AGISSA: Girona tenim un problema

FOTO
Foto: Setmanari La Directa

Ahir vam fer pública l’Auditoria que l’Ajuntament de Girona va encarregar a EFIAL per analitzar els comptes i l’acció del 2013 de l’empresa mixta d’aigües de Girona, Salt i Sarrià, AGISSA formada en un 20% per capital públic (els tres consistoris) i en un 80% per Girona SA (Aqualia, Agbar,…), empresa amb el control del servei des de 1976. Hem pres la decisió de publicar l’auditoria ja que malgrat està pagada amb els impostos de tots els gironins i gironines i exposa defectes greus en la gestió de l’empresa que gestiona l’aigua a la ciutat, l’equip de govern ha decidit no posar-la a disposició de tota la ciutadania. Entenem que aquest és el compromís de la transparència que sempre hem exposat i per això us l’enllaço també aquí i en destaco alguns punts; els més preocupants segons el nostre criteri.

1. La mala gestió d’AGISSA i la presentació fora de termini de la liquidació pel cànon previst a la pròrroga de 150.000 euros a la Generalitat ha acabat suposant un sobrecost de prop de 17.000 euros amb una liquidació final total de 166.875 euros.

2. El soci privat, Girona SA, amb greus problemes de justificació de despeses està obtenint, segons les dades de l’auditoria una rendibilitat del 17%, una dada considerablement superior a l’11% previst en el document de pròrroga aprovat a finals del 2012. A més a més, es constata que en la distribució d’ingressos i despeses hi ha un desequilibri a favor de la part de privada en més de 7000 euros que no li pertocarien.

3. Hi ha operacions de crèdit que no s’han portat a aprovació al Consell d’Administració fins 7 mesos després de la seva formalització malgrat el plec de condicions de pròrroga del servei exigeix que no es pot demanar cap crèdit sense l’aval del Consell d’Administració. És el cas d’una operació de 300.000 euros que es va formalitzar l’octubre de 2013 i no es va validar pel Consell d’Administració fins el maig de 2014

4. Expressa l’opacitat i el poder absolut del Conseller Delegat que actua sovint sense l’aval del propi Consell d’Administració i que no queda clar en els comptes quin és el seu sou al final d’any perquè les transferències de la part mixta a la part privada en aquest concepte ( més de 180.000 euros si hi sumem també el Director Tècnic) no han estat suficientment justificades.

5. L’Auditoria afirma que les tarifes del subministrament en alta al Consorci de la Costa Brava, que agrupa desenes de pobles del litoral gironí, són per sota el preu de cost i que això podria haver portat a un dèficit de més de 400.000 euros a AGISSA. Una xifra si més no sorprenent i, a ulls de qualsevol, incomprensible.

6. I molt preocupant. No existeix el Pla Director d’Inversions que s’inclou en el plec de la pròrroga (o si més no, no l’ha lliurat) i de les inversions executades hi ha dubtes que puguin ser concebudes com a tals o com a simple reposicions. Així mateix, del finançament suposadament per a inversions de prop de 300.000 euros a través d’un préstec, només 40.000 s’han destinat a aquest concepte.

7. Existeix una conducta permanent a través de la qual la part mixta, AGISSA, contracta la part privada, Girona SA sense els procediments mínims que garanteixin la transparència i la lliure concurrència. De fet, ni s’ha creat el consell de representants ni se segueixen les normes de contractació que es van fixar en el ple de condicions del 2012 per a la pròrroga.

Aquests set punts són un exemple clar que tenim un problema greu a la ciutat amb la gestió d’un bé comú com és l’aigua. A hores d’ara, tenim un model opac que porta beneficis a la part privada sense que tinguin un justificant clar i tampoc no ens garanteix el preu més just per a la ciutadania. És per això que, des de la CUP-Crida per Girona, fa mesos que venim reclamant accelerar el procés de municipalització, transparència i actuació al servei de la ciutadania també en l’àmbit de l’aigua. Des del primer ha sigut i continuarà essent una prioritat per nosaltres. Defensant els béns comuns, allò que és de tots i que és imprescindible per tu, per ell i per a tothom. Ens hi posem?


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s