L’acció social i la Diputació

Que la Diputació sempre ha passat de puntetes per l’opinió pública és una certesa. I és en aquest llim que aquests dies s’ha aprovat una de les decisions més transcendentals dins la institució en els últims mesos: la dissolució de l’àrea d’acció social dins Dipsalut, organisme de Salut Pública de l’ens provincial. Aquesta transformació feta enmig del silenci de la burocràcia i uns suposats arguments tècnics, qüestionats per diverses bandes, es farà definitivament efectiva l’1 de gener de 2016 si, com es preveu, el Ple de la Diputació aprova el Pressupost el proper 24 de novembre.

Aquests últims dies tant en els Consells Rectors de Dipsalut com en els òrgans de la Diputació he expressat la posició contrària de la CUP a aquesta decisió. I ho he fet per múltiples motius. Dos de senzills i ràpids: la decisió s’ha pres sense tenir en consideració ni tan sols l’opinió dels treballadors de l’àrea d’acció social i no se’ns ha aportat cap informe tècnic ni estudi aprofundit que doni raons suficients per assumir un canvi d’aquestes característiques. De fet, fins i tot els documents de treball, pressupost, pla estratègic de subvencions i plantilla de treballadors de Dipsalut, que no ha estat consensuada amb els protagonistes, ens van ser presentats amb textos improvisats que contenien diversos errors i oblidaven que l’any vinent Acció Social serà una pota de Dipsalut. Una situació que vam denunciar els partits de l’oposició, tots, però que tan sols va comportar el nostre vot contrari.

Per entendre’ns: el procediment seguit ha estat un cúmul de despropòsits. Com a mínim com a membre del Consell Rector així ho he viscut i li he expressat al seu president i alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas. Més enllà de l’aspecte formal però, també dissentim de la filosofia a partir de la qual s’ha pres aquesta decisió. La línea ideològica que marca la decisió ve a dir que les polítiques socials són una pota més de les polítiques en salut pública. Quan la realitat és completament a la inversa. És a dir: en la situació social derivada del sistema capitalista on vivim, la classe social d’una persona determina la seva salut i per tant cal prioritzar les polítiques socials dirigides tècnicament des d’aquest àmbit i a partir d’aquí tenir diversos programes especialitzats en salut pública. En canvi, amb la decisió presa, hom té la sensació que s’amagui la realitat i es presenti tot com una qüestió de salut obviant així l’estructuralitat i causalitat de la situació precària de milers de gironins i gironines.

De fet, si algú fa un recorregut per altres institucions supramunicipals que estan obligades a oferir serveis en acció social veurem que l’aposta gironina és una rara avis. Salvant les distàncies, a la Diputació de Barcelona hi trobem un ampli catàleg de serveis relacionats amb l’acció social amb recursos i visibilització pròpia que inclou programes com ara: l’abordatge dels rumors, millora de gestió de serveis socials, plans local de convivència, programes de mediació comunitària, participació o formació entre molts d’altres. Tots d’ells vinculats clarament a l’acció i la intervenció social però allunyats dels paràmetres dirigits des de les polítiques de “salut pública”. I és que l’acció social no es pot reduir, com dèiem, simplement a un tema de salut.

A la mateixa Diputació de Girona fa anys que es desenvolupen projectes d’acció social més enllà de l’exemple de la Teleassistència que pressupostàriament va ser assumit pel propi Dipsalut ara fa un temps. Tenim convocatòries d’ajuda per projectes de Cooperació al Desenvolupament, Acció Social, Centres d’Educació Especial o Centres d’Educació d’Adults i s’han desenvolupat programes per garantir l’accessibilitat en diversos municipis. Gestions que van més enllà del concepte de salut i és que aquest no és un debat de nom com alguns pretendran fer creure, ni tan sols de model de gestió, que també sinó que és clarament polític. I, sens dubte, dissoldre acció social dins l’organisme de Salut Pública de la Diputació, per cert un curiós calaix de sastre, n’és una mostra clara. Indefensable, des del nostre punt de vista i un error com a concepte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s