Refugiats, Girona i la viu-viu

L’afer dels refugiats que arriben a Europa procedents de països en Estat de guerra com són Síria, Iraq o l’Afganistan ha saltat a la primera pàgina de l’actualitat política els últims dies. Ho ha fet per la quantitat de persones que han emprès el camí de l’exili d’aquests països i no pas perquè aquest trànsit sigui una novetat. Amagat rere el silenci Occidental, l’anomenada «crisi dels refugiats» ja fa anys que s’ha endut a centenars de milers de persones de casa seva. Refugiats polítics i econòmics, víctimes de la política internacional nefasta de les potències occidentals i, massa sovint, de les seves aliances geoestratègiques comandades per l’OTAN, la Unió Europea i els Estats Units (Llegiu per exemple, l’opinió de l’Angeles Maestre). Víctimes també d’un silenci que molts no hem sabut trencar. Ara, però, la realitat ens ha explotat davant dels nostres propis ulls i hem dit un PROU acompanyat d’un solidari «Benvinguts Refugiats». Ho hem fet al carrer, a les xarxes socials i arreu d’una ciutat com Girona que sempre s’ha volgut acollidora.

Tota aquesta empenta fa dies que des del grup municipal de la CUP-Crida per Girona hem provat de dur-la a l’Ajuntament perquè liderés una resposta i ho fes amb un suport explícit de tots els partits del consistori gironí. És a dir, una proposta de ciutat. Col·lectiva. Sense fissures. Una idea que ràpidament ha estat avalada per ERC-MÉS i també pel PSC. C’s és de dubte fàcil en la majoria de temes i el PP ni hi és ni se l’espera perquè per l’Ajuntament hi passa ben poc. En tot cas, la clau de l’assumpte recau en l’alcalde Puigdemont i el seu equip. I aquí és on, de veritat, hem vist que ha costat fer la truita. A mitjans setmana passada vam demanar a l’alcalde què estava fent exactament el govern de la ciutat per liderar com a capital la campanya d’acollida i suport als refugiats de l’altra banda del Mediterrani.

A dia d’avui encara no hem tingut resposta clara. Un dia després vam proposar a tots els grups fer una declaració institucional pública a l’inici del proper ple a partir del text presentat per les entitats del sector i acompanyar-ho d’algun acte conjunt aquesta setmana. Ahir a la tarda en el marc de la comissió informativa d’alcaldia vam aconseguir tenir una resposta. L’alcalde ens va comunicar que li semblava bé impulsar una Declaració Institucional de tots els grups i una moció per deixar constància que Girona ha de ser una ciutat acollidora. Molt bé.Ja sabem que a Palau costa que la velocitat sigui la mateixa que el carrer però sembla que, finalment, hem assolit un primer objectiu. És una notícia excel·lent. El camí fins aquí, però i com dèiem, no ha sigut gaire clar. L’alcalde, per exemple, que des de dimecres passat no ha parat de fer atencions de premsa des de fora de la ciutat (quo vadis?) ha afirmat que Girona era la primera ciutat catalana que ja acollia refugiats. Es referia a una família ucraïnesa (benvinguda) però errava el tret perquè hom sap que el debat d’aquests dies és sobre els refugiats que arriben a través del Mediterrani. 

refugiats-sirians-arribada-Macedonia-AFP_ARAIMA20150831_0144_1La situació de desordre ha arribat al punt que la CUP-Crida per Girona hem hagut de saber a través dels mitjans de comunicació que l’equip de govern volia organitzar una reunió amb els grups municipals. Érem conscients que enmig de la ciutat plató en què vivim hi ha temes que poden semblar de segon nivell però el fet que vinguin proposats des de l’oposició no hauria de comportar tal efecte. Necessitem que la ciutat i l’Ajuntament es posi el més ràpid possible a treballar al mateix nivell que ho han fet Sabadell, Badalona o Barcelona i lideri la resposta a la situació que viuen milers de persones refugiades. Ahir vam fer un primer pas però cal que no ens quedem en una simple declaració d’intencions. Una acció política de solidaritat i de treball amb les persones immigrades que no s’ha de cenyir únicament a les arribades a través d’aquesta onada estiuenca sinó que hauria de formar part del dia a dia de les polítiques socials municipals. Un eix de treball que ha de comptar amb el suport de tots els grups municipals i no pas estar a expenses de l’actualitat comunicativa. Necessitem polítiques públiques acompanyades, evidentment, d’una reclamació col·lectiva perquè l’Estat augmenti les quotes d’asil polític, irrisòries a l’actualitat, de l’entrada a la Xarxa de Municipis Acollidors i del rebuig a les estratègies bel·licistes i imperialistes dels Estats que expulsen les classes populars de les seves viles i ciutats. Perquè la política es fa no només solucionant les conseqüències sinó afrontant les causes i resolent-les.

Laia Pèlach, Lluc Salellas      Laia Pèlach i Lluc Salellas


Un pensament sobre “Refugiats, Girona i la viu-viu

  1. No sóc cap experta en política i menys en dimensions macro, però com està enfocant el tema la UE està demostrant, un cop més, que no estan a l’alçada i estan fent actuacions no massa planificades.

    Estem parlant de refugiats, no d’immigrants. Doncs bé, penso que la UE hauria de fer grans camps de refugiats amb tots els serveis per proporcionar-los una bona estada fins que puguin tornar als seus països d’origen i fer actuacions polítiques perquè puguin retornar com més aviat millor a la seva terra. No sabem quants arribaran i la situació econòmica i social europea no pot absorvir tanta gent.

    A més a més, per què els països musulmans que no tenen conflictes bèlics no absorveixen aquests refugiats? Aquest panorama el trobo molt rocamboles i incomprensible. Què està fent l’Aràbia Saudí, o els països dels emirats? N’acull Marroc?

    L’objectiu d’un refugiat és retornar al seu país i les polítiques haurien d’estar encaminades a això i no a fer pegats merament assistencials que no resolen cap conflicte i que encara en poden provocar més i alimentar els partits racistes que ja s’estan fregant les mans. Només cal llegir l’opinió que tenen molts europeus en les xarxes socials. Cal fer les coses amb cap.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s