Eulen altra vegada

Soc usuària habitual de la piscina municipal de la Devesa i aquest estiu sortint després d’una banyada vaig encetar una conversa amb la noia que hi fa la neteja. Parlàvem de les vacances i la tornada a l’escola quan em va dir que ella no n’havia fet de vacances, la sorpresa va ser que no tan sols no havia fet vacances sinó que no havia fet ni un dia de festa, ni un dia en tot l’estiu, de mig juny a mig setembre. Si quan alguns diuen que sortim de la crisi es refereixen a això, pareu el tren que baixo. No pot ser. No pot ser que estiguem perdent drets que han costat tan d’aconseguir. No pot ser que les empreses es permetin el luxe de maltractar el seu personal perquè se saben impunes. Però sobretot, no pot ser que un Ajuntament es desentengui dels treballadors i treballadores de serveis que té subcontractats.

El cas m’ha portat a preguntar una mica i no m’ha costat gaire que des de CCOO m’informessin d’un llistat d’incompliments i irregularitats habituals de l’empresa Eulen que és qui està oferint actualment el servei de neteja als equipaments municipals. Ja conegut és el tema del tancament de les calefaccions als centres escolars durant les vacances de Nadal quan les treballadores hi fan neteges a fons, però també és habitual l’obligació de fer hores extres per cobrir places que no es cobreixen amb personal extra, la no substitució de personal que està de baixa o de vacances o la realització de serveis extra que es cobren a part a l’Ajuntament amb el mateix personal i horari de servei habitual o la dissuasió per part de l’empresa per evitar que les treballadores agafin baixes per accident laboral oferint-los alguns dies de descans que després els hi descompten del sou, entre d’altres.

I què fa l’Ajuntament de tot això? Doncs la veritat és que en relació a la defensa del personal de les empreses subcontractades, poc, ens ho van deixar clar en la resposta que ens van donar quan ens vam interessar per aquest cas: “L’Ajuntament de Girona queda exonerat de qualsevol responsabilitat en aquesta matèria”. També és cert, però, que existeixen certs mecanismes de control del compliment dels contractes i que en el cas del servei de neteges amb Eulen passa per contractar una altra empresa que controli les hores de servei a través del fitxatge dels i les treballadores. Això permet a l’Ajuntament comptabilitzar les hores que deu l’empresa segons contracte i això és el que va permetre arran de la nostra pregunta i insistència constatar que és cert que una de les treballadores ha treballat un total de 54 hores setmanals (7 o 8 al dia) i sense cap dia de descans durant tot el mes d’agost. A partir d’aquí i davant l’evidència aportada per l’Ajuntament, Eulen dóna excuses poc convincents i manté que ha posat les mesures necessàries perquè això no torni a succeir. Sabem perfectament, però, que aquesta empresa té una llarga llista de conflictes laborals i d’incompliments i per això no ens en refiem ni un pèl. Per això no ens conformem i hem exigit a l’Ajuntament que faci un advertiment a l’empresa i valori si se li pot imposar algun tipus de sanció així com que faciliti aquesta documentació a la treballadora per si vol emprendre mesures legals contra l’empresa.

Al mateix temps creiem que l’Ajuntament no pot desresponsabilitzar-se d’un servei que no deixa de ser municipal per molt subcontractat que estigui. La subcontractació de serveis requereix fer un seguiment i exigir el compliment del contracte i això implica també complir la legalitat pel que fa als drets de les persones treballadores. Cal fer aquest seguiment i si hi ha incompliments sancionar les empreses per com a mínim barrar el pas a les empreses incomplidores perquè no puguin obtenir més contractes. Però el cert és que aquest exemple ens porta una vegada més a defensar la municipalització dels serveis públics. Ja hem vist què vol dir la dreta quan diu que la privatització de serveis és millor, vol dir que donem ales a empresaris i empresàries sense escrúpols perquè facin el que calgui a canvi de reduir costos i això acaba significant exprimir els treballadors i treballadores que es senten indefensos davant les noves reformes laborals. Però a més és una fal•làcia perquè resulta que després hem de contractar a una altra empresa perquè ens faci el control del compliment del servei i fins i tot així encara hem de ser nosaltres qui evidenciï que les coses s’estan fent malament. Per tot això, des de la CUP parlem de municipalització de serveis perquè entenem que és la millor garantia per oferir un bon servei i assegurar els drets de les persones treballadores.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


4 pensaments sobre “Eulen altra vegada

 1. Espero que ho difongueu a la premsa i exigiu responsabilitats a l’Ajuntament i al partit que dóna suport al govern actual.

  Per començar no estic gens d’acord amb es subcontractacions en els organismes públics però per més inri aquestes es donen en les feines més mal pagades. Pots optar s sr funcionari de l’Ajuntament si volsfer de mestre de llar d’infants, d’arquitecte municipal, d’administratiu, de policia municipal… però no si vols fer (ho has de fer) d’escombriaire, netejador, etc.

  Gent mal pagada, amb contractes escombraries i amb una dotació d’hores que no cobreixen per a res la neteja mínima que es fa en els centres educatius. Sóc docent i cada vegada que trec un arxivador, llibres, jocs o quaderns de la meva aula he d’anar al lavabo a ensabonar-me les mans i naturalment n’estic tocant contíuament. Les mans em queden grises de pols i no exagero.

  Suposo que el servei de neteja es limita a escombrar i fregar o passar una mopa pel terra, i netejar els banys, deu ser el que paga l’Ajuntament. La pols qui la treu? Quants docents i alumnes tenim al.lèrgies als àcars, als fongs, etc. i hem de passar-nos hores enmig de la pols? Sabem prou bé que el personal de neteja no en deu tenir cap culpa i mentre els edificis que pertanyen a l’Ajuntament que estan oberts al públic tenen un bon sistema de calefacció i estan impoluts, en molts centres educatius hi ha zones on es passa vertadera fred a l’hivern i són un cúmul de pols.

  En definitiva trobo trist que tinguem un mal servei de neteja a causa de la desídia de l’Ajuntament i que hi hagi un partit que s’anomena d’esquerres que en aquest moment estiguin donant suport a un consistori que té un munt de gent subcontractada precariament i que no ofereix un servei de bona neteja als centres educatius.

  • Totalment d’acord, punt per punt. La meva aula també està que fa fàstic. He de passar jo el drap per treure la pols dels prestatges i les carpetes, com si no tingués prou feina. El pitjor és que estem pagant impostos i les empreses subcontractades estan cobrant d’aquests impostos per un servei que no donen.

 2. La pregunta és, un servei públic té l’obligació de generar beneficis? la resposta és senzilla no, per això estan els impostos que paguem els ciutadans.
  Tema aeroport de barcelona, els vigilant cobren uns 800 € mensuals, si aquests serveis els cobrissin a els mossos d’esquadra, el sou d’aquests ronden els 1800 € mensuals (em sembla molt correcte com si cobren 2500 €), però aquesta diferència qui es para una empresa gestora EULEN a força de vulnerar els drets laborals dels treballadors. Crec que molt d’aquests conflictes es acabarien eliminant les privatitzacions i fent la gestió des de les entitats públiques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s