Per un pressupost (realment) participatiu

Cal dotar de protagonisme a protagonisme a la població gironina en la gestió dels afers públics de la ciutat, especialment en allò que fa referència a l’administració dels comptes municipals. Parlem de dret a la informació i la participació ciutadana,  de  pràctiques de transparència institucional, de mecanismes de fiscalització i control ciutadà. Tots ells elements indispensables per assolir una democràcia autèntica en què la gent, aquells qui finalment aportem els recursos a l’administració i atorguem legitimitat al seu funcionament, tinguem un paper realment central i decisiu.Amb l’objectiu de contribuir a aquesta finalitat, al ple de dilluns que ve hem presentat una proposta d’acord perquè Girona es doti, de cara a l’exercici 2017, d’un sistema de pressupost participatiu que permeti una implicació real i decisiva de la ciutadania i les entitats gironines en la definició i el control democràtic dels comptes anuals. Ho proposem per a l’exercici 2017 perquè pensem que prèviament ha d’haver-hi temps per fer un procés ciutadà, obert a tothom, en què fixem les bases de com ha de ser aquest pressupost participatiu i com s’ha de regular.

Moment de la votació. /Carles PalacioAquest nou sistema de pressupost participatiu substituiria els actuals ‘pressupostos participats’, que si bé en la seva creació van suposar un cert avenç, després de tres edicions han evidenciat mancances i dèficits que demanen un replantejament d’arrel. Per no entrar-hi a fons: n’hi ha prou de recordar que l’actual sistema només s’aplica a un 1% del pressupost, vinculat a la partida d’inversions. Aquest sol fet ja impedeix una participació transversal i una incidència mínimament significativa per part de la població i les associacions gironines.

Es pot estendre la participació a altres àrees del pressupost més enllà de les inversions, es poden promoure assemblees de barri amb autèntica vocació comunitària i inclusiva, es pot comptar amb els consells municipals sectorials perquè s’impliquin en la discussió i validació dels pressupostos de les diferents regidories, es poden convocar consultes ciutadanes per validar les grans despeses plurianuals, es poden organitzar audiències públiques perquè la ciutadania conegui i entengui el contingut de pressupostos i ordenances, i es poden crear òrgans participatius de control i fiscalització de la gestió municipal. No només es pot fer, sinó que s’ha de fer.

En aquest sentit calen les eines, però també calen les aptituds i els hàbits. S’ha de treballar en l’educació per a la participació, que és un pas més per transformar la inquietud ciutadana en incidència social, política, institucional. Evidentment no és una cosa d’un dia per l’altre, però cal que ens hi posem amb ganes i determinació, perquè la predisposició i l’exigència fa temps que es fa evident. I és que la gent començat a prendre consciència que o hi ets, o te la foten. [Foto: Carles Palacio]


Laia Pèlach, Lluc Salellas      Laia Pèlach i Lluc Salellas


Un pensament sobre “Per un pressupost (realment) participatiu

 1. Totalment d’acord i el tema de la participació tots els ciutadans ho haurien de veure com un element clau de la vertadera democràcia.

  A casa hem participat en tots els processos participatius que ha convocat l’Ajuntament de Girona i també quan van demanar opinió per la Devesa, perquè tot i que hi veiem moltíssimes mancances i és ínfim el que es pot fer amb aquests canals de participació, son simbòlics i si els polítics veuen com massivament la gent demana participar i tenir més veu i vot en les decisions, els hi hauran de donar aquestes vies,

  La gent no té cultura política i és una llàstima. Fins i tot gent que és crítica en converses, que veu prou bé les mancances del sistema, a l’hora de la veritat no es mulla i no participa. “Res canviarà”, “això no anirà enlloc”, “per decidir quatre coses”… Hem de ser formiguetes, clar que és poc però no podem posar un vot a l’urna i deixar-ho tot en mans dels polítics perquè, per començar no crec que hi hagi ningú que estigui el 100% d’acord amb el partit que ha votat i, després, per responsabilitat ciutadana. Èticament no es pot queixar aquell que calla i otorga. Per queixar-se, per criticar, almenys s’ha de fer el possible dins de les pròpies possibilitats per canviar les coses.

  A Suïssa es convoquen varis referèndums anuals demanant l’opinió vinculant dels habitants i aquí hauríem de fer el mateix. L’Ajuntament s’hauria d’acostumar a sotmetre a votació moltes decisions que ens afecten a tots. Per exemple, el projecte de la Devesa que és tan complex i variat, s’hauria de sotmetre a votació ben desgranat. Volem quedar-nos sense els aparcaments d’on ara es fa el mercat? Volem que hi hagi una zona amb una glorieta o similar de concerts a l’aire lliure? Volem fer una àrea de pícnic més gran? Volem posar-hi una pista de patinatge a l’aire lliure? Etc.

  Pel què fa als carrils bicis. Ens sembla bé que s’eliminin carrils per a vehicles motoritzats per posar carrils bici? A quines vies en volem (dins d’unes a triar, com crta BCN, c/Migdia,, Santa Eugènia, Jaume I…),

  Pel què fa a la mobilitat, què prefereixen els ciutadans i els comercials Gironins, posar aparcaments allunyats del centre i que els visitants hagin de pagar bus per acostar-se al centre o ajudar a que la gent s’apropi al centre amb vehicles oferint sempre 1 hora d’aparcament gratuït en tots els pàrkings soterranis de Girona i no fent pagar a més pàrkings dels que hi ha.

  Pel què fa a equipaments, què urgeix més: fem sòcioteques a totes les biblioteques escolars? Donem uns terrenys o facilitem algun edifici perquè la Generalitat construeixi un geriàtric nou? A més de llars d’infants municipals, per què no comencem a fer també Centres de dia municipals per a la gent gran?

  Hi ha moltes coses que es podrien portar a votació i molt pocs partits que ho defensin, bàsicament perquè la gent està adormida i no ho exigeix. Una llàstima. Jo em nego a només deixar el meu vot a la urna cada quatre anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s