Donar gat per llebre

comunicació

1 f. [LC] Acció de comunicar; l’efecte. Comunicació d’idees, de notícies. La comunicació del moviment a una màquina. He rebut una comunicació del jutge.
2 1 f. [LC] Acció de comunicar-se dues o més persones o coses entre elles, l’una amb l’altra. Permetre la comunicació entre l’acusat i el seu defensor. Les dues famílies tenen molta comunicació. Establir, mantenir, la comunicació entre dos llocs distants. Posar-se en comunicació amb la família.

Podríem dir que el govern actual de la ciutat de Girona excel•leix en comunicació. De fet, l’alcalde, periodista de professió, és un hàbil comunicador i a diferència d’etapes anteriors, aquesta ha estat una aposta des del primer moment. Tant és així que només d’entrar a governar, l’alcalde Puigdemont va crear l’Oficina de Comunicació, Documentació i Màrqueting, que s’encarrega de “donar a conèixer l’activitat de l’Ajuntament de Girona mitjançant diferents canals” i va dotar-la de personal de confiança i recursos suficients, entenent que aquest era un eix clau. Durant el darrer mandat, des d’aquesta oficina, es va donar un impuls a l’estratègia de comunicació de l’Ajuntament, començant per una revisió en profunditat de la web municipal i acabant per la creació de tot de nous canals tant en les xarxes socials com a través d’aplicacions mòbils. També des d’aquesta oficina es va impulsar la pàgina web de Govern Obert, una iniciativa que, certament, ha permès fer un pas endavant en temes de transparència a l’Ajuntament de Girona. Això és un fet i no seré jo qui ho negui però el que per mi és clar i vull fer evident en aquest article és que aquests avenços en transparència són simplement un element més dins d’una estratègia de comunicació i màrqueting, com indica el nom de la mateixa oficina.

transparència

1 f. [LC] [GLG] Qualitat de transparent (Que deixa passar la llum de manera que es poden veure els objectes a través seu).
principi de transparència administrativa: Principi pel qual les actuacions administratives han de ser accessibles en qualsevol moment a les persones interessades en un procediment administratiu i, un cop finalitzat el procediment administratiu, a la resta de ciutadans si aquests compleixen els requisits establerts per a l’exercici del dret d’accés a arxius i registres.
sistema transparent: Sistema a través del qual la informació transmesa no pateix cap canvi en la transmissió, i té el mateix aspecte en l’extrem final que en l’extrem d’origen

La transparència, doncs, no és una estratègia comunicativa sinó que té a veure amb facilitar l’accés a tota la informació sense que aquesta sigui manipulada. I això és el que avalua, per exemple, l’Índex de Transparència dels Ajuntaments (ITA), de la Transparency International España. Aquest índex avalua la transparència dels 110 municipis més grans de l’Estat Español a través d’un conjunt integrat de 80 indicadors a partir de la informació que dóna el mateix Ajuntament.

taula

Girona és un d’aquests municipis i en aquest taula podeu consultar els resultats en els darrers anys. Amb un cop d’ull ràpid podeu observar que a Girona del 2012 al 2014 hem anat enrere i que encara ara estem molt per sota de la mitjana de la resta de municipis. Anant més enllà, si intentem aprofundir amb alguns dels aspectes i continguts que té en compte l’índex (http://www.girona.cat/governobert/cat/transparencia.php), veurem que la resposta afirmativa en moltes ocasions és com a mínim dubtosa, perquè les dades no estan actualitzades, la informació és parcial o modificada. Així, per exemple s’afirma que es publica la relació de càrrecs confiança i les seves retribucions però en el document de referència surten dades de 2013 i no es concreta ni quants són ni quins llocs ocupen els diversos càrrecs de confiança. També s’afirma que es publica l’agenda institucional de l’alcalde però a dia d’avui hi ha la informació del 15 d’octubre, no pots veure ni els dies anteriors ni els dies posteriors i només hi apareixen els actes públics (que no és el mateix que institucionals).

Bé, podríem seguir així amb una llista prou llarga però no és la meva intenció perquè de fet, el que vull posar de relleu és que el govern actual, per molt que s’esforci a fer creure el contrari, no creu en la transparència més enllà de la imatge social que li reporta jugar a aquesta carta, per això mentre de porta enfora vol donar aquesta sensació de porta endins exhibeix un control desmesurat de qualsevol tipus d’informació. Així, per exemple, intenta evitar que els regidors i regidores a l’oposició ens entrevistem amb personal de l’Ajuntament sense la presència dels regidors de govern responsables; ens obliga a demanar per escrit i formalment a través d’una petició a secretaria qualsevol sol•licitud d’informació (com pot ser el cost de dos autobusos) de manera que abans que ens arriba la informació aquesta passa per la figura del gerent per tal que en porti el control; ens nega la possibilitat de disposar dels pressupostos en format obert per tal de poder treballar-hi i fer propostes de millora. Al final, doncs, la idea és d’acord amb donar informació però la que jo vulgui i quan i com jo vulgui.

El perquè d’aquesta necessitat de control, podeu preguntar-los-ho a ells. Si voleu el meu parer, però, té a veure amb una forma antiquada d’entendre la política, que parteix de la permanent desconfiança i de la concepció que l’Ajuntament és de qui el governa. La transparència, però, requereix sobretot el convenciment que la informació que genera l’Ajuntament en la gestió de la ciutat, és de totes i tots i per tant no té cap sentit posar-hi traves més enllà dels límits que requereix la llei en matèria de protecció de dades i això és el que no entén l’actual govern. Mentre no ho entengui podrà continuar millorant les estratègies comunicatives i podrà a través d’això arribar a millorar determinats índexs de transparència però no podrà aprofundir en transparència perquè això requereix de voluntat de compartir, consciència col•lectiva i humilitat i de tot això el govern actual i l’alcalde Puigdemont al seu davant, no en té.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s