Crònica 10. Salaris de directius i Puigcerdà

Ple de la Diputació intens. Temps enrere queden aquells plens de tràmit dels mandats previs a l’entrada de la CUP. Del d’avui, els mitjans en destacaran segurament la discussió apareguda amb diversos membres del grup de Convergència per com estaven gestionant el traspàs d’alcaldia a l’Ajuntament de Girona. He reiterat que em semblava esperpèntic i que les baralles internes eren un fet conegut i constatat. Ells, en canvi i malgrat que fa 10 dies que tenim una alcaldia provisional, ho han negat. Aquest ha sigut un tema sobrevingut a partir del sarcasme del Vicepresident Piñeira sobre els mecanismes de decisió cupaires i la nostra coherència que ha provocat la conseqüent resposta per al·lusions sobre els mètodes poc democràtics de decisió de candidats a Convergència. Punt i a part.

Foto: Agència Catalana de Notícies
Foto: Agència Catalana de Notícies

De fet, el ple incorporava temes prou interessants per debatre, més enllà dels diversos punts que hem aportat des de la pròpia CUP-Crida per Girona. Així, avui s’han aprovat les bases per subvencionar polítiques d’habitatge municipals, molt benvingudes malgrat el retard en el temps i tractar-se d’una prova pilot més que d’una estratègia clara, i diverses línies de subvenció en el camp de la comunicació cultural a les quals hem votat favorablement. No hem pogut fer el mateix amb la línia de subvenció d’esdeveniments singulars perquè un any més no inclouran els «grans» festivals d’estiu (Peralada, Cap Roig, Porta Ferrada,…) que continuaran funcionant a través de suport directe a dit, bastant més elevat econòmicament, i sense que s’avaluïn tècnicament ni passin per concurrència pública.

Aquest, però, no ha sigut l’únic punt de desencontre entre la CUP i l’equip de Govern tot i que si un llegeix la crònica que ha fet la Diputació sembla que tot plegat hagi sigut d’un consens búlgar. Com si no haguessin existit dissensions. Expulsats del relat oficial i temes que ni s’hi recullen. Un parell d’exemples. En primer lloc, el nostre vot contrari a l’aprovació de la nova qualificació d’ens dependents de la Diputació que ha significat l’increment de sou (legalment) de gairebé tots els càrrecs directius d’aquestes institucions que depenen de la Diputació. Una vegada més, com ja va passar amb el Pressupost, s’aproven mesures que incrementen els salaris de les persones directives mentre les reclamacions dels treballadors dels mateixos ens, en aquest cas, són desateses. Mimèticament a allò que passa al món. Qui més té més en rep. Qui menys en té, en el millor dels casos, igual es queda. Ja ho veieu, a la Diputació, qui dia passa amb les mateixes dinàmiques, any empeny. I en segon lloc, la moció presentada per la CUP referent a instar al Parlament i la Generalitat a fer les passes necessàries perquè els condemnats pel bloqueig al Parlament no hagin d’entrar a presó ha estat aprovada gràcies a l’abstenció de tots els grups i el vot favorable de l’esquerra independentista.

A més a més, el Ple ha tingut alguns temes calents més gràcies a la fiscalització cupaire. En el torn de decrets, per exemple, hem preguntat com era que Puigcerdà, localitat del Vicepresident, s’endugués diverses i considerables subvencions atorgades a dit, a diferència d’altres municipis, que significaven l’assumpció de més del 50% del pressupost total de la inversió per part de la Diputació. La resposta ha sigut que a final d’any hi havia romanent que s’havia de gastar amb projectes abans de 31 de desembre i que Puigcerdà, localitat d’on ell és alcalde, els havia presentat i tenien l’aval tècnic. Boleta per aquí i boleta més enllà. Una decisió que contrasta amb la denegació de subvencions per a projectes socials per manca de recursos econòmics a entitats com la FAPAC, ACAPS, MIFAS o ASTRID 21.

Així mateix, hem demanat explicacions per la compra de 44 lots de Nadal per a persones que col·laboren amb les publicacions de la Diputació per valor de 1500 euros. Sempre hem sigut del parer que aquells que fan una feina han de tenir una compensació econòmica per aquesta tasca i no un sistema d’agraïment en base a lots nadalencs que a qui més beneficia és al proveïdor de lots. Qüestió d’estils. Finalment, hem qüestionat que ens gastéssim 4.000 euros en un informe sobre l’estat de la Fundació Privada de la Jove Orquestra de l’Alt Empordà que el President ha justificat davant el forat que presenta aquesta fundació i la mala gestió dels últims anys. Ja ho veieu, més fronts oberts que una partida de Risk.

El ple, que ha tornat a durar aproximadament uns 100 minuts, s’ha tancat amb l’apartat de precs i preguntes on només hem intervingut des de la CUP. I ho hem fet per aclarir un parell de temes vinculats amb la transparència i les indemnitzacions del Vicepresident Miquel Noguer així com per demanar explicacions sobre l’afer del Màsters de Dipsalut. Altra vegada, l’equip de Govern ha defensat la seva gestió i el pagament de màsters a persones eventuals de partits designades per tasques de l’Executiu. Una argumentació que també hem rebatut i més després de saber que la justificació de l’equip de Govern s’ha fet a partir de l’encàrrec d’un informe a un catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra a raó d’entre 3000 i 5000 euros. No sé si l’oposició també tenim dret a pèrit…

Per cert, i acabo, les meves primeres paraules del ple i les últimes del blog han sigut per l’Isidre Vicenç, a qui avui hem acomiadat a la Parròquia del Carme abans que comencés el ple. Per ell, pagès, obrer i pintor. Llibertari i republicà. De la Girona vella. Humanista. Estelada al vent. Ciutat de dol, una abraçada.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s