Gràcies Mili

Aquesta setmana tancarà el Supermercat Busquets de la Plaça Marquès de Camps després de 108 anys d’història de comerç a l’Habana petita. El seu propietari, en Mili Busquets, baixarà la persiana després d’haver estat 52 anys darrere el mostrador d’un dels comerços identificatius de la ciutat que, com d’altres abans, pleguen per múltiples factors que combinen el context comercial de la ciutat, cada cop més avesat a les grans franquícies i a la compra per internet, i la situació personal. I precisament aquest vol ser un breu escrit de reivindicació d’un altre model de comerç i un homenatge a un pencaire i supervivent com és en Mili.

Girona: Especial Fires 2010 / Supermercat Busquets

Perquè sí. Perquè en un moment en què la voràgine consumista impulsa el model perifèric de comerç, de les grans franquícies, de la despersonalització en la compra, de la precarietat laboral juvenil com a eina imprescindible faríem bé com a ciutat de pensar alternatives de comerç de qualitat. Per múltiples factors, ara és Can Busquets qui plega, però aquesta és una realitat que fa anys que destrossa els carrers de la nostra ciutat. A prop de casa, carrers com Maluquer Salvador o Travessera de la Creu pateixen del mateix mal, per exemple. La setmana passada, la gent de MIFAS m’explicava una situació similar a la zona sud de Sant Narcís i el relat es repeteix a la majoria de barris de la ciutat sense que, a hores d’ara, l’Ajuntament hagi promogut cap pla especial més enllà del model de franquícies internacionals al centre de la ciutat pensat per a turistes i grans superfícies als afores que promouen l’ús permanent del cotxe i l’alienació enmig de grans dosis de consum.

Per això, em ve de gust reivindicar Can Busquets i crec que ho hem de fer com a part de la memòria col·lectiva de la ciutat. Com un entre tants que han creat espais de consum, cert, al mateix temps que punts de trobada i de dinamització dels carrers gironins. Perquè a ple segle XXI tirar endavant una botiga amb caràcter propi comença a semblar un fet revolucionari. I a més a més, perquè en aquest cas m’uneix una profunda amistat amb en Mili Busquets. En Mili és una gran persona a part d’un excel·lentíssim professional. Més enllà de conduir amb èxit demostrat les seves dues botigues, en Mili ha sigut el suport de molta i molta gent. Un amic dels que no fallen. De casos en trobareu a cabassos. Ho va ser també de la meva mare en els anys més complicats de la seva malaltia. Va ser sempre al seu costat. I encara avui en dia sempre que pot visita la meva àvia afectada per Alzheimer. Una persona de gestos amb qui sempre pots comptar. Discret però present. 52 anys de feina de dilluns a diumenge que lluny dels focus i de la narrativa de la famosa emprenedoria demostren com ser un bon comerciant i tenir un cor gegant. Des de l’Habana Petita. Gràcies Mili.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s