Crònica 1. L’estranger i la Diputació.

A dos quarts de 12 en punt travesso la porta d’entrada de la Diputació de Girona. Metàfora de tot plegat: el guàrdia de seguretat fa un intent de preguntar-me on vaig fins que ell mateix rectifica i s’adona que sóc una de les 27 persones que prenc possessió. Sóc encara un estranger entre aquelles parets. L’ambient de les millors (ironia fina) ocasions. Unes veles i taules plenes de canapès i begudes ja esperen el final del ple que ha de començar amb el toc del migdia. Passadissos estrets i polítics i assessors intercanviant somriures. La sala és plena de gom a gom. No hi ha pogut entrar la meva acompanyant però sí que protocol ha guardat espai pel Bisbe, el Delegat espanyol, presidents de Cambra de comerç, diputats al Parlament, alcaldes, el coordinador nacional de CdC i persones que no reconec. De fet, la primera fila, aquella que és sinònim de poder, resumeix els últims anys d’història de “la provincia”: 15 homes i cap dona. Santi Vila, Carles Puigdemont, Carles Páramo, Joan Giraut o Frederic Sunyer en formen part. En manquen d’altres com Enric Vilert o Jaume Torramadé, protagonistes recents de la història de la institució. Ningú en parla. Curiositats a data d’1 de juliol.

Fotografia: Ajuntament de Girona
Fotografia: Ajuntament de Girona

El ple comença lent i farragós com tots els de possessió d’Ajuntament. Promeses per imperatiu legal i només els diputats d’ERC i jo mateix defensant la independència del país. La resta, com si encara haguéssim de canviar de segle. De fet, no és l’únic element que em fa preguntar a quin any visc aquesta experiència. El grup de CiU es constitueix sense cap fissura, sense cap recordatori que són teòricament dos partits diferents, amb somriures i complicitats. De fet, el sistema d’elecció indirecte de Diputats per partits judicials els ha donat la majoria absoluta dins aquest organisme amb només el 33% dels vots a la Demarcació. Per anar-ho recordant aquests quatre anys. Tanmateix, a l’hora de la veritat, a l’hora d’escollir el President, m’enduc una altra sorpresa que em torna a situar com l’extraterrestre del dia: tots els partits (CiU, ERC, PSC i IdP) voten a favor de Pere Vila, candidat de CiU a presidir la Diputació. Tan sols una dissensió, la de la CUP, votant-me a mi mateix. Un resultat que val més que mil paraules.

Arriba el torn dels discursos i mentre tothom fa la frase d’autocrítica pròpia de cada principi de mandat per continuar situant-se a les mateixes coordenades de sempre, el discurs de la CUP apunta elements innovadors. Si més no, trencadors amb les rutines d’una institució que s’allunya dia a dia de la ciutadania. El rum-rum, no de rumba sinó de certa sorpresa, recorre la sala. El portaveu de CiU, en un discurs que vol no acabar mai, torna el cop. Juga a casa. A la sala, entre els polítics del seu partit i aquells que els han fet costat són com tres famílies nombroses. Somriure per sota el nas i aquella sensació que et miren i pensen “pobre marrec aquest nou de la CUP”. No em destorba. Som conscients que ens veuen forasters i ens volen estrangers. I nosaltres, de fet, som fills d’un altre món. Cert. I ho volem continuar essent. D’un món que no calla, explica el que veu, denuncia el que contrasti i dóna suport a tothom independentment del color polític municipal. Aquest és el nostre marc pels propers quatre anys.

S’aixeca la sessió. Foto oficial i tothom, excepte els de la CUP per decisió pròpia, cap a la festa al pati de l’edifici. No hi ha foto d’aquests moments de “festa major” dels càrrecs perquè no interessa que transcendeixi. Seria lleig en el context actual. Però de fer-se, es fa. Les fotografies que acompanyen les cròniques, però, són únicament les cerimonials. En el cas de l’Ajuntament de Girona, de fet, les fotografies són directament un book de l’alcalde. Però bé, això donaria per un altre capítol. Ja arribarà.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s