Del 10 excepcional al 10 general

Aquest cap de setmana Girona ha estat un 10. Ho diuen els organitzadors. Ho recullen els mitjans, alguns dels quals parlen de la “festa petita” de la ciutat i, segurament, així ho han viscut molts gironins i gironines. També els cupaires hem llegit textos de la mà de la Llibreria 22, hem participat de la cercavila de gegants i hem ballat a ritme de The Basement o l’Hora de Joglar a la Plaça del Lleó. No ens n’amaguem. Ho hem fet alhora que participàvem a la presentació de la campanya dels 8 encausats per la Vaga General del 2012, fèiem una assemblea a Sant Daniel per definir l’estratègia de la CUP-Crida per Girona enguany o celebràvem que els “Natus” fessin la seva assemblea anual i més enguany que fan 35 anys. Un cap de setmana complert.

Sigui com sigui, la ciutat s’ha mogut. I ha mostrat la seva cara més viva. I nosaltres que ens n’alegrem. Que duri. Ara bé, deixeu-me aportar un parell de reflexions més de fons al voltant del model de ciutat i de les desigualtats que existeixen avui en l’organització d’esdeveniments. M’explico. Aquest cap de setmana, Girona s’ha mostrat talment com no és. Talment com no ens deixen que sigui en el seu dia a dia. Ho ha fet perquè ens venien a veure, els turistes, i tocava “vendre” girona10_2013la ciutat que traspua cultura i activitat.

Ara bé tots som conscients de les dificultats que tenen i han tingut entitats i col•lectius per fer propostes de fons, de cultura al carrer, d’impuls de la dinamització associativa i encara més comptar amb el suport econòmic que té el Girona 10 en els últims anys. Nit i dia. Uns tot i els altres ben poc. I és que la pregunta sembla obligada: per què la dinamització d’aquest cap de setmana només es planteja quan s’hi associa el turisme i els promotors del mateix? Per què no podem plantejar un model del dia a dia que lligui amb aquesta ciutat viva que transmetíem aquest parell de dies però que sigui de veritat, també pels que fem i desfem la ciutat els 365 dies l’any? Fa temps, per exemple, que com a CUP-Crida per Girona hem plantejat un circuit de cultura de programació estable que inclogui bars, restaurants, places, ateneus i casals de la ciutat però a Can Ballesta hi regna el silenci. I aquesta és només una proposta de les desenes que corren.

La segona consideració té a veure amb la localització. Girona 10 comença a la Plaça del Lleó i acaba al Cul de la Lleona. És una proposta exclusiva pel centre de Girona i la ciutat de les pedres. Però Girona va molt més enllà. Si Girona 10 serveix per desestacionalitzar la proposta turística és igualment cert que consolida la centralització de la ciutat i l’oblit dels barris i de la majoria de zones i veïns de Girona. I aquesta és una crítica que hem de fer, des de la constructivitat i el respecte, evidentment, però cal dir les coses com encara són. Les activitats més subvencionades i promogudes per l’Ajuntament continuen implicant una petita zona de tot el municipi i, de moment, no es preveu cap reversió en les polítiques d’aquest equip de Govern.

Dèiem que alguns parlen del “Girona 10” com la festa petita de la ciutat. Jo ho dubto. Les festes majors, petites i grosses, neixen d’una altra cultura, la de situar les persones i les entitats de la vila en el centre de la decisió de què hi passa en aquella celebració. I avui Girona 10 és una altra cosa ben diferent: una projecció d’una ciutat que no és, centrada en els visitants. Un escenari que omple la ciutat d’activitats. Benvingut sigui però no ho confonguem amb una proposta del conjunt de la ciutat per a la ciutat com és una festa o un programa definit i pensat de forma global i que abraci des de Pont Major a l’Avellaneda. En definitiva, si més no, es tractaria que l’excepció no fos sempre pels mateixos i no passés sempre allà mateix. Perquè, a més a més, segurament no parlem d’una excepció sinó d’una regla.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s