LGTBIfòbia, una moció amb greus errors que desmereix el que queda per fer

En el darrer ple de l’Ajuntament de Girona, es va fer una declaració institucional de rebuig a la LGTBIfòbia. Sorgeix d’una proposta de moció del grup municipal de C’s arran del suïcidi de l’Alan. La proposta estava plena d’errors i mancances, algunes de molt greus, com el fet que ni tan sols esmenti el Consell Municipal LGTBI de què disposem a la ciutat o que no recordi que tot just fa uns mesos també a Girona vam conèixer un cas d’assetjament escolar per motiu d’orientació sexual. El cas va evidenciar les mancances a nivell de ciutat, però també en el departament d’educació, en l’abordatge de situacions com aquesta. Ja aleshores vam reclamar la necessitat de desenvolupament, tant a nivell nacional com municipal, de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Les mesures de prevenció així com l’elaboració d’un protocol d’atenció davant de situacions de discriminació, exclusió o violència per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere són evidentment elements clau en aquest desplegament tant urgent i necessari.

El jove gironí assetjat en el seu institut, de la mateixa manera que l’Alan, va haver de fer front a aquesta situació d’assetjament sense cap tipus de suport i amb un entorn hostil en molts sentits, que negava la gravetat dels fets. Ja aleshores vam ser molt crítics amb la gestió que des de la regidoria de Serveis a les Persones, amb el regidor Berloso al capdavant, va fer del cas: deixadesa i despreocupació.

Girona disposa des de ja fa més d’un any del Consell Municipal LGTB, un gran èxit de les entitats que l’exalcalde i actual molt honorable Carles Puigdemont encara ara exhibeix amb orgull. És un pas endavant, cert, però no n’hi ha prou amb tenir-lo, cal fer-lo funcionar i és evident que el desplegament de la llei LGTBI a la ciutat ha de ser-ne l’objectiu principal. En l’àmbit educatiu, concretament, la llei preveu diversos objectius i mesures preventives i en relació a l’assetjament planteja: “s’ha de promoure el desplegament efectiu de plans de convivència amb un èmfasi especial en les mesures de prevenció i d’actuació contra l’assetjament de què poden ésser objecte les persones LGBTI en el medi escolar”. En aquest sentit, precisament es plantejava la declaració institucional consensuada entre tots els grups que acordava instar a la Generalitat de Catalunya al desplegament de la llei LGTBI i, concretament, a desenvolupar un protocol específic en l’àmbit educatiu sobre l’assetjament escolar per orientació sexual o identitat de gènere. El mateix grup de C’s ens feia arribar una proposta de protocol, obviant que era una versió retallada de l’aprovat per la Junta de Andalucía el 2014, un protocol que ni tan sols s’havia adaptat a la realitat catalana i la llei LGTBI aprovada al Parlament i amb múltiples errors i mancances. L’elaboració d’aquest protocol i l’adaptació de mesures a cada centre educatiu correspon al Departament d’Ensenyament però també l’ajuntament pot donar suport als centres en aquesta tasca tant a través dels recursos educatius com oferint suport tècnic en la definició dels mateixos i posant a l’abast dels centres els instruments de què disposa com el mateix consell o altres que hauria de desenvolupar en breu per adequar-se a la llei.

Queda, doncs, molta feina per fer i veient els casos d’LGTBIfòbia que han anat sortint a la llum pública i que són, sens dubte, la punta d’un iceberg d’invisibilitat, urgeix fer-la. La Generalitat ha d’assumir bona part d’aquesta però els municipis també. La llei preveu l’actuació global, en tots els àmbits, i en alguns com l’educació, la cultura, l’esport, l’acció social, la participació o l’ocupació, els ajuntaments hi tenen molt a dir.

