Diputació: obrim finestres, portes i porticons

Si no hi ha canvis d’última hora, a partir de demà la CUP-Poble Actiu tindrà per primera vegada un representant a la Diputació Provincial de Girona. La persona que han escollit les assemblees locals de la CUP per fer aquesta funció sóc jo mateix. Una responsabilitat que s’afegeix a la de regidor que des de fa uns dies desenvolupo a l’Ajuntament de Girona. I la pregunta sembla òbvia: què hi anirà a fer una formació política rupturista com la CUP en una institució que a dia d’avui encara és quasi inteligible entre la majoria de gironins i gironines?

Des de la humilitat i la consciència de saber que seré l’únic representant cupaire dins una sala de 27 diputats, tenim molt assumit quin volem que sigui el nostre rol dins d’una Diputació que sempre hem denunciat com a organisme prescindible, administrativament imposat per l’Estat menystenint l’estructura territorial pròpia del nostre país. En primer lloc, serem plenament transparents en la nostra acció política, fet que passa per explicar en tot moment el què, el com i el quan d’allò que decidirem, farem i votarem. En els últims anys, malgrat teòriques diferències de programa, hi hagut certs consensos entre els tres grans partits de gestió a la Diputació (ERC, CiU i PSC) en com actuar des de l’ens sense que hi hagi hagut gota d’autocrítica per la manca de connexió amb el dia a dia de la ciutadania. Nosaltres volem començar a revertir aquesta dinàmica i per això explicarem en tot moment la nostra acció política a través d’assemblees obertes i un blog on anirem penjant tota la informació del que fem i deixem de fer.

A més a més, la proposta de la CUP-PA passa sens dubte per una reducció de càrrecs de confiança (la llei de transparència ja ha sigut un primer pas) i una reducció dràstica de les indemnitzacions i dietes desproporcionades que cobren la immensa majoria de diputats. El nostre és un compromís amb una política honesta que plasmarem amb la signatura d’un Codi Ètic que ens impossibilita de tenir qualsevol altre càrrec públic (més enllà de l’obligatorietat de regidor), limita els sous a un màxim de 1500 euros (sumant Ajuntament i Diputació) així com el màxim de mandats (2) i ens compromet amb l’economia local, cooperativa i solidària. Aquest és un codi ètic que oferirem a la resta de forces polítiques perquè s’empeltin també d’un compromís necessari amb les noves formes d’acció política que connecten amb les demandes de les classes populars catalanes.

Trencar silencis. Sens dubte aquesta és una prioritat lligada a la CUP dins de la Diputació. Si accedim en una administració com aquesta és també per investigar i explicar temes que normalment s’han obviat en el dia a dia de la mateixa institució. Llums i taquígrafs per evitar que l’acció política s’allunyi del control democràtic i ens permeti en tot moment demanar els comptes als responsables. El nostre és un compromís ferm en aixecar qualsevol catifa que veiem encarcarada en una institució que de la discrecionalitat n’ha acabat fent massa sovint un sistema pervers i molt qüestionable. Periodisme d’investigació i control polític d’aquells que es passegen com si la demarcació fos casa seva. I per això ja hem dit i redit que denunciarem i portarem als jutjats qualsevol irregularitat que contrastem.

Així mateix, volem aportar el nostre granet de sorra al municipalisme gironí oferint també el nostre suport. A tots els pobles i no exclusivament aquells on la CUP té presència en els Governs. Perquè és hora d’acabar amb les xarxes clientelars que s’han anat bastint en el camp polític de la Diputació. Dinàmiques exclusives i marginadores segons els colors polítics que ataquen els fonaments de la política col·lectiva. La nostra és la política del suport mutu. Aquella que hem après en les lluites socials i en les mobilitzacions al carrer. Aquella que ara també portarem a la Diputació.

En definitiva, venim a plantejar una esmena al model polític que s’ha consolidat a la Diputació en els últims trenta anys. I dic polític perquè entenem que és aquí on rau el debat i la possibilitat de canvi en l’acció de l’ens. És per això, que el compromís amb la transparència, la força del canvi i la denúncia de qualsevol cas d’irregularitats va amb la proposta de la CUP-PA. Ja en podeu estar ben convençuts.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s