Ple extraordinari sobre Sant Narcís. Som-hi.

Dilluns que ve tenim ple extraordinari amb dos punts a l’ordre del dia: el Pla Especial de Sant Narcís i la finalització de les obres de reposició del TAV. La convocatòria d’aquest ple respon a la petició de dos grups de l’oposició (CUP – Crida per Girona i PSC) que fent ús del reglament que ho permet, han forçat la convocatòria. Això ha generat controvèrsia dins l’Ajuntament i en alguns sectors del barri de Sant Narcís i m’agradaria a través d’aquest article poder exposar els motius pels quals vam decidir provocar la convocatòria del ple. Abans de res, però, voldria fer èmfasi en el fet que el plantejament que volem fer del ple és absolutament constructiu i amb la voluntat d’arribar a acords sobre les actuacions que cal tirar endavant al barri de Sant Narcís.

La convocatòria d’un ple dedicat a Sant Narcís és una demanda històrica de les entitats del barri sorgida de tot el treball que aquestes van fer arran de l’afectació de les obres del TAV. Una demanda no satisfeta per molts i diversos motius. Per això, abans de tirar-ho endavant vam voler tenir el seu consentiment. També és cert que els temps i les característiques pròpies d’un ple d’aquest tipus no responen suficientment als interessos i demandes que sempre havien fet les entitats i per això crec que és oportú que fem autocrítica per no haver sabut explicar-ho prou bé i des d’aquí vull demanar disculpes pels inconvenients i dificultats que això ha comportat.

Tanmateix també com a grup a l’oposició ens hem mostrat tant en aquest mandat com en l’anterior insistentment interessats en els avenços de les obres i en les afectacions al barri, crítics i contundents quan ens ha semblat oportú i constructius quan creiem que calia. Per això en els darrers mesos no són poques les vegades en què hem preguntat al govern per les obres i per l’estat del pla especial de Sant Narcís i en massa ocasions les respostes han estat insuficients. Especialment decebedor ha estat adonar-nos que l’encàrrec de revisió del Pla Especial Grup d’Habitatges de Sant Narcís realitzat el novembre de 2013 preveia que en 11 mesos estès completat el projecte. Dos anys després, no disposem ni d’un primer avanç del mateix. La desinformació i sensació de deixadesa tant sobre les obres de reposició del TAV com sobre el mateix Pla Especial, va fer que ens semblés bona idea forçar un ple que obliga a posar aquests temes sobre la taula i que esperem que faciliti desencallar-los.

Aquest són els nostres principals objectius: informació pública, generar debat i reactivar aquests dos projectes. També intentarem, però, que en el marc d’aquest ple s’assoleixin acords tant sobre els passos que cal fer per aconseguir finalitzar definitivament l’agonia de les obres del TAV, com sobre els requisits mínims que ha de tenir el Pla Integral de Sant Narcís, sobretot pel que fa a l’amplitud d’àmbits que ha d’incloure i les característiques del procés participatiu que ha de guiar la seva elaboració. Acords que hem concretat en dos propostes obertes i que estem disposats a discutir amb tothom qui vulgui perquè prenen sentit sobretot si tenen un consens ampli tant entre els grups municipals com amb les entitats del barri.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget

Un pensament sobre “Ple extraordinari sobre Sant Narcís. Som-hi.

 1. Crec que tots els habitants de Girona ens hem adonat que els barris que no són dels més cèntrics, des de fa uns anys pateixen un oblit i falta de manteniment considerable.

  A vegades hem anat a diferents zones de parcs infantils de Girona, per variar d’entorn, i amb l’estat dels parcs es fa ben palesa la diferència d’atenció. Males herbes, moltes més fulles al terra…

  Tot i així, també hi ha carrers poc transitats de barris més cèntrics que no reben l’atenció de l’Ajuntament, perquè sembla que el criteri d’actuació és l’aparadorisme. Si un carrer és visible a la gent de fora, mereix totes les atencions, però si se sap que només el trepitgen els veïns, ni es toca. I amb això vull anar a parar al meu barri, el de Vista Alegre – carrer del Carme, un barri més aviat residencial, sense oficines ni molts comerços, amb cases i edificis no gaire alts. El Parc de Vista Alegre, l’oficina dels Mossos i ser la principal via d’accés a l’Hotel AC Bellavista, a l’escola Annexa i a l’Institut Vicens Vives és el que li dóna més moviment. El parc està força cuidat, la neteja ha empitjorat però el més lamentable és que en alguns carrers les voreres són totalment impracticables per les cadires de rodes i per les persones amb dificultats per caminar i l’Ajuntament no mostra ni la més mínima intenció de fer-hi res, ni de dir-nos alguna data per començar a actuar-hi.

  El c/ de Vista Alegre i l’Onyar (potser els principals d’accés, els de cares a la galeria) tenen un bon manteniment, la cosa canvia als altres.

  Passeu, sobretot pel C/ Enderrocades, Taquígraf Martí, Pasqual i Prats i Julià de Chía i sabreu de què us parlo. Si pot ser, aneu-hi amb un cotxet i una cadira de rodes i comprovareu com haureu de baixar de la vorera contínuament i si és amb cadira de rodes, haureu de passar directament per la calçada. Tinc veïns de certa edat que ni a peu poden passar per les voreres del c/Enderrocades perquè la més ampla té desnivells que els fan perdre l’estabilitat caminant.

  Jo no entenc de lleis i no sé si hi ha alguna normativa que exigeixi que una vorera reuneixi unes característiques determinades, però hi sigui o no, el que no pot ser és que un Ajuntament no faci res a uns carrers només perquè no hi viuen moltes persones, o perquè no són transitats per gent de fora. Penso que el primer és el benestar dels veïns i estem parlant de carrers petits, que no requereixen d’una inversió descomunal per arreglar-los.

  Vergonyosament en el procés participatiu passat hi havia la possibilitat de fer un pedaç al c/ Enderrocades, allò que parlant clar en diguem una “xapuça”. Es pretenia treure la filera d’aparcaments i posar pilones deixant una zona de pas pels vianants directament a la calçada, tal i com es va fer fa anys al c/ Julià de Chía. És insultant que a les votacions participatives s’hi posés un projecte de primera necessitat i que a més fos concebuda com una “xapuça” temporal d’aquelles que només comporten acabar pagant dos cops: una fent la “xapuça” i un altre fent un projecte ben fet més endavant. L’Ajuntament va justificar-se dient que els veïns ho van demanar. Doncs sí, és veritat, ho van demanar perquè estan fins al cap de munt de que l’Ajuntament no actuï i alguns veïns devien pensar que potser així es faria un primer pas.

  Estaria bé que algun ple es portés el tema de la reforma total d’aquests carrers. No parlo d’un assumpte estètic, parlo de mobilitat i primera necessitat. I naturalment, si a altres zones de la ciutat passa el mateix, també. Si cada any es renovés tot un carrer, en uns cinc anys tots els carrers de Vista Alegre estarien en bones condicions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s