El turisme i la festa privada al Castell de Biart

Aquesta que us explicaré és una història d’un dilluns al matí de setembre que involucra la majoria de patronal empresarial i màxims representants polítics de les comarques gironines. Ser electe a la Diputació fa que, de sobte, passis a ser convidat a esdeveniments com el de la celebració del Dia Mundial del Turisme (ahir era el de la pau però poques referències) que es va fer al Castell de Biart a tocar de Masarac (Alt Empordà).

Mesures de seguretat, pasodobles a l’arribada amb una banda en directe, fotografies, la vaig rebutjar, amb l’autèntic patró de la festa, Antoni Escudero, president de l’Associació d’Hostaleria de les Comarques Gironines, i un escenari que presideixen la senyera, l’estanquera i la bandera francesa. La meva presència allà era bàsicament de “descoberta” i per poder donar (vídeo) una portada de La Directa amb l’imatge d’Ester Quintana al Conseller Felip Puig qui encara no ha demanat perdó per haver mentit reiteradament sobre els fets que van portar a l’Ester a perdre un ull per culpa de les bales de Goma.

Feta l’acció em vaig dedicar a observar i com es coneix popularment a “flipar”. El servei de l’esdeveniment biartera d’unes 50 persones, majoritàriament immigrades i de ben segur precàries. El pati del castell, construït fa uns anys, era una enorme carpa plena de taules a punt pel tiberi al qual jo vaig decidir no quedar-me i que és el principal motivador perquè la gent aparegui a la festa. Mentre esperàvem els discursos, converses de tot tipus: “Cospedal viene el viernes, tendremos que ir”, “yo le he dicho al chino que me pague el 50% en negro” i altres perles que t’arribaven si paraves bé les orelles.

De sobte, però, va començar el provincialisme fet acte. Si l’indret no era en si prou vergonyant, des del micròfon es va anunciar que es farien unes salves en honor als vescomtes de Biart. Tot seguit, la parella va sortir d’una porta, vestits d’època, i els assistents es van aixecar, talment com si arribés l’autoritat més rellevant de la història. En comptes de fulles de rosa es va disparar un canó de confeti i el vescomte, evidentment l’home, va fer un discurs. Del contingut del mateix valdria més no parlar-ne. Dosis extremes de paternalisme amb els refugiats mentre ahir el castell era una fortalesa més on pocs podíem entrar i alarmes de la 3a Guerra Mundial. De turisme, res. D’interessant, gens. Però és el vescomte i quan va baixar va presidir un seguici amb tots els dirigents polítics (Pere Vila, Marta Felip, Eudald Casadesús,…) al seu darrere fins a la zona de les banderes on la banda va deixar els pasodobles per interpretar la sardana Empordà i els Segadors.

Tornin a seure, els vescomtes en uns trons (no pas de joc), i més discursos durant una hora i mitja. L’Escudero, a qui la majoria des de l’escenari saludaven abans que les autoritats, tot dit, va atiar el discurs de la por contra els canvis que hi poden haver els dies vinents i va repartir llenya com qui es creu l’amo i senyor de la comarca. De fet, a alguns ja els deu anar bé que faci aquest paper. Li riuen les gràcies. De la resta de discursos gairebé res més destacable a part del cofoisme del moment i de la crida a créixer i créixer i créixer a través del turisme. En aquest sentit, el Conseller Puig, a qui no li va agradar que des de la CUP li recordéssim el cas Quintana, va dir amb la cobdícia de qui en vol més que “malgrat que som l’únic país del món que el nombre de turistes que ens visiten (21M) triplica el nombre d’habitants (7M) no en fem prou”. Això ho va dir enmig de paraules com “equilibri”, “respecte”,… hipocresia lliure i sobirana. Per cert, dues perles més del discurs del Conseller Puig: cap referència a la independència ni al moment que viu al país i una frase estel·lar per un Conseller d’Empresa: “Ja sabem que a cap dels que som aquí ens agrada pagar impostos”.

