Respostes molt insatisfactòries, per no dir indignants.

Fa unes setmanes es va fer públic un cas d’assetjament homofòbic en un IES de Girona. Després de dos anys de patir en silenci i de la incapacitat de fer front a la situació des del propi institut, la família s’ha decidit a denunciar el cas que actualment està essent investigat. La nova llei per garantir els drets de les persones LGTBI obliga a les administracions públiques a vetllar pel dret a la no-discriminació. A Girona, ja fa més d’un any, que disposem del Consell Municipal de LGTB, un òrgan consultiu de participació que incorpora entitats i responsables polítics. Un òrgan que ha de ser capaç de desplegar la llei aprovada ara farà un any per, entre d’altres, donar resposta a casos com aquest. De moment, però no ho ha fet i mentrestant continua havent-hi casos com aquest sense que l’ajuntament faci cap intervenció al respecte. Això és el que ens temíem i per això vam preguntar a l’alcalde per escrit quines accions s’havien fet respecte aquest cas. Resposta? “s’ha fet allò pactat amb el consell LGTB de la ciutat”.

En primer lloc, voldria dir que això no és una resposta. Quan el govern és preguntat per altres electes sobre les seves actuacions, cal que ho faci de forma seriosa, oferint tota la informació de què es disposa i amb la màxima rigorositat. És a dir, no n’hi ha prou amb dir que s’ha fet l’acordat sinó que cal detallar en què consisteix.

En segon lloc, però, voldria afegir que a més aquesta resposta és falsa ja que el Consell LGTB no s’ha reunit en cap ocasió en aquest període i per tant no s’ha pres cap decisió al respecte com a consell. De fet, aquest hauria estat segurament el procediment que calia fer, des del moment que l’Ajuntament té coneixement del cas, calia reunir el consell, fer un posicionament com a tal, i prendre una decisió sobre com actuar per protegir el menor i fer-li costat. Però no s’ha fet i segons diverses persones bones coneixedores de la gestió del cas, no tan sols no s’ha fet això sinó que des de l’Ajuntament de Girona no s’ha fet cap gestió en relació al cas.

A tot plegat, cal afegir un altre greuge, perquè entenent que això respon també a una manca d’interès del consistori cap a les discriminacions i riscos que pateixen les persones LGTBI, vam preguntar també com és que cap representant de l’Ajuntament havia assistit als actes de commemoració de la Diada per a l’Alliberament LGTBI. La resposta va ser que la representació de l’Ajuntament hi havia assistit el senyor Jordi Mota. Doncs bé, resulta que el senyor Jordi Mota és el vicepresident del Consell LGTB, sí, però ho és en representació de les entitats LGTBI de Girona i no té cap més vinculació que aquesta amb l’Ajuntament. A més, en cap moment se li ha delegat aquesta representació per aquesta ocasió.

Bé, doncs, d’entrada crec que és necessari que es faci el que ja s’hauria d’haver fet, que es convoqui el consell i que l’Ajuntament de Girona es posi al costat del menor i la seva família i faci l’acompanyament necessari. A més, però, crec que cal que es faci autocrítica, es revisi perquè no s’ha sabut donar resposta davant d’un cas d’assetjament homofòbic i es posi sobre la taula la insatisfacció de les entitats vers el paper de l’Ajuntament a l’entorn de la commemoració d’aquesta data assenyalada. A partir d’aquesta autocrítica caldrà elaborar els protocols necessaris perquè no torni a passar. Cal, però, anar més enllà i, en el marc del consell, elaborar i implementar un pla municipal d’actuació que marqui les polítiques a seguir per part de l’Ajuntament de Girona per a a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, desplegant la llei aprovada al Parlament.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s