25 de novembre atapeït

D’un temps ençà els moviments feministes a Girona s’han activat, han arribat aires nous que s’han concretat en organitzacions actives a la ciutat. Beuen de noves corrents feministes i marquen distàncies amb aquelles organitzacions que arrosseguen dinàmiques i persones del feminisme dels anys 70. També dins d’aquestes, però, s’han mogut coses i encara hi ha gent amb ganes de fer feina pels drets de les dones. Tot plegat va creant a Girona un mapa interessant de moviments feministes i això no és exclusiu de la ciutat també a municipis de l’entorn hi ha entitats amb empenta. Un escenari ideal per fer aparèixer un seminari feminista, una proposta agosarada i amb voluntat de continuïtat. I això és el que hem fet des de la Comissió d’Igualtats de la CUP-Crida per Girona en col•laboració amb l’Associació Feminista Mixta de la UdG i amb la complicitat de moltes altres organitzacions i persones.
Demà tenim ja la darrera sessió del Seminari, el colofó final amb la conferència de la Cristina Carrasco, professora d’Economia a la UB i membre del seminari d’economia feminista de Barcelona. Vaig tenir el gust de tenir-la com a professora quan estudiava Sociologia i és de ben segur una de les culpables que hagi fet del feminisme una de les meves lluites. La Cristina és una economista de les que van més enllà de les doctrines habituals i crec que un dels seus mèrits és el fet d’ajudar a entendre com l’economia imperant a la nostra societat discrimina les dones de mil i una maneres. Tenint en compte que darrerament els colors de l’economia sembla que només en tenen un de color, val molt la pena escoltar-la explicant aquesta perspectiva feminista.
La casualitat ha fet coincidir la cloenda del seminari en el 25 de novembre, dia internacional contra la violència masclista, una forma ideal d’exemplificar que les violències que s’exerceixen contra les dones són múltiples i continuades i una d’elles és també la violència econòmica. La gestió dels diners d’una dona per part de la parella, les discriminacions salarials, la legislació que regula les aportacions de la ciutadania als fons públics, els pressupostos de totes les administracions o les condicions per aconseguir un crèdit, totes i cadascuna d’aquestes eines o accions i moltes altres són part d’una societat estructuralment masclista i com a tals esdevenen mecanismes de discriminació i de violència masclista econòmica. Una violència molt més subtil que la violència física però lligada a ella i a totes les altres formes de violència derivades del patriarcat que impera a la nostra societat.
La sessió de demà, de fet, quedarà com una mes entre totes les propostes que des de les diverses entitats de dones o comissions feministes d’unes i altres organitzacions organitzen aquests dies. El programa ajuda a entendre aquesta diversitat de formes a través de les quals el patriarcat exerceix la violència contra les dones. Us convido a participar-hi i a sumar-vos a aquesta lluita feminista que és, ha de ser, de totes i tots.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s