Us puc assegurar que l’espectacle d’ahir era impactant. Suficient per decidir no tornar-hi mai més i per escriure aquesta crònica que data de 22 de setembre de 2015 però si hi hagués hagut el bisbe (la Guardia Civil ja hi era) i li canvies la llengua podria estar datada 50 anys enrere. I diuen parlar d’emprenedoria i dinamisme. Pots comptar.


lluc  @llucsalellas


6 pensaments sobre “El turisme i la festa privada al Castell de Biart

 1. Vaig ser assistent de la festa privada del Castell de Biart com tu anomenes i m’he quedat totalment estupefacte amb el teu escrit de nen petit mal educat, enrabiat, consentit i poc professional. Sembla mentida que a la vida política hi hagi persones com tu representant-nos. Per mi una autèntica vergonya. Que hi hagi un partit com la CUP que tingui un personatge com tu entre ells, que no arribes ni a la sola de la sabata a la gent que hi havia l’altre dia al Dia Mundial del Turisme. Gent de bona voluntat que tenia ganes de passar-s’ho bé i gaudir d’aquell dia. I cadascú amb la seva ideologia, però això sí, mantenint el RESPECTE entre ells. Un valor del qual tu no en tens ni idea que existeix.

  Les teves paraules són d’una persona racista i radical. Com pots dir que hi havia 50 persones immigrants servint i amb condicions precàries?. Que coi saps tu, amb quines condicions treballaven?. Clarament veig que tens prejudicis sobre els immigrants. Què passa que perquè són estrangers ja cobren poc, ja es mereixen poc. Potser el racista ets tu, eh?. T’asseguro que aquestes persones són molt més professionals amb la seva feina que ho ets tu, que dius que ets periodista però en realitat ets un autèntic pelacanyes, que et dediques a escopir “merda” a la gent, perquè la teva vida és totalment avorrida i no saps què has de fer amb ella.

  És cert et van convidar, però si no volies assistir-hi, cap problema, no hi havia compromís, i si no t’agrada ser diputat de la Diputació de Girona, ja saps plega i que passi un altre, que de ben segur faria millor la feina que tu.

  Amb aquestes paraules el que et creus rei de la comarca ets tu, que et penses que amb 31 anys pots anar atacant a la gent d’aquesta forma. Menyspreant el Vescomte, al Sr. Escudero, a les autoritats. Mira nen, tu encara no saps res, així que potser que n’aprenguis perquè ja et veig a sota un pont, predicant tonteries d’una fatxenda com tu. L’espectacle el vas fer tu, donant aquella fotografia al Conseller. Com que et sents tant inferior, et volies fer veure, no?. Quina pena!. Que poca cosa et deus sentir.

  No ets ningú per jutjar a la gent que hi havia en aquest dia dedicat al turisme. De quines perles parles?. Per cert, a casa teva no t’han ensenyat a no escoltar les converses dels demés. Veig que no, però bé de principis no crec que te n’hagin ensenyat gaire. O si ho han fet, pobre els teus pares… quina PERLA que els ha sortit.

  Mira noi, els organitzadors d’aquest acte, estaran molt contents que l’any que ve no hi tornis a assistir, no cal que ho facis, no et trobaran a faltar. Perquè gent com tu a la societat no hi fas res. Si et penses que per les teves paraules passaràs a la història, vas molt equivocat. NO SERÀS RES!!. D’aquí a uns anys ja ho diràs.

  Marieta de l’Ull Viu!

