El pressupost 2016: assaig d’una coalició de govern?

Aquest vespre tindrem el Ple per debatre i aprovar amb el vot contrari de la CUP-Crida per Girona el Pressupost municipal 2016. Arribarem al Ple coneixent des de dissabte l’acord entre CiU i ERC per tirar endavant uns comptes que són especialment continuistes amb la política desenvolupada en els últims quatre anys per l’equip d’en Carles Puigdemont. Ho vam dir des del primer dia que la regidora Planas ens va presentar els números i ho hem constatat fins i tot en l’última versió: el model continua malgrat els retocs, alguns d’interessants, que ha aconseguit ERC a canvi de l’acord.

Euro-Banknotes-Coins-CalculatorDes de la CUP-Crida per Girona, doncs, creiem que fidels al programa amb què ens vam presentar el 24 de maig i d’acord amb la voluntat de liderar l’oposició a l’actual equip de govern no podem compartir un pressupost que malgrat incrementar-se en 2’5 milions d’euros no augmenta proporcionalment les despeses en serveis socials i ocupació, dos camps essencials en les polítiques públiques en el context actual de crisi econòmica estructural.

Així mateix, analitzades les inversions proposades observem com l’acord entre CiU i ERC manté una aposta excessivament «centralista» de ciutat, obviant inversions necessàries en barris com ara tota l’Esquerra del Ter, Pont Major, Santa Eugènia o Montjuïc per posar només alguns exemples. Igualment, el pressupost situa el turisme com a màxim eix de desenvolupament de la ciutat i ho juga tot a aquesta carta pervertint també les inversions en «cultura» o «esport» que es veuen totalment afectades per la partida turística. Un exemple clar és que el 21% de les inversions vagin al futur Museu Santos Torroell. Una manera de fer que, en general, va contra les 3 conegudes «D que vam proposar a l’hora de pensar la Girona del 2015 al 2019»: desencentralitzar, desestacionalitzar i diversificar. Una oportunitat perduda que procurarem revertir.

Durant aquestes dues setmanes, en les converses amb l’equip de Govern hem comprovat no volen convertir-se en una ciutat atrevida que promou polítiques de canvi, impulsades amb els barris i els gironins i les gironines. Ni tan sols han volgut treballar en una audiència pública els mateixos pressupostos. Prefereixen una aposta seguidista i conservadora dels quatre anys de Govern amb un regidor de serveis socials que és capaç de rebutjar la proposta que com a CUP vam fer de reclamar més inversió a la seva àrea per poder fer i desenvolupar un Pla Local de l’Habitatge. L’acord és una aposta legítima però que, evidentment, xoca amb l’anhel de milers de gironins i gironines que el 24 de maig van votar en clau de posar fi a un govern conservador a la ciutat. Una ciutadania que podria veure, com, properament, el que ha sigut un acord de pressupost esdevingui quelcom més i posi dos partits que, teòricament es presentaven amb models substancialment oposats, a governar de forma conjunta.

La possibilitat que CiU i ERC estableixin un acord d’estabilitat pel que queda de mandat sembla cada vegada més probable. Ara bé, tant si aquest acord arriba com si només es tracta d’un compromís puntual, avui i aquests tres anys que vénen la CUP-Crida per Girona ens comprometem a continuar liderant una oposició constructiva que treballi per la municipalització de serveis, la participació ciutadana, la millora dels nostres barris i per donar eines per solucionar la situació precària de milers de conciutadans nostres. Tot des de la perspectiva crítica amb el model de cartró-perdra actual però amb tota la voluntat i l’energia de fer propostes, com les 40 que vam presentar fa uns dies, per elaborar un pressupost lligat a les necessitats de la majoria de gironins i gironines. Com diuen en anglès: «Challenge accepted». En la llengua de Fabra: repte acceptat.


Laia Pèlach, Lluc Salellas      Laia Pèlach i Lluc Salellas


Un pensament sobre “El pressupost 2016: assaig d’una coalició de govern?

 1. Per a mi ha estat una gran decepció el suport d’ERC al pressupost, com encara ho va ser més l’acord en el què va arribar sobre la Devesa. Aprovar un pressupost que destina un 21% al futur museu de Santos Torroell ho trobo previsible per CiU (encara era CiU quan es vam votar les municipals) però hauria de ser un dels impediments que fes que un partit que es diu d’esquerra no donés suport a aquests pressupostos.

  Sempre ho dic, vosaltres sou la oposició a Girona, l’autèntica oposició i ens ho mostreu dia a dia, amb temes importants i amb detalls petits com el cas de les deixalles del Circ de Nadal que en Lluc Salellas va denunciar. Curiós no? A Girona la policia municipal no en deixa passar una i curiosament no havien vist la gran quantitat de deixalles (amb delatora catifa vermella inclosa) que van posar on no tocava els del circ.

  Sé que això és un blog municipal, però aprofito per dir: siusplau, poseu seny en el tema de poder investir o no a Mas com a president. Esteu donant una imatge de partit que no té una línia clara interna i de cares als votants, com pot pretendre governar un país un partit que no acaba de desencallar certs però importantíssims problemes interns? (o almenys això és la imatge que en tenim els que no hi entenem gaire de política). Abans que em fixés amb vosaltres havia sentit a dir “De CUPs n’hi ha moltes”. La diversitat, la crítica interna, el tenir gent amb diferents punts de vista és boníssim en qualsevol organització però en clau interna. No pot ser que en un moment tan delicat com el d’ara, les vostres divergències internes afectin a Catalunya.

  Siguem sincers, si hem d’anar a unes noves eleccions, acabareu amb la CUP, almenys tal i com és ara, i per postres, molta gent independentista que us va votar, no anirà a votar i es perdran moltíssims vots independentistes. Altres es passaran a ERC o a altres partits independentistes però molts votaran en blanc. Fareu un favor a PP, PSOE, Ciutadans i companyia, que ni se’l somiaven.

  La CUP és molt necessària, imprescindible als ajuntaments però molt i molt necessària també al Parlament. Penseu en Catalunya -com qualsevol partit hauria de fer- i obreu en aquest sentit. Si ho feu bé, cada vegada guanyareu més i més vots, tot i que ja heu decepcionat a molts votants i en conec que reneguen i molt d’haver-vos votat el passat novembre. Jo encara tinc esperança.

  Sé que no és el lloc però ho havia de dir. Jo confio en la manera de fer de molta gent de la CUP, només espero que el tarannà cupaire que a mi m’agrada sigui el majoritari dins del vostre partit.

  Bon any!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s