La cua del Vol

Des de la CUP-Crida per Girona hem estat molt crítics amb la iniciativa del Vol gastronòmic des del primer moment per diversos motius: perquè comportava l’ocupació continuada de la via pública per part d’un privat; perquè a més ho feia en un espai on des de l’Ajuntament sempre s’ha sigut molt escrupolós amb el què i el com i en aquest cas feia la vista grossa amb les normatives que afecten al Barri Vell (no cal que entrem a detallar les limitacions que tenen tant veïns i veïnes com comerciants pel que fa colors i materials a les façanes, mobiliari a l’exterior…); perquè era una iniciativa elitista, lluny de l’abast de les butxaques de la major part de la ciutadania de Girona; perquè es va fer sense informar la ciutadania i amb un munt d’informacions confuses des de l’inici… En definitiva, perquè des del primer moment vam entendre que es tractava d’un tracte privilegiat de l’alcalde envers uns promotors privats en pro d’una suposada repercussió a nivell de visitants i d’imatge que en teoria havia de beneficiar enormement Girona: “aparador de la diversitat i riquesa gastronòmica de les comarques gironines, “aspiren a que recorri les principals capitals europees” són algunes de les definicions triomfalistes que se’n feien des dels mitjans de comunicació quan s’instal•lava l’estructura el juliol de l’any passat.

Per tot això, ja vam dir el seu moment que faríem un seguiment crític de tot plegat perquè entenem que no estava justificat cap tracte de favor cap a aquesta iniciativa. L’hem seguit de prop i hem denunciat documentant-ho contínuament amb imatges des de la tala d’arbres que va comportar la seva instal•lació fins al fet que la instal•lació s’utilitzés com a espai publicitari, passant per les deixalles a peu d’instal•lació durant els primers dies de funcionament, l’aparcament de cotxes vinculats a la mateixa a tocar de l’estructura o la continuïtat de l’activitat un cop finalitzat el permís. Des de finals de juny hem estat pendents de la seva retirada i veient que no es produïa hem demanat explicacions i poder consultar l’expedient. Per això em sorprèn que la regidora Glòria Plana (que és qui firma l’informe vinculat a l’expedient que vam poder consultar) insinuï que no estem informats o torni a generar confusió pel que fa a les taxes i els terminis establerts de retirada (http://www.diaridegirona.cat/girona/2015/08/21/cup-sospita-que-vol-no/739840.html, http://www.elpuntavui.cat/territori/article/6-urbanisme/887373-el-vol-gastronomic-es-retirara-com-a-molt-tard-a-primers-de-setembre.html).

Precisament, una de les exigències que hem fet sobre aquest i molts altres temes a l’Ajuntament ha estat de transparència i per això, aprofitaré aquest espai per compartir les dades i informació que consta a l’expedient què he pogut consultar per demanda del nostre grup municipal.

La primera informació que consta a l’expedient del Vol Gastronòmic és una instància que data de l’1 de juliol on es sol•licita l’autorització de la instal•lació pel període del 19 de juliol de 2014 al 30 de juny de 2015 i s’aporta documentació sobre el projecte (bona part de la qual no consta a l’expedient). Com podeu imaginar, en aquesta data l’estructura ja devia estar força avançada i els tractes amb l’Ajuntament fets però d’això no n’hi ha constància. A partir d’aquí i consten una sèrie de certificats i d’informes favorables d’una i altra part d’entre els quals m’agradaria destacar un fragment de l’arquitecte municipal del Barri Vell “… quedarà molt integrat en el conjunt. Cal també precisar que serà molt transparent i no dificultarà les vistes del conjunt del Barri Vell ni del Pont de Pedra”. Tot plegat per acabar autoritzant-ne la instal•lació del 15 del juliol del 2014 al 30 de juny al 2015 justificada bàsicament pel seu interès com a atractiu turístic i de promoció de la gastronomia gironina i condicionada al compliment de la normativa vigent, a la reposició de l’espai públic danyat per la seva instal•lació i al pagament de 6246€ de taxes (18€ diaris durant 347 dies que és el que correspon a un bar-xurreria en l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per ocupació o aprofitament especial del subsòl, sòl i vol del domini públic 2014, divisió G, apartat 2). Consta el pagament d’aquestes taxes i finalment la sol•licitud de pròrroga (a data de 26 de juny, quatre dies abans no expirés el permís) i la denegació de la mateixa notificada el 15 de juliol i on s’insta l’empresa a concretar de manera immediata la data de retirada i l’operatiu previst per minimitzar l’impacte a veïns i comerciants, sol•licitant permís d’ocupació de la via pública amb una antel•lació de 15 dies i satisfent les taxes corresponents. No hi consta cap referència al procés d’instal•lació i muntatge ni a les taxes que es van cobrar en aquell moment, fet que suposa un contrasentit amb què ara es parli de taxes per la retirada. No hi consta el pagament de qualsevol altre tipus de taxa (escombraries, publicitat, instal•lacions elèctriques o canonades en el subsòl…) No hi consta cap termini més enllà del 30 de juny pel que entenem que continua essent la data límit de retirada (que coincideix amb les taxes que han fet efectives).

D’informats, doncs, n’estem tant com podem i per tant, o se’ns amaga informació o des del govern s’està promovent la confusió per amagar la mala gestió i el tracte de privilegi que s’ha dispensat a aquesta iniciativa des de principi fins a final. I pel que fa a la data de retirada, fa unes setmanes la premsa anunciava el límit del 15 d’agost que ja considerem excessiu però que a aquestes alçades es parli de principis de setembre em sembla vergonyós. Bé, enteníem que un diumenge de juliol o agost era un bon moment per minimitzar l’impacte a veïns i comerciants però pel que sembla una vegada més els gironins i gironines som els que fem nosa i potser per això el que es busca és minimitzar l’impacte pels turistes sinó, ja em direu com es justifica la retirada al setembre, just després de tot l’estiu.

El vol, doncs, porta cua i per molt que ara alguns vulguin treure-se’l de sobre fent veure que no ha passat res, nosaltres continuarem pendents per com a mínim fer complir la normativa i per fer visible que n’hi ha que tenen molta tendència a vendre fum però que rere el fum el que estan venent de mica en mica és la mateixa ciutat i que ho fan a cap preu.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s