La municipalització de l’aigua: comencem?

Ahir vam fer una roda de premsa per explicar la nostra proposta de cares a la municipalització de l’aigua. Les municipalitzacions de serveis públics són una prioritat del nostre programa electoral i en aquest sentit el cas de l’aigua a Girona és paradigmàtic.

Un dels vehicles de la companyia d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià.

La gestió que l’aigua realitzada des de l’empresa mixta AGISSA fins a l’actualitat està plena d’irregularitats. Les auditories impulsades des del govern actual i la comissió de seguiment de les mateixes en van posar sobre la taula algunes però ara tenim la sensació que no es vol anar més enllà. Les pressions del lobby de l’aigua són fortes i el govern no sembla que tingui interès en aprofundir en els indicis d’irregularitats ni de fer un pas valent denunciant-les. Des de la CUP-Crida per Girona, però, no volem renunciar a mirar enrere i creiem que aclarir totes les irregularitats detectades i depurar responsabilitats ha de ser una línia de treball important que ha d’anar paral·lela a la de municipalització del servei. Demostrar la mala gestió que ha fet AGISSA amb connivència amb els diversos governs que han mirat cap a un altre costat mentre uns pocs s’enriquien amb els diners de tots i totes les gironines, ens ha d’ajudar a plantejar que hi ha alternatives millors. L’opacitat, el descontrol i tot apunta que també nombroses il·legalitats han caracteritzat aquesta etapa en la qual la gestió de l’aigua ha estat privatitzada a través d’una empresa mixta on la participació pública és només del 20%.

Per això, a més de denunciar la nefasta gestió en aquesta etapa en la qual encara ens trobem, tenim l’obligació de plantejar alternatives que han de passar clarament per augmentar la participació pública en la gestió, i tenim l’obligació de fer-ho com més aviat millor. Sembla, a més, que hi ha consens ampli per treballar per la municipalització no només a l’equip de govern sinó de bona part de l’oposició, però el procés per arribar-hi no és fàcil i requereix temps, per això cal que ens posem les piles. Girona, pel pes que té a nivell de població, ha de liderar aquest procés però no oblidem que tenim companys de viatge i els municipis de Salt i Sarrià també han de dir-hi la seva.

Una vegada més, però, des de la CUP-Crida per Girona agafem el timó. Fa temps que, més enllà de continuar investigant les irregularitats d’AGISSA, hem començat a treballar per la municipalització. Les visites i reunions a municipis com Terrassa o Montornès del Vallès, el primer en procés de municipalització i el segon on aquesta ja és una realitat, ens han permès entendre la complexitat, veure la importància de fer passos ferms i de comptar amb l’aval ciutadà. Tot plegat ens ha portat a posar sobre la taula una primera proposta de procediment en tres fases. La primera proposem realitzar-la durant el primer semestre del 2016 i consisteix en la realització d’un estudi tècnic sobre les diferents vies de municipalització i sobre la possibilitat de recuperar el servei abans del 2020, any en què finalitza l’actual contracte. La segona fase es realitzaria durant el curs 2016-2017 i ha de permetre socialitzar el debat sobre el model de gestió de l’aigua, a través d’un procés ciutadà que culminaria amb la celebració d’una consulta vinculant que serviria per validar la proposta definitiva de municipalització. Aquest aval ciutadà permetria iniciar la tercera i última fase que consistiria en desplegar tots els treballs legals, tècnics i financers per recuperar definitivament el servei d’aigües de cares al 2018.

Aquesta és la nostra proposta però tenim clar que caldrà debatre-la i buscar el màxim consens, per això emplacem el govern a crear un espai de treball amb els diferents grups municipals i amb representació dels tres municipis per començar a treballar des de ja cap a aquest objectiu comú que és la municipalització de l’aigua i que ens ha de permetre una millor gestió en molts sentits.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s