Polítiques d’igualtat: crítica i oportunitat.

Avui s’ha reunit la Comissió Ciutat i Igualtat per, entre d’altres, valorar l’anomenat Pla de polítiques de dones de l’Ajuntament de Girona 2012-2015. La valoració tècnica feta des de l’ajuntament ja donava un resultat molt dolent que es concretava amb el que podríem dir un aprovat molt just que bàsicament valorava el nivell de realització. Era un pla que, com ja vam denunciar des de la CUP al seu moment, ja va néixer amb moltes mancances (concreció en les accions, pressupost, calendarització…) i ha acabat amb un nombre important d’accions no realitzades i forces més amb nivells baixos de realització i valoració. També en aquesta ocasió hem estat crítiques apuntant les moltes limitacions inicials però també en el desenvolupament del pla i fent èmfasi en la manca de suport polític amb què s’ha topat quan s’ha intentat tirar endavant algunes de les accions. Això és greu perquè en ocasions hi ha hagut fins i tot cert menyspreu per entitats com Xarxa Dones Girona que sempre s’ha mostrat disposada a treballar i ajudar l’ajuntament per avançar en l’execució del pla: regidories que no ens han arribat a rebre, d’altres que han incomplert sistemàticament els acords presos, d’altres que afirmaven ni tan sols conèixer les accions del pla que feien referència a la seva àrea… Situacions que han desanimat algunes dones i han tensionat la pròpia Comissió Ciutat i Igualtat. Situacions que mostren el desinterès de l’equip de govern de CiU per la igualtat de gènere però també la seva manera de fer autoritària i poc dialogant.

Una vegada més, però, hem volgut ser constructives i aprendre dels errors per, a partir de la crítica a l’actual pla i al seu limitat desenvolupament, començar a apuntar aspectes claus que cal tenir en compte tant en la propera conversió de la comissió en un nou consell social com en l’elaboració del nou pla. Tenim, doncs, d’una banda, el compromís del govern en la figura del Sr. Berloso de començar elaborar les bases del Consell i, al setembre, crear una comissió de treball perquè les entitats puguem dir-hi la nostra. Crec que aquest pot ser un bon moment per donar un impuls a aquest espai de participació de les entitats, caldrà aprofitar per donar-hi entrada a entitats i col·lectius nous però també per reactivar la presència de d’altres que ja en formaven part però que havien deixat de participar-hi. És feina de totes fer del Consell un espai potent de participació i fiscalització de l’acció de govern en matèria d’igualtat de gènere i un bon motor del pla d’igualtat.

D’altra banda, també s’ha aprovat iniciar la redacció d’un nou pla d’igualtat amb diversos requisits: calendarització de les accions, indicadors de seguiment i avaluació, pressupost propi detallat per accions i transversalització. Aquesta última ha d’impregnar el pla des de la seva pròpia elaboració, de manera que les accions a realitzar surtin de les pròpies àrees assegurant que parteixen de necessitats reals i que són assumibles per les mateixes. És una tasca que s’ha de fer des de l’Ajuntament, responsable últim del pla però que no podem deixar exclusivament a les mans de l’actual govern, els partits a l’oposició hem d’estar-ne pendents i les entitats de dones a la ciutat també: proposant mesures, vigilant la concreció dels acords presos a nivell metodològic i fiscalitzant-ne el seu desenvolupament. Hem sigut constructives, sí, però som conscients com ja hem dit que aquesta no és una línia política prioritària del govern actual i, per tant, sabem que haurem de ser-hi. Estarem pendents, doncs, de que tirin endavant els compromisos assumits, serem exigents amb el nou consell i pla d’igualtat i continuarem essent contundents en la crítica quan calgui. El proper serà el V Pla de gènere, portem, doncs, més de 15 anys de treball en aquesta línia, s’ha fet feina però cal anar a més i ser ambicioses per els objectius d’igualtat encara estan molt lluny del nostre abast. Per això, aprofito aquest espai per fer una crida a totes les entitats i col·lectius feministes de Girona perquè cadascuna amb les seves característiques i realitats es facin seves les eines que des de l’Ajuntament es posen al nostre abast per treballar la igualtat a la nostra ciutat, aprofitem-les per treballar conjuntament i fer una Girona més igualitària.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s