutadania de disposar d’uns bons serveis a preus ajustats passa perquè el consistori adopti un paper actiu en la prestació dels serveis funeraris. Segons la llei, l’Ajuntament pot intervenir en el mercat dels serveis funeraris en règim de lliure concurrència amb el sector privat amb qualsevol de les fórmules de gestió previstes. Aquesta és l’única forma de poder-ne fixar els preus des de l’ajuntament i d’assegurar un serveis dignes a preus assumibles. Les fòrmules per portar-ho a terme són diverses i entenem que cal que entre totes escollim quina és la millor i, si cal, marcar un pla de treball progressiu per arribar-hi.
La titularitat pública dels serveis funeraris ja és una realitat en diversos municipis catalans a través de fórmules diverses de gestió, entre d’altres alguns com Reus o Terrassa amb realitats prou similars a la nostra. Recentment hem pogut conèixer el cas d’aquest darrer que gestiona els serveis funeraris a través d’una empresa pública que ha esdevingut la més ben valorada de totes, a un preu mitjà que ronda els 3500€ i amb ofertes bàsiques que no arriben als 1000€ mantenint un serveis comuns i iguals per tothom.
Tot plegat ens ha portat a presentar una moció amb propostes de mesures a curt i mitjà termini. En primer lloc, cal actualitzar immediatament “l’Ordenança general sobre la prestació dels serveis funeraris en el municipi de Girona”. En segon lloc, cal facilitar el compliment dels drets dels consumidors en l’escenari actual. Això es pot aconseguir a través de la publicació des de la pròpia web municipal d’informació entenedora sobre la legislació vigent en matèria de serveis funeraris, de les possibilitats i alternatives de què disposen els usuaris així com el detall del catàleg de serveis i preus de l’empresa autoritzada a Girona. En tercer lloc, cal que el propi Ajuntament de Girona assumeixi la prestació de serveis funeraris. Per valorar i decidir quins serveis i quina fórmula de gestió és la més adient així com per al seguiment d’aquestes accions, proposem també crear una comissió de treball. Aquestes accions haurien de garantir que la ciutadania que pugui disposar d’uns serveis de qualitat a preus adaptats a la diversitat d’interessos i necessitats i de realitats de totes les famílies de Girona. La nostra aposta és la municipalització però deixem oberta la decisió per garantir l’objectiu de millorar l’oferta de serveis funeraris a la nostra ciutat. Per això esperem que segueixi endavant aquesta moció i per això seguirem treballant perquè es faci realitat ben aviat.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


5 pensaments sobre “Plantem cara al negoci de la mort

  1. Tant de bo es pugui resoldre aquesta situació que hauria d’avergonyir els regidors que ho permeten, . . . . . . nomes aquells regidors que encara s’avergonyeixen, clar.

  2. Gràcies per la informació. Crec que molta gent desconeixia el paper que hi poden tenir els Ajuntaments. Espero que la moció hagi prosperat perquè s’hi no ho ha fet els partits que hi discrepin hauran quedat ben retratats. Ara bé, pel que hem anat veient que prosperi no vol dir que es materialitzi, doncs fa poc també ens vau informar que molts dels assumptes que s’aproven no es porten a la pràctica. Això no pot ser. Legalment no s’hi pot fer res? No s’ha de tirar endavant tot el que s’aprova al ple de l’Ajuntament?

  3. […] I és que hem decidit tornar el debat al carrer d’on va sortir la demanda que va portar a la CUP-Crida per Girona a fer la proposta de moció al ple de dilluns que l’aliança de la dreta gironina (CiU, PP i C’s) va tombar sense cap altre argument que «l’empresa actual fa bona feina». És a dir, les coses ja estan bé com estan. Una anàlisi que dista i molt de l’opinió de la majoria de gironins i gironines que valoren negativament el preu i el monopoli privat actual del servei funerari a la ciutat. Un negoci altament rendible que dóna beneficis considerables a una multinacional, Mémora, propietat d’un fons de capital risc, gràcies a la mercantilització de la mort dels gironins i les gironines. (Per saber-ne més, aquí). […]

  4. es un escandol els preus d’aquest servei ..i no hi ha possibilitat de fer ho diferent… suposa un abus de la sensibilitat quan has de fer gestions a sobre de les circumstancies q et toca viure.. no se com es tolera tot el negoci que gira al voltant.. tambe ..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s