Girona Est. Ens ho creiem?

Si tenia algun dubte sobre la pregunta amb què encapçalo aquest article, després de la reunió d’aquesta tarda, ja no en tinc cap. El govern actual de l’Ajuntament de Girona ni creu ni vol transformar Girona est.

Aquesta tarda s’ha reunit el plenari del Pla Integral de Girona Est. Teníem sobre la taula la concreció d’una proposta de Pla Integral del Sector Est, un pla que es reivindica com a integral, global, transversal, participatiu i que busca la transformació social i ser motor de noves oportunitats. Un pla que preveu el lideratge des d’Alcaldia i la participació de totes les àrees municipals. Sorprenentment, però, només hem comptat amb la presència d’un regidor de l’equip de govern, un.

La definició d’aquest pla comença a caminar el 2014 però no és fins avui que tenim la primera proposta clara d’actuacions. Fins a l’actualitat diuen que s’ha fet feina interna i molt em temo que així ha estat, les intervencions dels representants de les associacions de veïns ho han mostrat clarament. Ha passat més d’un any, un any que tenia sentit destinar-lo a definir bé el pla si servia per, tal i com s’havia previst, treballar-lo amb tots els agents implicats, a través de grups de treball i amb un anar i venir de definicions de propostes, redefinicions i més propostes i més rdefinicions per aconseguir un pla de consens amb el veïnat. Un pla com aquest no es fa des dels despatxos, la interlocució amb el veïnat i les entitats ha de ser permanent i en tot el procés.

Seguim. El pla integral Girona Est ha de tenir una visió global, sí, i per això ha d’incorporar totes les accions que es fan als barris, també les que vénen de pressupostos participats, les accions ordinàries als barris o aquelles comunes a tota la ciutat. Això, però, en cap cas vol dir que el pla sigui simplement un recull de totes aquestes accions. Ans el contrari, el que dóna sentit a l’aposta per un pla integral de sector són aquelles accions que sorgeixen d’un anàlisi profund del context i que tenen una clara voluntat de transformació d’aquest. I aquesta era l’aposta que tenia el consens dels grups municipals, de les entitats que treballen al barri i de les associacions de veïns. El pla integral, però, neix sense cap possibilitat de ser això, sobretot perquè neix sense que el suport inqüestionable de l’actual govern. La reunió d’avui n’era un exemple però l’altra tant o més evident és el fet que les partides pressupostaries destinades al pla no tan sols no es mantenen sinó que es redueixen considerablement, unes partides que a més en gran part no han estat ni executades aquest any 2015. El pla, doncs, neix mancat d’un pressupost que permeti tirar endavant cap de les accions realment estratègiques que podrien plantejar una transformació social dels 5 barris que a banda i banda de l’Onyar, conformen Girona Est: La Creueta, Vila-Roja, Mas Ramada, Font de la Pòlvora i el Grup Sant Daniel.

Sense pressupost, sense que sigui una aposta clara de govern, aquest pla no pot ser més que un pla de contenció, un gran embolcall per continuar portant a terme les polítiques de tapar forats i de qui dia passa, any empeny que porten anys desenvolupant-se en el sector.

Valoro l’esforç de coordinació entre àrees i que han fet les i els tècnics municipals i entenc que aquest és un valor important del pla i una gran fita. Posar tots els agents implicats en una mateixa taula, recollir totes les accions que es porten a terme i mirar més enllà definint un conjunt coherent de propostes en tres eixos (accions urgents, ordinàries i estratègiques) és un pas endavant important. Sobre el paper, aquest podria ser un molt bon pla però traspua molt poc compromís per part dels seus responsables polítics i així no anem enlloc. Les expectatives creades en el veïnat són moltes, i si no s’hi poden donar resposta en gran mesura nosaltres no hi serem. Avui he constatat els esforços que han realitzat els representants dels veïns i veïnes perquè la seva veu fos tinguda en compte, per traslladar la visió de la gent del barri i com reiteradament se’ls ha fet cas omís. No serem partíceps d’aquesta farsa, aquest no era el compromís amb què es va crear el consens polític, tècnic i de les entitats del barri per engegar un pla a Girona Est.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s