 2. Esta explicación que haces es de un Racista ,Perro flauta, hablas de seguridad y pasodobles, eso lo dicen los comevergas y Gorrinos, invitados como tu son unos cretinos y unos piojosos, no quisiste hacerte foto, porque eres un mamporrero y un fantoche, la estanquera la Bandera Española que tú dices es más honorable que un merluzo como tú y un majadero total que eres, la bandera francesa es elegante y de un país señor no como tú que eres un Pardillo Pelagatos, el Servicio de la fiesta era gente trabajadora y honrada no como tú que eres un Cafre y un Baboso, hiciste bien en no quedarte no queremos entre nosotros Mequetrefes y Papafritas, tu sí que estas hecho un chino y un buen perla, eres un aborto , el lugar es muy digno tu eres un esnifaleches y un Mamarracho, la parella que tu dices son gente digna, tu eres un Besugo, de turismo segun dices nada , tú de persona y de Periodista eres un zoquete, el Escudero se cree el amo y señor de la comarca, tu un abogado de pobres y un cap de suro, te molestan los turistas, que fatxa eres y que totalitario, el espectáculo que tú dices de los años 50 se parece al que tú haces en ese escrito, haces de pintamonas, de cenutrio y de Don nadie, os pensáis los radicales que estáis en posesión de la verdad y con licencia para insultar a gente de buena voluntad, eres una autentica sabandija.

  Que dios te de mucha salud y larga vida para sufrir mucho en tu rabia y odio a todo, chaoooooooo chochito.

  Tu Sombra

 3. Vaig ser assistent de la festa privada del Castell de Biart com tu anomenes i m’he quedat totalment estupefacte amb el teu escrit de nen petit mal educat, enrabiat, consentit i poc professional. Sembla mentida que a la vida política hi hagi persones com tu representant-nos. Per mi una autèntica vergonya. Que hi hagi un partit com la CUP que tingui un personatge com tu entre ells, que no arribes ni a la sola de la sabata a la gent que hi havia l’altre dia al Dia Mundial del Turisme. Gent de bona voluntat que tenia ganes de passar-s’ho bé i gaudir d’aquell dia. I cadascú amb la seva ideologia, però això sí, mantenint el RESPECTE entre ells. Un valor del qual tu no en tens ni idea que existeix.

  Les teves paraules són d’una persona racista i radical. Com pots dir que hi havia 50 persones immigrants servint i amb condicions precàries?. Que coi saps tu, amb quines condicions treballaven?. Clarament veig que tens prejudicis sobre els immigrants. Què passa que perquè són estrangers ja cobren poc, ja es mereixen poc. Potser el racista ets tu, eh?. T’asseguro que aquestes persones són molt més professionals amb la seva feina que ho ets tu, que dius que ets periodista però en realitat ets un autèntic pelacanyes, que et dediques a escopir “merda” a la gent, perquè la teva vida és totalment avorrida i no saps què has de fer amb ella.

  És cert et van convidar, però si no volies assistir-hi, cap problema, no hi havia compromís, i si no t’agrada ser diputat de la Diputació de Girona, ja saps plega i que passi un altre, que de ben segur faria millor la feina que tu.

  Amb aquestes paraules el que et creus rei de la comarca ets tu, que et penses que amb 31 anys pots anar atacant a la gent d’aquesta forma. Menyspreant el Vescomte, al Sr. Escudero, a les autoritats. Mira nen, tu encara no saps res, així que potser que n’aprenguis perquè ja et veig a sota un pont, predicant tonteries d’una fatxenda com tu. L’espectacle el vas fer tu, donant aquella fotografia al Conseller. Com que et sents tant inferior, et volies fer veure, no?. Quina pena!. Que poca cosa et deus sentir.

  No ets ningú per jutjar a la gent que hi havia en aquest dia dedicat al turisme. De quines perles parles?. Per cert, a casa teva no t’han ensenyat a no escoltar les converses dels demés. Veig que no, però bé de principis no crec que te n’hagin ensenyat gaire. O si ho han fet, pobre els teus pares… quina PERLA que els ha sortit.

  Mira noi, els organitzadors d’aquest acte, estaran molt contents que l’any que ve no hi tornis a assistir, no cal que ho facis, no et trobaran a faltar. Perquè gent com tu a la societat no hi fas res. Si et penses que per les teves paraules passaràs a la història, vas molt equivocat. NO SERÀS RES!!. D’aquí uns anys ja ho diràs.

  Marieta de l’Ull Viu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s