Crònica 2. Tots amb qui mana. Tots?

“Ja veieu que a partir d’ara els plens seran més animats”. Amb aquestes paraules en Pere Vila, President de la Diputació, acabava dimecres passat el ple de cartipàs. La sentència feia referència a l’intercanvi dialèctic entre el portaveu de CiU (sí, recordeu que a la Dipu de trencament més aviat gens), l’Albert Piñeira, i jo mateix al voltant de la proposta de cartipàs que, per cert, es va aprovar pel ja tradicional 25 a 1. És a dir, “Tots amb qui mana” (CiU, PSC, ERC i IdS), malgrat els discursos crítics, versus la CUP, que, de moment, fa sola d’oposició.

Així es van acabar les dues setmanes de teòrica negociació de cartipàs. Dic teòrica perquè de pràctica només hi va haver un parell de reunions. Una de tots els grups, excepte Esquerra que no hi va poder ser, on se’ns van explicar les línies mestres de la proposta i una bilateral entre els grups i el Vicepresident Noguer on se’ns va exposar algun detall més. La proposta de la CUP al voltant de la reducció voluntària d’assessors i les retribucions declinada sense ni tan sols debatre-la. Entremig, silenci i, això sí, l’oferiment d’entrades per qualsevol espectacle en què la Diputació col·labori per si aquest estiu m’avorreixo. Totes declinades. Codi ètic. De principi a final.

El ple, doncs, va ser un intercanvi d’arguments. L’Albert Piñeira es devia imaginar l’escena perquè anava més preparat d’arguments contra la CUP que gairebé de defensa del seu propi cartipàs. Un cartipàs que, malgrat avança en alguns elements de control de dietes i assessors, es queda curt, justet allà on la llei l’obliga a estar. Lluny d’una aposta radical que solucioni els problemes estructurals de la institució. Avui, com fa quatre anys, les retribucions per diputats són les mateixes adduint que ja es van reduir llavors. Com si el temps no hagués passat. Així mateix,per exemple, un grup com el de CiU compta amb 14 assessors a la Diputació. Sí, ho heu llegit bé, 14 persones. Ells sols omplen la bancada de la sala de plens.

El debat va ser un foc creuat distret. Entenc que innovador a la casa. Vaig recordar que el cartipàs validava també que la Vicepresidència segona anés a mans de l’Eva Palau, de l’executiva territorial d’Unió. Sí, aquell partit que ara tothom en diu fàstics però que manté les mateixes quotes de poder que abans de l’escissió més enllà de la batalla comunicativa. Lampedusa. A les altres bancades hi brillava el silenci. L’alcaldessa de Tossa, d’Independents per la Selva, ni tan sols va demanar el torn de paraula. El vot, però, sí que el va exercir. Sempre al costat del President. El PSC va dir que compartia plenament tot el que plantejava l’equip de govern i també va alçar la mà de bracet de CiU. I, finalment, Esquerra va expressar els seus dubtes amb les formes però va validar amb els seus vuit vots tot i cadascuna de les propostes de l’equip de Pere Vila. De fet, es van proposar per entrar al Govern ja que el 27 de setembre compartiran llista electoral. Ni una sola esmena o proposta sobre el model, el fons, o l’estratègia dels propers quatre anys.  De fet, ni ERC, ni PSC ni IdS. Podrien governar tots 26. Seria el més coherent.

Érem conscients que volíem entrar a la Diputació per actuar diferent, explicar els silencis, donar suport a tots els municipis independentment de les “amistats” i, com ja hem dit, desmuntar-la tant aviat com ens sigués possible. No teníem tant clar però que demanar el torn de paraula a cada punt de l’ordre del dia per explicar el nostre posicionament crític o per plantejar preguntes ja ens faria una “rara avis” arribats al ple de juliol. Uns joglars, per alguns. Ves que en Pere Vila amb el seu “ara els plens seran més animats” no volgués dir “ara als plens hi haurà oposició”. Si aquesta era la metàfora, 100% garantida. Llums i taquígrafs. Per primera vegada en quasi 40 anys. Ho assumim sense problemes. Ara bé, que trist tot plegat.


lluc  @llucsalellas


Un pensament sobre “Crònica 2. Tots amb qui mana. Tots?

  1. Gràcies per ser-hi i explicar-ho. Sóc coses que tots ens més que flairem però és bo que ens ho expliquin des de dins per corraborar-ho.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s