La gestió dels rius gironins

[Aquest article ha estat elaborat per la comissió ambiental de la CUP-Crida per Girona]

La gestió de l’aigua dels rius ha esdevingut en els últims anys un debat clau, sobretot en el nostre territori, marcat per un clima mediterrani caracteritzat per períodes amb fortes pluges torrencials i llargs períodes de sèquia. A més, la demanda creixent dels usos de l’aigua, ja sigui industrial, agrícola i de consum humà, degut a l’augment del nombre d’habitants, sovint conseqüentment porta a un augment de la contaminació i una sobreexplotació d’aquests recursos. La ciutat de Girona té una estreta relació amb l’aigua. Coneguda com la ciutat dels quatre rius, som ben conscients dels efectes que comporta l’extracció d’aquest recurs. Per la seva vital importància es considera clau aconseguir una gestió, preservació i conservació correcta dels rius de la Ciutat.

En els últims anys s’han observat sovint acumulacions de brossa i deixalles a les vores del riu Ter i Onyar com també s’han observat alguns episodis de peixos morts el riu Onyar, com els que s’han detectat aquest mes de juliol pel poc cabal del riu i al baixada d’oxigen, que evidencien l’empitjorament de l’estat ecològic del riu. En aquest sentit, el riu Ter el seu pas per Girona és considerat un riu amb un estat ecològic mediocre i un estat químic bo (informe 2007, ACA), paràmetres millorables sobretot pel que fa a qualitat biològica. En aquest sentit, també en els darrers anys s’ha observat una proliferació d’algunes espècies invasores com el musclo zebrat, la tortuga de Florida o el cranc americà a la conca del riu Ter. Tot i així, actualment hi ha un projecte LIFE en vigor a través del qual s’estan duent a terme mesures per controlar aquestes espècies invasores.

Tanmateix, el transvasament del Ter ha tingut i té fortes conseqüències a la conca (del Baix Ter) que requereixen mesures actives i ambicioses per a millorar-ne el seu estat ecològic. L’any 2013, el 44% del dies es va complir els cabals mínims del Ter, una disminució important respecte l’any 2010, quan s’havia complert en un 77%. En aquest sentit Girona ha de continuar reivindicant el retorn del cabal del riu i alhora restaurar el patrimoni natural i cultural que representa.

Des de la CUP-Crida per Girona creiem imprescindible una vinculació de la societat amb els espais naturals relacionats amb l’aigua per a prendre consciència de la importància de la seva preservació. Per això, es considera vital promoure l’educació ambiental aprofitant els rius de la ciutat com a eix integrador per l’estudi de la flora i la fauna de l’entorn. Com també com a espai natural per la creació d’espais de lleure que permetin a la ciutadania gaudir de la natura en un entorn privilegiat a la mateixa ciutat. Així, una bona gestió del bosc de ribera ajudaria a potenciar aquest entorn. Per això proposem una neteja tant del bosc de ribera com de la vora del riu, i una nova senyalització de la zona fluvial en què es faci divulgació de les principals espècies que hi habiten i s’insti a mantenir i preservar l’entorn fluvial de la ciutat.


Laia Pèlach, Lluc Salellas      Laia Pèlach i Lluc Salellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s