La cultura i els barris: on tot comença

Santa Eugènia, Sant Narcís i Taialà i Germans Sàbat. Tres barris de la ciutat, diferents i diversos, que ahir van poder explicar com articulen l’activitat cultural des de la vessant associativa en l’acte de la CUP-Crida per Girona «Els barris: actius culturals». En Jordi, en Sisu i la Natàlia van exposar davant d’una trentena de persones com, des de fa temps, les entitats i les persones d’aquests espais de vivències quotidianes que són els barris impulsen desenes de projectes culturals que fan aflorar cultura arrelada al territori dia rere dia. Gegants, danses tradicionals d’origen, clubs de lectura, festes majors, pintura, de quadre i de carrer, i música. Molta música.foto_cultura

En definitiva, ahir vam viure una mostra de com els barris fan bategar la ciutat també a nivell cultural. Sovint invisibilitzats. Sovint sense que se’ls posi al centre del relat de la ciutat malgrat ells són el centre de la vida de milers de gironins. I van ser aquests tres barris però podríem haver convidat representants de molts altres indrets i el resultat hagués estat similar malgrat les experiències concretes haguessin sigut diferents. Penso en el Sector Est, Sant Daniel i Montjuïc, Pont Major, Devesa i tants altres. Primera constatació del debat? No hem constituït ni tampoc s’han afavorit espais de coordinació i de treball conjunt entre barris sobre projectes culturals. Espais que servissin per compartir experiències, projectes, il·lusions i mancances. Ahir en vam fer un tastet. Insuficient.

A part de les experiències reeixides que les entitats impulsen dia rere dia al barri, també van sortir les demandes desateses per l’equip de govern. Es va parlar, per exemple, de manca d’infraestructures necessàries en alguns barris, de dificultat a l’hora d’accedir a les subvencions, de la desatenció pública que es mereixen per part de l’Ajuntament moltes activitats que es fan o de la manca de desenvolupament de projectes de barri que lliguin joventut i cultura. En general, sobrevolava la impressió que les apostes culturals de barris i entitats no tenen ni el suport públic que es mereixen, especialment si les comparem amb la marca «Girona:ciutat de festivals», ni les expectatives que en l’actual model de ciutat passin a ser una prioritat. Un autèntic drama perquè és precisament als barris, als carrers, a les escoles i al dia a dia on aconseguim connectar cultura i ciutadania encara que a Convergència no ho veuen així.

Can Ninetes va escoltar ahir al vespre veus de Santa Eugènia, Sant Narcís i Taialà. Com dèiem, segurament n’hi ha moltíssimes més que opinen el mateix. Ahir hi va haver una esquerda al relat cultural «oficial» que ha imposat el Molt Honorable. Vam aconseguir unir i fer sentir veus discrepants que reivindicaven els barris, la cultura d’arrel i la seva capacitat transformadora i de creixement envers el discurs únic i la mercantilització, com bé recordava en Sebas. D’aquí 15 dies parlarem de teatre, en un altre acte (dijous 28 a la Planeta amb Salvador Sunyer, Cristina Cervià, Pere Puig i Nene Coca), però crec que farem bé si no oblidem mai que als barris és on tot comença. També amb la cultura.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s