L’alcalde i la Benemérita

El 12 d’octubre fa anys que només celebro que el meu millor amic de l’escola fa anys. De fet, a casa mai s’ha celebrat el «Dia de la Hispanidad» aka «Dia de la Raza». Com a la majoria de llars de la ciutat, aquesta festivitat tan sols serveix per recordar-nos una data nefasta per la majoria de pobles d’Amèrica, l’inici de l’imperialisme hispànic, i perquè la Televisió s’inundi de desfilades i pronunciaments de militars, Borbons i autoritaris diversos. Bona part dels gironins i gironines es prenen el dia com una oportunitat de descans després de l’inici del curs escolar i la tardor. Cap emoció, indiferència generalitzada i esperança de poder decidir ben aviat quins dies són de celebració als Països Catalans.

Fotografia: El PuntAVUI
Fotografia: El PuntAVUI

Queda però, un petit reducte de defensors efervescents de la «festivitat». És la Caserna de la Guardia Civil al Carrer Emili Grahit. Allà, hi fan cada any una festa per commemorar precisament tot allò que ens allunya d’un Estat democràtic a on conviden les patums i líders econòmics i polítics de la ciutat. Des del primer any, la CUP-Crida per Girona hem declinat aital invitació. I ho hem fet per coherència política amb el programa que voten gironins i gironines vinculat a la independència catalana així com a un procés de desmilitarització i promoció de la pau que viu a les antípodes d’allò que defineix el 12 d’octubre i la festa de la Benémerita. Un posicionament, pacifista, autodeterminista i de respecte als pobles que, sens dubte, no té punt de trobada en cap cas amb la Caserna de la Guardia Civil. És per això que, un any més, hem declinat la participació a l’acte i animem a la resta de regidors i, especialment a l’alcalde de la ciutat, a no participar d’una celebració que ens allunya dels principis democràtics i drets humans que la ciutat de Girona abandera.

Per què senyor Puigdemont, cal que li recordem que la Guardia Civil i la seva direcció no ha demanat mai perdó per haver torturat desenes d’independentistes en les últimes quatre dècades. inclosos uns quants gironins? Cal que li fem avinent que aquest cos policial, vinculat al cos militar, no ha fet un treball de fons ni de superfície per desvincular-se del seu passat de cos repressiu franquista? Cal que en un moment de desconnexió amb l’Estat com el que vostè diu compartir, faci reverències una vegada més a un cos policial militaritzat i deslligat de la realitat social de la ciutat? Carles, potser ha arribat el moment d’exercir un lideratge per la pau, l’autodeterminació i els drets humans que ens allunyi d’expressions retrògrades que tan sols recorden els episodis més violents i autoritaris de la història hispànica. Dilluns tens una bona oportunitat per demostrar-ho.

O si més no, en aquests paràmetres és on trobaràs els regidors, regidores i activistes de la CUP-Crida per Girona. Viurem el 12 d’octubre amb normalitat. Anirem a treballar a l’Ajuntament, com un dia qualsevol, participarem de les classes obertes que s’organitzen a la universitat per part dels estudiants i farem que aquest dilluns es desenvolupi amb la mateixa normalitat que dimarts. Tant és així que ens vam afegir a la proposta d’ERC de fer el ple de la ciutat tal i com marca la norma el segon dilluns de cada mes, però l’alcalde ho va rebutjar. Vénen temps de canvis, de desobediències, de mantenir-nos ferms i de no convertir el trajecte en un sacseig constant que no sabem on va a parar. Matisos, sí. Ara bé, en el suport i reivindicació del paper de la Guardia Civil no hi serem perquè sempre hem dit que el nostre lloc al costat del poble i bo que sabem que la Guardia Civil sempre s’hi ha posat al davant. Restringint drets i negant-nos la llibertat. Res a celebrar.

2 pensaments sobre “L’alcalde i la Benemérita

  1. Es una mica trist llegir aquest típics comentaris i el mateix discurs de sempre…crec que daquella gent que turturava fa décades ja no en queda ningú a dins del cos..simplement es una policia mes que l’únic que volen els seus integrants es ajudar a les persones vinguin don vinguin i pensin el que pensin… potser hauries de deixar de costat aquest odi que portes dins i anar a la caserna i parlar amb algun company…segurament ten portaries una sorpresa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s