Missa, boscos i participació.

El ple va començar a foc lent. Potser perquè el darrer havia acabat quasi a les3 de la matinada. Potser perquè el Ple del Parlament havia xuclat l’energia política del dia. La qüestió és que en l’apartat de decrets tothom va començar amb un to baix excepte el grup de la CUP-Crida per Girona que vam posar sobre la taula tres decisions de les últimes setmanes que ens semblaven qüestionables. La primera la de pagar 650 euros per l’ornamentació de la Catedral per la Missa de Sant Narcís, un espai propietat de l’església catòlica, una de les institucions més riques de la ciutat. La resposta de l’alcalde: és una entitat més de la ciutat a qui volem ajudar, especialment en un dia com el del patró dels gironins. La segona, i encara més greu, l’assumpció per part de l’Ajuntament de la factura de 6550 euros d’un sopar amb música a l’hotel AC per celebrar el final del rodatge de Joc de Trons. Una despesa, que supera, per exemple, la partida de suport a l’economia cooperativa de l’Ajuntament (quin escàndol), i que l’alcalde va argumentar dient que tot el que serveixi perquè hi hagi més sèries a la ciutat s’assumirà. Barra lliure, tu, i que convidin a tothom, penso jo. Finalment, la Laia va demanar explicacions sobre perquè no constava cap oferta de Banca Ètica en el decret per contractar un crèdit per les inversions de l’any vinent ja que existeixen fórmules per treballar amb banca ètica si desgranem les partides per les quals volem el crèdit. La resposta de l’equip de govern: ho estudiaran més bé. Bones notícies, doncs.

Tot seguit, el plvivese va aprovar de forma consensuada el Plànol Inicial de delimitació de mesures de prevenció d’incendis forestals de Girona. El plànol, tanmateix, arriba tard. Girona és aproximadament el municipi número 100 de la Demarcació que l’aprova i ho fa 12 anys després que una llei del Parlament obligués a la seva aprovació i execució. Una lentitud i manca de lideratge en aquest àmbit impropi d’un equip de govern que diu que vol fer la ciutat festivalment primera en tot allò que pugui. A partir d’aquí, vam començar el capítol de les mocions a través de les quals vam aprovar donar suport al lloguer social, proposada per ERC-MÉS i, en la seva gran part, a l’ampliació i millora del servei públic de transport en autobús, PSC, i vam rebutjar, per parcial i intencionada, la reclamació del PP al voltant del deute i les inversions de la Generalitat que obviava la contrapart Estatal. Així mateix, ens vam oposar a la moció de C’s perquè l’alcalde de Girona deixi de ser president de l’AMI. Com vam dir, l’argumentació del partit espanyolista era una barreja estranya que cap grup va entendre i a més a més a nosaltres ens agrada que en un moment com l’actual l’AMI sigui presidida per l’alcalde de la nostra ciutat. I tot, malgrat algunes posicions partidistes preses pel propi Puigdemont durant l’última campanya electoral que ja vam advertir en el seu moment. Així mateix, no vam estalviar crítiques a l’alcalde en un tema que va lligat a la seva presència al capdavant de l’AMI i és la seva multiplicitat de càrrecs: regidor de cultura i de turisme, alcalde de Girona, diputat al Parlament (ahir va haver de marxar abans que s’acabés el discurs d’en Mas) i president de l’AMI. Pots tocar el piano, però com diu la tradició popular si toques massa tecles potser no en toques cap de bé.

Però la moció més important de cara al mandat va ser la que es va aprovar referent a la millora i el replantejament dels pressupostos participatius. La presentàvem com a CUP-Crida per Girona i malgrat el mal fer i l’intent d’embolicar la troca del portaveu del Govern, la Laia Pèlach va fer una gran defensa de la necessitat d’apostar per transformar els actuals pressupostos en quelcom més agosarat i participatiu. Un procés que ha d’anar acompanyat de mesures de transparència que avui encara manquen. Una anàlisi compartida per la resta de grups de l’oposició que va significar una derrota política de l’equip de govern de CiU i obre una oportunitat per plantejar una participació ciutadana de fons en l’elaboració del pressupost municipal a partir del 2017. L’alegria més important de la nit. Com a mínim, per aquells que creiem en la Girona participativa.

Finalment, en el torn de precs i preguntes des de la CUP-Crida per Girona vam treure temes tant diversos com ara: la compra ètica de productes electrònics, els assetjaments policials al jovent de Germans Sàbat, la necessitat de convocar urgentment la Taula sobre el Canvi Climàtic, l’estat de dues mocions aprovades fa més d’un any i molt poc desenvolupades com ara la del Glisofat i la del Programari Lliure, la neteja de fulles a la tardor o en quin estat es troba l’elaboració del nou Pla de Joventut tenint en compte que l’actual s’acaba aquest desembre. Les respostes? Com sempre, mitges tintes

PS: I per últim per escrit però no pas ahir al ple. Les nostres primeres paraules van anar dedicades a les dones assassinades en mans de les seves exparelles aquests últims dies. Perquè el patriarcat mata i ens volem vives i en els espais públics tenim l’obligació de recordar-ho.

2 pensaments sobre “Missa, boscos i participació.

  1. Totalment d’acord amb això de la catedral. Trobo indignant que se’ls ajudi mentre fan pagar entrada a tothom, inclosos els gironins (després de restaurar-se el temple amb fons públics!). Oi que no ens hi volen? Doncs ja s’ho faran.

  2. Sí. Tens raó. O ho hauria d’haver exposat això del pagament. Em sembla un escàndol que després els hi riguem les gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s