Noves formes per no perdre l’habitage

Ahir vaig poder assistir a la jornada sobre noves formes per no perdre l’habitatge que es va organitzar des de la Xarxa de Lluita pels Drets Socials. La jornada va ser realment interessant per constatar el que diverses veus des de les entitats de defensa pel dret a l’habitatge vénen dient des de ja fa un temps: la dació en pagament ja no és una solució generalitzable.
Existeixen dues vies aplicables en bona part de les hipoteques que permeten lluitar per deixar sense efecte els processos d’execució hipotecària declarant-les nul•les de ple dret. D’una banda, tenim les anomenades clàusules abusives, presents en la majoria dels contractes hipotecaris i que donen peu a sol•licitar la nul•litat de l’execució hipotecària. Properament, a més, s’obrirà un període durant el qual s’haurà d’informar a totes les persones afectades per aquestes clàusules de manera que tinguin dret a defensar-se reclamant aquesta nul•litat fins i tot en aquells casos en els quals el desnonament ja s’hagi realitzat i el procés hagi finalitzat.
De l’altra, tenim el tema de les titulitzacions. En aquest cas, la demanda de nul•litat del procés es basa en el fet que la part que ha iniciat el procés d’execució com a creditor (majoritàriament bancs) no tenia dret a fer-ho ja que al haver titulitzat la hipoteca ha deixat de ser-ne la propietària.
Existeixen, doncs, vies legals per tal d’exigir l’aturada de bona part del processos d’execució hipotecària i reclamar la nul•litat dels mateixos. És per això que creiem que cal fer una aposta decidida en aquesta línia des de totes les entitats que treballen acompanyant persones que fan front a processos d’execució hipotecària. Això inclou també les administracions públiques que han creat serveis d’assessorament a persones que fan front a processos de desnonament. A l’Ajuntament de Girona, per exemple, fa temps que des del govern s’han fet algunes declaracions i es van fent petits passos en la línia de comprar pisos als bancs per ampliar el parc d’habitatge social. Des de la CUP-Crida per Girona ens oposem frontalment a aquesta opció: primer, perquè entenem que aquests pisos ja van ser pagats en una ocasió a través del rescat que es va fer als bancs, segon, perquè poden ser pisos adquirits pels bancs a través de desnonaments i tercer, perquè comportaria una despesa molt elevada amb un repercussió insuficient.
Creiem que, tenint en compte les oportunitats que se’ns obren, la línia de treball ha d’apostar per augmentar el suport a les famílies per evitar que perdin l’habitatge i és aquí on cal destinar els recursos: fent campanyes de comunicació i informació a les famílies perquè coneguin les possibilitats de què disposen des del moment que deixen de poder pagar la hipoteca, augmentant els recursos humans de l’espai d’assessorament i acompanyament a processos hipotecaris i treballant per augmentar la pressió sobre la justícia per tal que reconegui la nul•litat dels processos d’execució hipotecària, entre d’altres. En definitiva es tracta d’empoderar les persones perquè es facin responsables del procés que els afecta i s’impliquin en la recerca d’una solució, de fer política preventiva i treballar per la justícia social.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

2 pensaments sobre “Noves formes per no perdre l’habitage

  1. Aquesta és la línia a seguir, ajudar a les famílies que no perdin el seu habitatge i buscar el mecanismes necessaris per fer-lo factible. Com es que no es dona a conèixer l’escletxa que s’obra per aquestes persones, a que no siguin desnonades , amb les titulitzacions hipotecaries?
    La solució no passa perquè les administracions es dediquin a comprar ara els pisos que tenen les entitats bancaries i així poder fer el doble negoci. Tornem a repetir els mateixos errors del passat : rescatar les entitats bancaries i no rescatar a les persones!
    Bon article

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s