5 pensaments sobre “LGTBIfòbia, una moció amb greus errors que desmereix el que queda per fer

 1. En molts temes hi ha un grapat de bones intencions però a la pràctica no hi ha una resposta adequada. A més les respostes i mesures que s’haurien de donar en casos d’assetjament són excessivament lentes i amb entrebancs. Hi hauria d’haver una via d’urgència, una mena de protocol com en el cas de les dones maltractades perquè, a més, quan surt a la llum un cas d’assetjament escolar, quan els docents i/o els pares se n’adonen, sol fer temps que es dóna i cal actuar amb urgència.

  Tampoc estaria de més que des de l’Ajuntament, de la mateixa manera que dissenyen un munt d’activitats pels centres escolars (visites guiades, tallers, etc.), elaboressin programes per ajudar a evitar l’homofòbia, la bifòbia, la transfòbia però també del racisme, d la fòbia per motius religiosos, etc. Cal, no seria ni molt menys la panacea però si s’ofereix un catàleg d’activitats que van des d’infantil a tot secundària amb centenars de propostes, es podrien incloure aquestes temàtiques.

 2. RESPOSTA
  CRÍTIQUES ACTUACIÓ MUNICIPAL EN RELACIÓ A LA LGTBIFÒBIA

  L’ajuntament de Girona va crear el Consell Municipal de Lesbianes, Gais, Transexuals i Bisexuals (LGTB) de la ciutat de Girona el 2013, el qual va entrar en funcionament el gener de 2014 quan va celebrar la primera sessió plenària.

  Des d’aquell moment el consell ha recollit les propostes tant dels grups polítics municipals que hi han participat, com de les entitats LGTB que en formen part. Fruit d’aquest treball en el darrer plenari realitzat el passat 19 de gener es va posar sobre la taula una proposta de pla local a desenvolupar per al període 2016-19.

  Una de les propostes del mateix és promoure servei d’atenció integral al col•lectiu LGTBI en situacions de discriminació per raons d’orientació o identitat sexual amb el compromís de durant el 2016 dissenyar a nivell local, en coordinació amb l’àrea per a la igualtat de tracte i no-discriminació de persones LGTB de la Generalitat de Catalunya i l’Observatori contra la Homofòbia, un servei que faci efectiu el dret a la protecció integral que reconeix la llei 11/2014.

  Tot i no disposar encara d’aquest mecanisme a nivell local com a la gran majoria d’ajuntaments, l’existència del consell municipal LGTB i la coordinació amb les entitats que representen el col•lectiu, ha permès estar al costat dels casos que en aquest període han arribat: Una agressió homòfoba a finals de 2014 i un cas d’assetjament homòfob d’un adolescent en un centre escolar del municipi durant el 2015.

  En aquest darrer cas especialment, ha estat l’acompanyament a la família per part de qui ostenta la representació del consell municipal LGTB en qualitat de vicepresident del mateix el què ha estat més valorat per la família. S’ha recomanat i presentat advocat (Buffet Salellas) per part del Consell i de l’OCH i s’ha acompanyat a la mare i al menor, junt amb l’advocat, a presentar denúncia en un segon cas d’agressió.

  S’han fet reunions amb el responsable de zona d’Ensenyament, Sr. Polanco, i amb el responsable d’Ensenyament a Girona, Sr. Bayot i el Delegat de la Generalitat a Girona, Sr. Eudald Cassadessús. Vàrem poder veure els informes portats per l’Institut i el seu seguiment.

  També es va tractar el cas al Consell Nacional LGBT, on la representant de la Generalitat, Sra. Lluïsa Jiménez, va dir que el cas estava en investigació per part dels Mossos d’Esquadra i calia esperar els resultats abans de fer qualsevol pas que entorpís la seva feina.

  També s’ha mantingut contacte amb el tutor del menor al nou institut, aportant-hi recursos quan ho ha demanat i mantenint un fluid feed-back.

  L’acompanyament, a més, ha servit per tenir més elements per dissenyar el servei esmentat de protecció integral, en tant que permet detectar amb proximitat les dificultats que es troben les persones víctimes de discriminació homofòbica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s