I de sobte, ens donen la raó

Fa quatre anys i mig, la CUP va entrar per primera vegada a l’Ajuntament de Girona. Des del primer dia, els regidors van defensar la municipalització de serveis com a una eina profundament democràtica, eficient que permetria millorar-ne la seva qualitat de cara als gironins i gironines. De sempre, l’alcalde Puigdemont es va mostrar escèptic amb el nostre plantejament i així tant en els casos de la renovació de l’aigua com de les zones blaves i verdes es va mostrar inflexible: empresa mixta amb greus deficiències d’opacitat en el primer cas i externalització a una gran empresa de Madrid en el segon. Una decisió que, a més a més, va comportar el final del projecte de MIFAS amb més de 30 anys d’història a la ciutat en la gestió dels aparcaments a la ciutat.

salellas-pelach-11-novembre-2015Avui, però, sembla que els vents han canviat de direcció. Els arguments, que des de sempre hem esgrimit com a CUP-Crida per Girona, han trobat el seu lloc. Així, la idea que la municipalització d’un servei bàsic retorna la capacitat política i de decisió a l’Ajuntament de forma permanent, en millora la transparència i també permet tenir un balanç econòmic més positiu és avui acceptada dins l’equip de Govern de l’alcalde. Ens ha costat. Els hi havíem explicat en els plens, del dret i del revés i, per fi, sembla que se n’han adonat. Avui sabem que l’equip de Govern es planteja municipalitzar tant les zones d’aparcament com el servei de l’aigua i aquesta és una victòria no només ideològica sinó especialment democràtica ja que l’Ajuntament és més a prop de recuperar sobirania política i econòmica.Una notícia excel·lent.

Com dèiem, les municipalitzacions no només tenen l’aspecte ideològic evident sinó que també incorporen un argumentari tècnic que les últimes setmanes i mesos han comprovat aquells que no veien amb bons ulls els plantejaments municipalitzadors de diversos col·lectius, també més enllà de la CUP, com la Xarxa pels Drets Socials o Aigua és Vida. I de sobte, per tant, ens donen la raó a tots plegats i surts d’una reunió pensant que, per fi, avancem. En surts alegre, i mira que són dies més aviat tristos, i també de sobte creus en la política i en la capacitat d’obtenir victòries que ho són per a tots. Perquè les municipalitzacions connecten de debò la ciutadania, el servei i la casa de tots, l’ajuntament. I aquest és l’element transcendental més enllà que avui qui impulsi aquesta política sigui també el govern de Puigdemont.

I, per això, més enllà de treballar a fons per les municipalitzacions de l’aigua i dels serveis d’aparcaments en volem ser garantia d’acceleració. Així com de sumar més propostes al projecte de municipalitzacions com poden ser els serveis funeraris o algunes línies d’autobús que encara circulen privatitzades. Nosaltres ho proposarem i les treballarem. Potser ara no ens faran cas però de sobte, algun dia, girarem la truita. Ja ho veureu.


lluc  @llucsalellas


3 pensaments sobre “I de sobte, ens donen la raó

  1. No sé si quan es parla del personal que treballa per l’Ajuntament es pot parlar de “municipalització”, però se’n digui com se’n digui, penso que totes aquelles persones que treballen per l’Ajuntament haurien d’estar contractades directament per l’Ajuntament, sense subcontractacions de cap mena.

    Els mestres de les llars d’infants municipals són funcionaris de l’Ajuntament. Els policies municipals, també. També ho són els arquitectes municipals, els conserges de les escoles i dels instituts… Per què no ho és el personal que neteja els diferents equipaments municipals (escoles, instituts, piscines, centres cívics…), o netegen els carrers o recullen les escombraries? No sé si he encertat tots els casos, potser alguns també en són, però ja ens entenem: hi ha treballadors de primera i de segona, així de clar.

    No es pot permetre. Personalment conec gent que és funcionària de l’Ajuntament i no en conec cap dels que no en són. Sincerament, desconec què guanyen, quin tipus de contracte tenen i quins drets laborals tenen els subcontractats, però estic segura que són pitjors que els que treballen directament per l’Ajuntament.

    Penso que s’ha d’acabar amb la subcontractació. L’Ajuntament ha de contractar directament a qualsevol treballador i a més, hauríem de saber quines són les condicions laborals dels subcontractats. Recordo un escrit de la Laia Pèlach en el que explicava com una treballadora de la neteja de les piscines de la Devesa li va explicar les condicions precàries en les que treballava. No pot ser que en els ciutadans se’ns amagui, o no se’ns mostri aquesta informació. I no pot ser que això estigui passant. A més, recordem que les entrades de les piscines de barates no en són pas.

  2. Jo que durant gairebé tota la meva vida professional he tingut l´Administració coma client directe i indirecte a través de concesions privades, bàsicament pel que fa a la neteja vial i la recollida i tractament d´escombraries, puc dir-vos que no és garantía assegurada de bon servei, el que estigui municipalitzat, o sigui un servei públic, prestat per una empresa pública, amb treballadors públics. Dic això perquè les he vist de tots colors. Anar de la privatització a la municipalització i a l´inversa.
    Personal i políticament, la meva tria, és que els serveis d´arrel pública, els doni la institució pública, ara bé, sempre que la gestió tècnica i la del personal, no siguin laxes, sinó que els criteris de la productivitat, imperin dins l´empresa, doncs d´una altra manera, es converteix en un frau al ciutadà que reb el servei perquè comunalment paga uns impostos i unes taxes, perquè aquest sigui prestat amb la qüalitat i eficàcia necessàries.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s