Cartipàs

Divendres ERC-MES va fer públic que votaria a favor del cartipàs. D’una banda diria que no va ser cap sorpresa, CiU necessita un company de ball fidel i fa temps que tenim clar que ERC-MES ho pot ser. De fet, aquest partit es va passar la campanya parlant d’acords més que reivindicant propostes pròpies o trets diferencials del seu programa. D’altra banda, però, havent vist la proposta de cartipàs tenia els meus dubtes: de debò ERC-MES ha pactat això? És pràcticament el mateix que els darrers 4 anys i, si hi ha algun canvi, és a pitjor.

M’explico: si parlem de contingut, hi ha una certa reorganització de les àrees que respon més a una lògica de poders dins del grup de CiU (Convergència, Unió, lluites per prendre el relleu al capdavant…) que no pas a una lògica de funcionament tècnic de l’Ajuntament. Continuem, per exemple, sense tenir regidoria de cultura (i això que la senyora Maria Mercè Roca durant la campanya va insistir molt en la prioritat d’aquesta àrea). A més a més, perdem algunes atribucions del ple en favor de la Junta de Govern Local (o sigui, perdem democràcia perquè l’oposició no podrem dir-hi la nostra) i deixa fora la majoria de grups municipals de societats i fundacions com TRARGISA, Vivendes de Girona, SERMUNEGI (Girona + neta), Transports Municipals del Gironès i Fira de Girona on només els pactants hi tindran veu.

Si ens centrem en el tema econòmic veurem que es manté la lògica de mantenir econòmicament els partits polítics des de l’administració, els imports als grups polítics són pràcticament els mateixos i es mantenen els dos assessors per grup (treballadors contractats per l’Ajuntament però seleccionats per cadascun dels grups polítics i al servei d’aquests). També es mantenen les indemnitzacions que perceben els i les regidores per assistència als diferents òrgans (plens, junta de portaveus, comissions informatives…). Però, augmenta de 2 a 3 el nombre de dedicacions exclusives del govern de CiU i continua la festa dels càrrecs de confiança. Ara, a més del gerent dels 72000€ anuals i del cap de gabinet d’alcaldia, tindrem ni més ni menys que 5 coordinadors adscrits a diverses àrees i un assessor jurídic. Seguim, doncs, la tònica d’apostar per col·locar gent a dit per dirigir allà on ja hi ha personal tècnic suficientment capacitat i que, a més, ha passat unes oposicions.

Doncs sí, això és el que han pactat CiU i ERC-MES i si hi teniu algun dubte o objecció, no cal que m’ho vingueu a dir a mi, podeu preguntar-los-ho directament. I sorprèn perquè a la primera entrevista que vaig tenir amb el senyor Puigdemont, ell apostava per la reducció del nombre d’assessors. Sembla també que aquesta hauria de ser una línia d’ERC-MES, tot i que, ben pensat, si només tinguessin un assessor se l’haurien hagut de repartir entre els dos grups i ja se sap…

Des de la CUP-Crida per Girona ja vam fer públiques les nostres condicions per a la negociació que també vam fer arribar al Sr. Carles Puigdemont el 17 de juny. Bé doncs, fins dijous passat (o sigui ja tancat l’acord) no vam obtenir cap mena de resposta. Una resposta més de cortesia que una altra cosa, però que arribava molt tard. Les nostres propostes passen d’una banda per una rebaixa en totes les retribucions als grups i regidors i regidores, tant al govern com a l’oposició i l’eliminació de personal eventual lligat a l’estructura administrativa municipal, inclòs el gerent. I de l’altra, demanàvem la creació de diverses regidories específiques, la de Cultura però també Igualtat, Gent Gran, Participació, Solidaritat i Cooperació, Treball i Habitatge. També incorporàvem la proposta d’incloure un codi ètic municipal signat per totes i tots els regidors que vam fer arribar a tots els grups municipals. Cap d’aquestes propostes han estat ateses.

Com deia, tot plegat sorprèn però no tant, ja que com bé apuntàvem en campanya tant el de CiU com el d’ERC-MES són models de ciutat continuïstes que aposten per la introducció de petits canvis a una manera de fer política que fa més de 30 anys que està instal·lada al nostre ajuntament. Es fa evident, doncs, que l’alternativa de transformació al govern de CiU passa per la CUP-Crida per Girona. I estem disposats a assumir el repte i a liderar l’oposició de forma constructiva però contundent. Per això dilluns votarem no al cartipàs però seguirem insistint en propostes nostres que ens semblen clau per millorar la qualitat democràtica al consistori com el codi ètic, la necessitat de pensar l’organització de l’Ajuntament a partir de criteris de funcionament tècnic i no lògiques de poder polític i la reducció del traspàs de recursos municipals als grups polítics. Per això, continuem donant exemple i a més del que ja portem al nostre codi ètic, ens comprometem a tornar a cedir un dels nostres assessors a les entitats i moviments socials de Girona per continuar enfortint el teixit associatiu, contrapoder sempre necessari a les institucions públiques.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s