Què hi passa a Fira de Girona?

La Fira de Girona es defineix actualment com «El Punt de Trobada per sectors econòmics i ciutadans» a la ciutat. És a dir: un calaix de sastre (tots som sectors econòmics i ciutadans) on bàsicament s’hi produeixen esdeveniments de cap de setmana relacionats amb un eix (gastronomia, casaments, jovent, bicicletes,…) en el qual hi participen tots els agents vinculats al tema escollit. Per exemple, si hi ha el Fòrum Gastronòmic, cuiners, restaurants i empresaris del sector es troben i organitzen activitats al voltant de la cuina i les comarques gironines. I tothom content. La Fundació Fira de Girona, creada l’any 1984, és l’encarregada de gestionar la marca i aquest espai físic situat al lateral de la Devesa, a tocar del Riu Güell.

Foto: Pedres de Girona
Foto: Pedres de Girona

Ara bé, qui forma aquesta fundació que es defineix com a “entitat de caràcter oficial sense ànim de lucre”? Doncs quatre actors, tres dels quals públics (l’Ajuntament, la Diputació i la Generalitat) i un de privat, la Cambra de Comerç. Malgrat això, i que anualment només de l’Ajuntament la Fira rep un pressupost directe de 100.000 euros (sense comptar les despeses extres per alguns dels esdeveniments que hi tenen lloc), accedir a la informació sobre Fira de Girona per un regidor a l’oposició pot ser quelcom similar a una odissea. I us en posaré un exemple d’aquesta tardor.

Per diverses fonts, havia arribat a la CUP-Crida per Girona que l’ex-regidora i ex-senadora de CiU, Coral·lí Cunyat, havia estat recol·locada a la direcció de la Fira de Girona. Així, que amb la intenció d’entendre el procés, comprovar la informació abans de fer-la pública i descobrir com funcionava la Fundació vam fer dues coses: visitar el web i demanar informació a la mateixa Fira. Visitar el web és inútil. Tot i el finançament, el suport públic i la forma de gestió mixta público-privada amb regidors en el seu Patronat, la Fira de Girona té un web sense els mínims exigibles de transparència pública. És impossible, per exemple, trobar-hi el pressupost, un organigrama, els noms dels responsables de la Fira o tan sols els membres que formen el Patronat. L’altra via també va morir a mig camí. La Fira em va comunicar que no podia donar-me directament la informació que demanava (organigrama i pressupost). Una informació que per anar bé hauria de poder tenir qualsevol gironí però que la Fira i el seu Consell Executiu va decidir dificultar-la fins i tot a un regidor. Així que vaig entrar una pregunta al registre de l’Ajuntament i en pocs dies els serveis jurídics del consistori em van fer arribar el pressupost de la Fira però no l’organigrama. Segons em van comentar, no en tenien cap ni tampoc tenien cap informació sobre qui i com treballa a la Fira de Girona. Em vaig quedar de pasta de moniato. Sort que l’Ajuntament és part implicada, vaig pensar.

Així és com al ple del mes d’octubre vaig fer un prec a l’alcalde per demanar-li que se’m facilités aquesta informació i em va respondre, podeu consultar l’acta, que no patís que «era ben fàcil». Doncs bé, avui som dia 16 de novembre i aquest organigrama encara no ha aparegut. Entremig, però, ERC-MÉS ha denunciat la contractació de la Coral·lí Cunyat sense que hi hagi hagut un procediment de concurrència pública com era tradició dins l’ens. I ho va fer en el ple de novembre tot i que ningú encara sap de forma oficial que la Senyora Cunyat treballa a la Fira. Però es veu que sí. Ja hi té el despatx i ERC-MÉS ho sap perquè són al Patronat de la Fundació i allà es deu haver explicat. Per això, des de la CUP-Crida ens hem afegit a la crítica i hem denunciat la situació d’opacitat que té aquesta Fundació, un dels pilars centrals de la subvenció pública municipal en l’àmbit de la promoció econòmica.

Cal dir que trobem impresentable la imatge que transmet la Fira a l’hora de desenvolupar la seva gestió. La fórmula seleccionada per escollir la Coral·lí Cunyat, la incapacitat per fer arribar la informació a les regidores i ciutadania, la poca informació exposada al web on l’última notícia és del 17 de setembre malgrat que aquest cap de setmana hi havia el Fòrum Gastronòmic i fa pocs dies hem tancat la Fira de Mostres i un llarg etcètera que fa massa temps que dura. Si realment volem que la Fira sigui un pilar de la promoció econòmica de la ciutat cal que la situem al 2015 i ho fem també a partir de l’excel·lència pública que ens exigim a tots cada dia dins l’Ajuntament. Només així, a part de ser un excel·lent punt de trobada, serà també un espai que innovi en la gestió i la promoció. I d’això es tractava. No pas de recol·locar persones que s’han quedat sense càrrec polític.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s