CiU i la contradicció dels plens

Ho explicàvem ahir en una roda de premsa: el 35% de les mocions aprovades pel Ple de Girona entre el gener de 2013 i el maig de 2015 han estat desateses pel Govern de CiU a la ciutat. És a dir, una de cada tres propostes debatudes i aprovades pels regidors escollits democràticament pels gironins i gironines s’ha quedat al calaix perquè l’alcalde Puigdemont i el seu equip ha decidit fer-ne cas omís. Les dades em semblen greus. Especialment perquè si hi sumem aquelles que estan a mig fer la xifra s’enfila per sobre el 50%. És a dir, de les 67 mocions aprovades pel ple durant aquest període, només 31, repeteixo: només 31, han estat desenvolupades.

Aquest és un flac favor a la democràcia local i a la legitimitat del ple de la ciutat. I és que CiU no ha tingut mai majoria absoluta perquè els gironins i les gironines així ho han volgut. Per tant, ha hagut de pactar amb d’altres grups i el ple de la ciutat, amb la seva diversitat, ha tinguplet capacitat de decisió sobre necessitats i prioritats per la ciutat. Així, el ple ha demanat a través de mocions aprovades un «Pla d’accessibilitat específic pel Barri Vell», «una comissió de treball sobre els usos de l’antic Cinema Modern», «una auditoria sobre el deute», «un pla estratègic de cultura» o un «Pla d’Usos del Castell de Montjuïc». Projectes, tots ells, que malgrat la seva urgència i l’aval democràtic que tenen han estat desatesos per l’actual equip de govern. Un escàndol.

D’altres, com dèiem, estan en el millor dels casos a «mitges». Penso en el conegut «Pla del Sector Est», reduït a engrunes enguany, «la reducció de l’ús del glifosat i l’impuls d’una Taula del Canvi Climàtic», a les beceroles, o el misèrrim «desenvolupament del programari lliure en l’àmbit informàtic». La situació és, doncs, preocupant. Un atac al propi ple per part de l’equip de govern que, a més a més i sense vergonya, ja ha avisat a través de l’Albert Ballesta que aquesta és la línia que seguirà també pels propers 3 anys. L’últim exemple: la moció republicana aprovada la setmana passada per desconnectar la ciutat de la nomenclatura i la institució monàrquica. Per Ballesta: ni cas. És a dir, l’alcalde afirma, i es queda ben ample, que quan no li agradi el que s’aprovi el ple en format moció el Govern no mourà ni un dit. Quina cultura democràtica és aquesta? D’on l’han après, regidors de l’equip de Govern?

Malgrat aquestes males maneres, la CUP-Crida per Girona continuarà fent propostes a través de mocions perquè és una de les formules que ens permet fer oposició constructiva a la ciutat. Un mecanisme del qual cal fer-ne ús i que ens permet portar a debat i, en el cas que sumem prou suports, aprovar propostes del nostre programa electoral. Així, hem fet avançar la ciutat en molts sentits els últims quatre anys i així ho seguirem fent. No ens faran desistir. Ara bé, hem decidit també que crearem un espai virtual de seguiment d’aquestes mocions. Un web des d’on tothom podrà conèixer en quin estat es troben les propostes avalades pel ple. Aquesta és una tasca que, per transparència, hauria de fer el mateix equip de govern. Però n’és incapaç. I nosaltres, com sabeu, som de l’escola d’allò que no et vulguin fer els altres, aprèn-ho a fer tu mateix. Les nostres mans, el nostre capital.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s